Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos knygų mugėje – naujų leidinių sutiktuvės

2014-09-19 08:36
DMN inf.
Klaipėdos knygų mugėje – naujų leidinių sutiktuvės.
Klaipėdos knygų mugėje – naujų leidinių sutiktuvės. / DMN nuotr.

Įpusėjančioje Klaipėdos knygų mugėje, kuri šurmuliuoja Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje, penktadienį lankytojų laukia keturių naujų knygų pristatymai.

Supynė naujas patirtis

Periodikos skaitykloje 14 val. kretingiškė rašytoja, jogos ir astrologijos specialistė 36-erių Loreta Stonkutė pristatys du naujausius – 2014 m. išleistus savo kūrinius: romaną „Mirties stepė“ ir knygą „Stebuklingieji kūnai ir čakros“.
Knygoje „Mirties stepė” veiksmas vyksta Lietuvoje – jis atspindi transformaciją iš tamsos į šviesą, iš mirties į gyvenimą. Pagrindinė herojė – bibliotekininkė Gabrielė: paprasta, atviros širdies, prabudusi iš dvasinio miego mergina. Vienądien pas ją užklysta draugė, ką tik sugrįžusi iš Indijos – šalies, kurioje susipina europietiškos ir indiškos patirtys. O į Lietuvą netrukus atvyksta mokytojas Ahmiras iš Indijos... Aprašomi įvykiai ir pašnekesiai, kurie dedukcijos metodu daugybę gyvenimiškų klausimų sudėlioja į dėlionę, o joje kiekvienas herojus suranda savąjį AŠ.

Knyga „Subtilieji kūnai ir čakros” supažindina su septyniasluoksne būtimi, joje veikiančiais mūsų subtiliaisiais kūnais, sudarytais iš skirtingų lygmenų elementų, ir tų kūnų energiniais centrais – čakromis.
Autorė vaizdžiai ir suprantamai pateikė tradicinių indų ir netradicinių naujosios minties žinių. Iš mokytojų gautas žinias ji papildė unikalia savo pačios meditacijų ir praktikų patirtimi bei įžvalgomis.

Susiskirto skirtingi požiūriai

Bibliotekos konferencijų salėje 16 val. vyks Monikos Budinaitės romano „Knyga ištrintu skyriumi“ pristatymas. Dalyvaus autorė ir leidyklos „Charibdė“ vadovė Rita Kubilienė. Renginio metu bus demonstruojamas trumpametražis filmas pagal romaną.

Rašytoja, scenaristė M.Budinaitė 1986 m. gimė Kaune. Vytauto Didžiojo universitete studijavo lietuvių filologiją. Baigusi mokslus išvyko į Palangą, ten parašė savo pirmąjį romaną „Geismo dukterys“ (2010). Įstojo į Klaipėdos valstybinę kolegiją ir įgijo kosmetologės diplomą. Baigusi studijas Klaipėdoje, ji persikėlė į Vilnių, kur su šeima gyvena ir dirba iki šiol. Įsikūrusi sostinėje, netrukus vėl ėmėsi rašytojos ir scenaristės plunksnos. Parašė antrąjį romaną „Knyga ištrintu skyriumi“, taip pat rašo scenarijus
televizijos projektams.

M.Budinaitės „Knyga ištrintu skyriumi“ yra apie tai, kaip skirtingai į tuos pačius dalykus – santuoką, meilę, rutiną, barnius – žiūri vyrai ir moterys.

Novelės apie K.Donelaitį

Renginių salėje 18 val. visuomenei bus pristatyta klaipėdiečio Rimanto Černiausko novelių rinktinė „Tolminkiemio istorijos“, skirta Kristijonui Donelaičiui ir išleista Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos. Dalyvaus knygos sudarytoja Rimantė Černiauskaitė, aktorius Aleksandras Šimanskis, iliustratorė Lidija Kuklienė, teatrologė Gitana Gugevičiūtė.

Prozininkas R.Černiauskas (1950–2011) rašė apsakymus ir apysakas, knygas vaikams, sukūrė įsimintiną personažą Gustą. Rašytojo dukra iš rankraščių parengė novelių apysaką  „Tolminkiemio istorijos“. Knyga pradedama R.Černiausko įvadu „Mano Donelaitis“, kuris paaiškina ir šio rinkinio atsiradimą: „Rimtai Donelaičiu susidomėjau prieš  20 metų, kada jo 275-ųjų metinių proga sumaniau parašyti nedidelį apsakymą apie kunigą ir poetą, visų galų meisterį – Kristijoną Donelaitį. Taip, įlindęs į poeto kūrybą, gyvenimą ir epochą, kapstausi čia jau antra dešimtis metų.“

Leisdamas prozos knygą „Koridorių vilkas“ (2007), autorius į ją įdėjo šešias noveles apie K.Donelaitį, ciklą pavadino „Tolminkiemio istorijomis“. Naujausiame rinkinyje jau yra 23 novelės. Istorijos apie K.Donelaitį įrėmintos satyriškai piešiamais dabartinio Tolminkiemio vaizdais – korespondento ir poeto Vasilijaus nuotykiais su kaimo moterimis buvusiuose našlių namuose. Tačiau dauguma istorijų nukelia į XVIII a., švietimo epochą, – trumpais epizodais parodomas jaunasis K.Donelaitis, moksleivis ir Karaliaučiaus studentas, svarstantis apie dorybę ir nuodėmę, eiles, lietuvių ir vokiečių kalbas.
Daugiausia novelių siejama su Tolminkiemiu, kur Kristijonas praleido beveik 40 metų. Štrichais piešiamas žemiškas, gyvas poeto, pamokslininko paveikslas.

Nežinia, kokią knygą buvo sumanęs autorius, gal turėjo rastis daugiau kūrinių. Kalbėta, kad rašytojas ketinęs net romaną apie K.Donelaitį rašyti. Novelės – trumpos, dviejų–trijų puslapių, nesilaikoma griežtos chronologinės sekos, bet visuma gyva, sukurtas spalvingas pasakojimas. Knyga skiriama vyresniųjų klasių moksleiviams ir įvairaus skonio skaitytojams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų