Klaipėdos kamerinis orkestras muzikuos su italų smuiko virtuozu

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kamerinis orkestras nuolat bendradarbiauja su įkvepiančiais atlikėjais iš viso pasaulio ir savo meniniais atradimais noriai dalijasi su klausytojais. Šį penktadienį 18.30 val. festivalį „Klaipėdos muzikos pavasaris“ vainikuosiančioje programoje Klaipėdos koncertų salėje jis pasirodys su italų smuiko virtuozu Domenico Nordio.

Dalijasi menine patirtimi

„Bendradarbiavimas su išskirtiniais styginių instrumentų atlikėjais itin svarbus kamerinio orkestro tobulėjimo parametras. Juk būtent smuikininkai, altininkai, violončelininkai gali daugiausia papasakoti ne tik apie mūsų amatą, bet ir duoti vertingų patarimų atlikimo technologijų, instrumento valdymo bei interpretacijų srityse. Štai kodėl ilgalaikė draugystė su kai kuriais iš solistų mums tokia svarbi. Vienas jų yra išskirtinis italų smuikininkas D.Nordio, pirmasis ir vienintelis italas 1988 m. pelnęs Europos „Grand Prix“ apdovanojimą, nuolat koncertuojantis prestižinėse pasaulio koncertų salėse – Milano „La Scalla“, Niujorko „Carnegie Hall“, Londono „Barbican Center“ ir daugelyje kitų. Jo atlikimo maniera pasižymi išskirtiniu virtuoziškumu, o begalinis technologinis pedantizmas ir noras kolegiškai dalytis savo menine patirtimi paverčia jį mūsų nuolat laukiamu ir labai vertinamu scenos partneriu ir kolega“, – teigė klaipėdiečių orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Noriai atlieka šiuolaikinę muziką

Vaikystėje D.Nordio buvo žinomas kaip Venecijos vunderkindas, dabar jis – vienas įtakingiausių savo kartos atlikėjų. Su žymiausiais orkestrais ir dirigentais dažnai koncertuojantis muzikas yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su garsiąja „Sony Classical“, kuri leidžia visus jo įrašus. Jis griežė su Londono nacionaliniu, Prancūzijos nacionaliniu, Šveicarijos ir kitų šalių orkestrais, taip pat su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.

Vaikystėje D.Nordio buvo žinomas kaip Venecijos vunderkindas, dabar jis – vienas įtakingiausių savo kartos atlikėjų.

D.Nordio noriai atlieka šiuolaikinę muziką, todėl naujų kūrinių jam yra dedikavęs ne vienas italų kompozitorius. Tarp jų – ir Roberto Solci, kurio opusą „Stradivari concerto“ D.Nordio pirmą kartą atliko prieš metus garsaus smuiko meistro Stradivari vardu pavadintame festivalyje Kremonos mieste (Italija). Šis kūrinys suskambės ir būsimoje programoje Klaipėdoje. Joje taip pat publika išgirs žymiausio estų kompozitoriaus Arvo Pärto „Pasakaliją“ („Passacaglia“) smuikui ir styginiams, dedikuotą garsiam smuikininkui Gidonui Kremeriui.

Desertui – N.Paganini šedevrai

D.Nordio sudarytą koncerto programą įrėmins dvi Serenados styginių orkestrui: pradžioje suskambės žymiausio švedų kūrėjo Dago Wireno kūrinys, o pabaigoje – italo Ermanno Wolfo-Ferrari taip pat pavadintas opusas.

Koks gi būtų italų smuiko virtuozo pasirodymas be itališko deserto? Šįkart jis klausytojų ausis pamalonins keliais smuiko virtuozo ir atlikimo technikos novatoriaus Niccolo Paganini šedevrais. Vieną jų – „Cantabile“ – smuiko ir styginių orkestro sudėčiai jis pritataikė pats. Kitus tris – populiariuosius N.Paganini Kaprisus – šiai sudėčiai perkūrė lietuvių kompozitorius Giedrius Kuprevičius.

Klaipėdos kamerinio orkestro meistriškumas, kūrybinė energija ir polėkis kaskart nustebina publiką netikėtais eksperimentais, įdomiomis klasikos ir šiuolaikinių autorių kūrinių interpretacijomis. Dažnas atvykęs kartu su orkestru pasirodyti atlikėjas maloniai nustemba, koks aukšto lygio orkestras yra įsikūręs Lietuvos uostamiestyje. Tikimasi, kad trečiasis D.Nordio ir klaipėdiečių orkestro susitikimas scenoje vėl skleis emocionalaus ir užburiančio muzikavimo kibirkštis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių