„Klaipėdos galerijos“ filiale – J.Virbausko akmens skulptūros

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį 17.30 val. „Klaipėdos galerijos“ filiale centrinėje uostamiesčio gatvėje (Herkaus Manto g. 22, II aukštas) atidaroma Jono Virbausko skulptūrų paroda „Prakalbintas akmuo“.

J.Virbauskas baigė anuometį Telšių taikomosios dailės technikumą (dabar – Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakultetas), įgydamas akmens apdirbimo specialybę. Gyvena ir kuria Klaipėdoje. Jo pagalba ir patirtimi apdirbant granitą, kitokius akmenis yra pasinaudojęs ne vienas profesionalus skulptorius.

Akmens riedulys gamtoje – tiesiog gražus, istoriją menantis gamtos objektas. Kai prie jo prisiliečia žmogaus rankos, akmuo virsta meno kūriniu. Tai meistriškai sugeba atlikti J.Virbauskas. Kai meistras kala, poliruoja, atsidengia visas akmens vidinis grožis, spalvos ir atspalviai, įdomūs savo raštais, spindėjimais.

J.Virbauskas nesistengia kūryboje filosofuoti apie sudėtingus žmogaus būties aspektus. Jo skulptūros – nuoširdžios ir paprastos. Iš akmens jis dažniausiai kala gyvūnus. Tai šunys, triušiai, žuvys, paukščiai... Tvirtos meistro rankos paliestas akmuo įgauna formą ir charakterį.

J.Virbauskas teigia, kad su akmeniu reikia susigyventi, negalima skubėti: „Į  akmenį žiūriu kaip į medžiagą, kuriai primetu savo valią, bet nesu priešas, kitaip nuskelčiau, sužeisčiau. Ateini prie jo rytmetį, užmeti akį – nevalia skubėti, prie akmens turi priprasti per porą dienų, kad ryšys atsirastų. O sako, akmuo – negyvas...“

Artėjant gražiausiai metų šventei šv. Kalėdoms galerijos patalpa, kaip žadėjo J.Virbauskas, pasipuoš baltais angelais iš marmuro ir granito.

Paroda veiks iki gruodžio 11 d. Lankymas – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių