Klaipėdos etnokultūros centre – „Ratilio“ koncertas „Laumių monai“

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 17 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ (vad. Milda Ričkutė ir Kristina Aponovičiūtė) koncertas „Laumių monai“.

Programa skirta antropologės ir archeologės, baltų kultūros tyrinėtojos Marijos Gimbutienės 100-osioms gimimo metinėms.

Regis, sunku rasti žmogų, kuris bent jau viena ausimi nebūtų girdėjęs apie laumes – baltiškos kilmės mitologines būtybes. Tačiau faktas, kad pirmasis senųjų rašytinių šaltinių autorius, paminėjęs šią mitinę būtybę, yra būtent Klaipėdos krašto etnografas, mitologas klaipėdietis Matas Pretorijus tikriausiai nėra plačiai žinomas. Jis rašė, kad „laumės – vandens nimfos, kurios, kaip senieji nadruviai pasakoja, esančios viskuo panašios į moterį, išskyrus tai, jog jų rankos ir kojos kiek plokščios, ypač rankų ir kojų pirštai“.

Todėl nenuostabu, kad ši mistiška bei ypatinga programa gimė konsultuojantis su mitologu Dainiumi Razausku, studijuojant mitologijos šaltinius, skaitant sakmes, darbuojantis istorijų pasakojimo dirbtuvėse su profesionalia pasakotoja Milda Varnauskaite, vėliau – dalyvaujant aktorės Marcelės Sirgedienės aktorinio meistriškumo pratybose. Taip buvo sukurta ši įvairiažanrė, daugiamedijinė istorijų, tradicinių dainų, sutartinių, muzikinių improvizacijų ir dailės pynė.

Simboliška, gražu ir teisinga, kad „Ratilio“ ansamblis programą, kurios centre yra laumė, advento laikotarpiu pristatys Klaipėdoje.

Koncertas vyks Etnokultūros centro salėje. Būtina išankstinė registracija tel. 8 46 410 108. Dalyvavimas – su galimybių pasu.

Koncertas taip pat bus transliuojamas tiesiogiai „Facebook“ paskyroje etnocentras.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Onai

>Onai portretas
tai ir įrašas bus?Ta prasme kad vėliau gal pažiūrėt

Onai

Onai portretas
Šiaip, parašyta, kad visas koncertas bus transliuojamas internetu, tai galima jį pasižiūrėti namie, nereikia niekur eiti.. jau nekalbant, kad dabar, dėl COVID - dalyvių skaičiai tokiuose renginiuose yra ribojami.

Oho

Oho portretas
Dar ,,Ratilio" gyvas? Mielai nueičiau bet aplinkybės jau sudiktavo datas/Gal kokį gegužy atvažiuos? Būtinai paskelbkit plačiau - tokia ,,Klaipėda" kai publikuoja tai randi tik netyčia.:(
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių