Klaipėdos kino klubo ekrane – dokumentinė juosta „Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos sinefilų balandžio 20-ąją laukia nepaprastas kino renginys – filmo apie iškilų kraštietį dailininką premjera, kurią pristatys kino juostos „Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus“ kūrėjai ir uostamiesčio kino klubas „8.1/2“.

Klaipėdiečio režisieriaus dokumentalisto Lino Mikutos filmas įamžino žemaičio nuo Darbėnų, tapusio vienu iškiliausių išeivijos menininkų, Antano Mončio asmenybę. Palikęs Lietuvą po sovietinės okupacijos, jis 1950 m. atkeliavo į Paryžių, kur gyveno ir kūrė iki pat mirties 1993 m. Filme atskleidžiami glaudžiai susipynę A.Mončio asmenybės lietuviški ir prancūziški aspektai. Stiprybės jis sėmėsi iš Mončių sodybos medžių ir ąžuolų Mančiuose, Darbėnų valsčiaus kaime. „Visa jėga šaknyse“, – sakė A.Mončys. Menininko kūrybos braižą formavo modernistinės Paryžiaus meno idėjos, kurios virto jo sukurtomis unikaliomis medžio skulptūromis, figūrinėmis kompozicijomis, reljefais, antkapiais, kaukėmis, iliustracijomis. Visuose jo kūriniuose lengvai galima atsekti lietuviškos archaikos, žemaitiškos pagonybės ir mitų dvasią.

Filme daugybė archyvinių kino kadrų su A.Mončio pasakojimais, bendražygių prisiminimų. Nors menininko gyvenime buvo daug skaudžių akimirkų, filme gausu šviesių epizodų, viename iš jų dailininko jaunystės draugės, dvi prancūzės seserys papasakojo linksmą istoriją, kaip vyrus iš pabėgėlių stovyklos, kurioje kurį laiką praleido A.Mončys, atveždavo į gubernatoriaus namų vakarėlius, nes damoms trūko šokių partnerių. Viskas baigėsi tuo, kad mėlynakį lietuvį įsimylėjo gubernatoriaus dukra, nors šis įvykis ir neatvedė iki vedybų.

Palangoje 1999 m. buvo atidarytas A.Mončio muziejus, prie kurio atsiradimo prisidėjo kitas iškilus Prancūzijos lietuvis – pasaulinio garso semiotikas Algirdas Julius Greimas. Tai jis šią idėją pamėtėjo A.Mončio sesei Birutei. Muziejaus ekspozicijoje – dailininko Lietuvai padovanoti darbai – daugiau nei 200 skulptūrų, piešinių, grafikos kūrinių, koliažų, švilpių, kaukių. Muziejumi iki šiol rūpinasi ir skulptoriaus dukterėčia Loreta, ir sūnus prancūzų aktorius Jeanas Christophas Mončys.

Savo kūryboje A.Mončys atmetė bet kokius kompromisus ir nuosekliai ėjo savo keliu, kuris jam atnešė tarptautinį pripažinimą ir pasaulinę šlovę.

„Aš pasirinkau neištaigų gyvenimą, kad galėčiau daryti, ką noriu“, – teigė A.Mončys.

Filmo „Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus“ (Lietuva, 2022, 79 min., N 13) pristatymas vyks balandžio 20 d. 18 val. Klaipėdos kultūros fabrike (Bangų g. 5 A). Dalyvaus filmo režisierius L.Mikuta ir operatorė Kristina Sereikaitė. Bilietus platina „Tiketa.lt“, kino klubo nariams taikoma 50 proc. nuolaida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus...

Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus... portretas
Fasolė fon Pasuolė

Tomas

Tomas portretas
Visada malonu matyti šiuos kūrėjus ir jų kūrybą!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių