Klaipėdos galerijoje pristatomi grafikės V. Gaudiešiūtės „Minčių piešiniai“

  • Teksto dydis:

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus galerijoje uostamiestyje vasario 10-ąją atidaryta personalinė klaipėdietės grafikės Vaidės Gaudiešiūtės paroda „Minčių piešiniai“.

Plunksnele ir tušu ant drobės

„Minčių piešiniai“ – tai V. Gaudiešiūtės piešinių, sukurtų plunksnele ir tušu ant gruntuotos drobės, ekspozicija. Ankstyviausi darbai siekia 2002 m., naujausi sukurti šiemet. Tai nedidelio formato darbai, bet juose – daug motyvų, figūrų, objektų, detalių, kiekvienas piešinys iš autorės pareikalavo ilgo kruopštaus darbo. Naudodama paprastas, tradicines priemones, menininkė siekia susitelkti į žmogaus būties, jausmų, būsenų apmąstymus vaizdais. Tikroviškus išorinio pasaulio motyvus, kasdienio gyvenimo momentus sujungdama į metaforiškus vaizdinius, grafikė bando surasti už begalės kaukių paslėptą tikrąjį, vidinį žmogaus buvimą.

Piešimas V. Gaudiešiūtei yra savotiškas monologas, bandymas išgryninti mintis, atsakyti į klausimus, suvokti mažus ir didelius atradimus. Tai monologas, kuris parodoje gali tapti dialogu.

Kviečia pažvelgti kitaip, giliau

„Vaidės mažieji piešiniai kviečia žiūrovus pažvelgti kitaip, giliau, pabandyti išpainioti visas plunksnelės audžiamas gijas, linijas, kurios tarsi voratinklis įtraukia, apraizgo kompozicijų veikėjus ir jų aplinką, o gal ir protus, širdis. Nori nenori turi bandyti prisitaikyti prie mažo, smulkaus, bet ne menko, pasaulio. Jame vyksta svarbūs dalykai, vaidinamos didžios dramos ir kuriami nesibaigiantys farsai. Įvairaus plauko personažai lyg skruzdžių armija juda savo kasdienybėje tarsi klampioje pelkėje. Vis dėlto jie paklūsta kūrėjos valiai ir pasakoja, rezga, teisinasi, gal ir pagražina savo gyvenimą, nors jis ir taip siurrealistiškai gražus, tik jiems patiems nesuprantamas, nevertinamas, nes ne toks blizgantis. Antra vertus, visa tai tik plunksnos ir tušo viražai ant labai mažo formato drobės. Beveik miniatiūros. Vaidė, kaip tikra iššūkių mėgėja, provokuoja pasilenkti arčiau, pamatyti iš toliau, atpažinti. Šioje netikėtoje, beveik du dešimtmečius tik sau ir labai artimiems draugams rodytų darbų retrospektyvoje gražiai atsiskleidžia dailininkės unikalus savitumas, augimas ir branda. Sėkmingas debiutas Klaipėdoje, verta įsidėmėti ir sekti V.Gaudiešiūtės kūrybą“, – teigė parodos kuratorė, dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė.

Debiutas gimtajame uostamiestyje

V. Gaudiešiūtė gimė ir gyvena Klaipėdoje. 1997–2004 m. studijavo Šiaulių universiteto Menų fakultete. Dirba Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijoje ir Adomo Brako dailės mokykloje. Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 2015 m. Bendrose parodose pradėjo dalyvauti 2003 m. Dalyvavo tarptautiniame urbanistinės dailės simpoziume Piarnu (Estija, 2004 m.), pleneruose Jantarne (Kaliningrado sritis, 2005 m.) ir Pietų Prancūzijoje (2008 m.). Dar 2005 m. V. Gaudiešiūtė įsijungė į kasmet organizuojamą dailės simpoziumą-plenerą „Šventosios žemės atminties ženklai“, dalyvavo šio plenero parodose, kurios 2005–2015 m. vyko Šventosios ir Palangos bibliotekose, Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje, taip pat Kaune, Kretingoje, Joniškyje, Radviliškyje, Šakiuose, Alytuje, Naujamiestyje, Rucavoje (Latvija).

Tai antroji personalinė V. Gaudiešiūtės paroda. Pirmąją savo mažųjų piešinių parodą dailininkė surengė 2021 m. „Laiptų galerijoje“ Šiauliuose.

Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) V. Gaudiešiūtės grafikos paroda vyks iki kovo 5 d. Galerija atvira lankytojams II–V – 10–18 val., VI – 11–16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių