Klaipėdos galerija „Si:said“ pradeda devintąjį parodų sezoną

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 17 val. Klaipėdos galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18) pradės veikti palangiškio dailininko Raimondo Daukšos personalinė objektų ir tapybos paroda „Ultima Thule“.

Naujausioje parodoje R.Daukša persvarsto atmintį, kuri ištįsta ne tik per tam tikrus gyvenimo etapus, kartu ji tampa erdve. Ultima Thule – užrašas ant kūriniu virtusios automobilio stogo bagažinės. Lotynų kalba „thule“, nors skamba labiau skandinaviškai, reiškia „tolimiausią šiaurės tašką“. Vėliau, plečiantis pasauliui, šis žodis įgijo tolimiausios, už žinomų ribų esančios vietos reikšmę.

„Mano paauglystės metais buvo estų roko grupė „Ultima Thule“, – prisiminė parodos autorius. – Mano atmintis geriau fiksuoja knygas, jų autorius, grupes, bet ne kasdien sutinkamus žmones. Ta tolumo reikšmė ir tapo kelių objektų, šiek tiek panašių į NSO, apibendrinimu. Jų formą lėmė pasirinktos medžiagos – seni čiužiniai, sudėti ir suveržti diržais. Šiek tiek kosminę tematiką patvirtino ir užrašas ant minėtos automobilinės bagažinės. Medžiaga – forma – pavadinimas. Tokia būtų natūrali šios parodos objektų atsiradimo seka.“

Tapyba parodoje lyg perima kosminių objektų siunčiamų nuotraukų prasmę ir bando nukelti žiūrovus į Ultima Thule.

R.Daukša (gim. 1962 m.) Vilniaus dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija) 1992-aisiais baigė dailės pedagogiką. Nuo 1993 m. dalyvauja parodose. 1997‒2002 m. buvo ir 2020-aisiais vėl tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. Grupės „V.V.T.” („Viskas vyksta toli“: R.Daukša, Arvydas Šapoka, Arvydas Stonkus, Alvydas Kaštaunas) narys, nuo 2010-ųjų – judėjimo „Antilox” (Mindaugas Špokauskas, R.Daukša, Eglė ir Darius Petreikiai, Meilė Sposmanytė) narys. Gyvena ir kuria Palangoje.

Paroda veiks iki balandžio 30 d. Projektą finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė. Galerijos darbo laikas: III‒V 16‒18 val.

Devintąjį parodų sezoną pradedanti nekomercinė galerija „Si:said“ uostamiestyje įkurta 2013-aisiais. Joje pristatomi lietuvių ir užsienio menininkų kūriniai. Pavadinimui parinktas angliškas žodis „seaside“ (liet. „pajūris“) skambesiu primena posakį „see side“, kuris gali būti verčiamas kaip „matoma pusė“. „Tai nusako ir šios galerijos orientyrus – pristatyti menininkus, gyvenančius pajūryje arba atvykusius iš kurio nors kito „kranto“ ir jau pažįstamus vietinei publikai vienokia ar kitokia savo kūrybiškumo briauna“, – sakė galerijos įkūrėja ir parodų organizatorė Skaistė Marčienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palangoje

Palangoje portretas
artėja vasaros sezono pradžia , tai visus pernykščius matracėlius ir paklodėles Memelio si:said punkto link perpakavo ..............
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių