Klaipėdos galerijoje – „Žemės juvelyrikos“ vaizdai iš salos Švedijoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus galerijoje šį ketvirtadienį 17.30 val. bus atidaryta tarptautinio šiuolaikinės juvelyrikos simpoziumo iš Švedijos paroda „LandJewelry“ / „Žemės juvelyrika“, veiksianti iki birželio 4-osios.

„LandJewelry“ – tai projektas, vykęs Elando saloje Švedijoje 2021 m. rugpjūčio pabaigoje. Aštuonios juvelyrės iš keturių skirtingų Baltijos regiono šalių susitiko saloje, kad sukurtų žemės meną arba, kaip organizatorės tai vadina, – žemės juvelyriką. Kūrėjos dirbo su tomis medžiagomis, kurias rado jas supančiame kraštovaizdyje. Jos kūrė laikinus meno kūrinius, apmąstydamos Baltijos jūros ekologijai kylančias problemas. Per penkias dienas prie Segerstado kranto pietryčių Elande menininkės sukūrė beveik 30 „Žemės juvelyrikos“ objektų, dauguma jų buvo skulptūrinės instaliacijos.

Parodoje Klaipėdos galerijoje bus pristatytos šių kūrinių nuotraukos ir menininkių kūrybos proceso dokumentacija. Be to, ekspozicijoje bus galima susipažinti ir su ankstesne kiekvienos menininkės kūryba. Visi simpoziumo kūriniai buvo palikti ten, kur buvo sukurti, išskyrus kai kurias biologiškai neskaidžias medžiagas, kurias autorės pašalino. Anksčiau ar vėliau ši žemės juvelyrika sunyks ir medžiagos, iš kurių ji buvo sukurta, vėl taps gamtos dalimi. Menininkių įsikišimo pėdsakai išnyks. Galiausiai šio projekto kūriniai yra duoklė jūrai, kuri yra gyvybės šaltinis.

Projektą inicijavo ir organizavo Maja Breife (Švedija) ir Wiebke Pandikow (Suomija). Kitos dalyvės: Aino-Astrid Gaedtke (Vokietija), Elli Hukka (Suomija), Ingrid Berg (Švedija), Kajsa Wikström (Švedija), taip pat lietuvių menininkės Karina Kazlauskaitė ir Lauryna Kiškytė.

Menininkės M.Breife ir W.Pandikow šį šeštadienį 12 val. kviečia klaipėdiečius dalyvauti žemės juvelyrikos edukacijoje Olando Kepurėje: kuriant gamtos apsuptyje, įrankiais ir medžiagomis taps pats kūnas ir gamtos objektai. Būtina išankstinė registracija e. p. klaipeda.lds@gmail.com.

Klaipėdos galerijos (Bažnyčių g. 6) darbo laikas: II–V – 10–18 val., VI – 11–16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių