Klaipėdos koncertų salėje – „Legendų“ intriga

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdoje vėl koncertuos amerikiečių pianistas Alexanderis Paley, kuris per pastarąjį dešimtmetį čia muzikavo beveik tris dešimtis kartų ir visuomet buvo sutiktas ovacijomis.

Atvyks dviese

Apie virtuozą A.Paley, nepriekaištingai atliekantį pačius sudėtingiausius kūrinius, po daugelio metų melomanai turbūt kalbės kaip apie fortepijono legendą, XXI a. pradžioje dažnai koncertavusią Klaipėdoje.

Vasario 11 d. 18 val. charizmatiškasis A.Paley vėl karaliaus Klaipėdos koncertų salės (KKS) scenoje. Koncerto „Legendos“ pirmoje dalyje pianistas gros ansamblyje su žmona pianiste Pei Wen Chen, o antroje muzikuos kartu su Klaipėdos kamerinio orkestro (KKO) styginių kvartetu. Skambės A.Dvoržko kūrinių fortepijonui keturioms rankoms ir R.Schumanno Fortepijoninio kvinteto Es-dur interpretacijos.

Užsuka kasmet

A.Paley tarptautinė karjera prasidėjo 1985 m., laimėjus pirmąją premiją J.S.Bacho konkurse Leipcige bei po poros metų – Bosendorferio prizą ir Didįjį prizą konkurse Bulgarijoje. Dabar savo repertuare jis turi daugiau nei 30 koncertų fortepijonui ir orkestrui, šimtus solinių ir kamerinės muzikos kūrinių, vadovauja festivaliams „Moulin d’Andé“ Prancūzijoje bei Ričmonde JAV, nuolat keliauja tarp namų Niujorke ir Paryžiuje bei po koncertines sales visoje Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Jo gastrolių maršrutai veda per tėvynę Moldovą, studijų šalį Rusiją ir kasmet užsuka į Lietuvą.

Kartu su KKO 2010–2012 m. Klaipėdos koncertų salėje  A.Paley įgyvendino didingą sumanymą, atlikdami visus W.A.Mozarto koncertus fortepijonui ir orkestrui, kuriuose jis ne tik grojo solo partiją, bet ir dirigavo. Taip pat su KKO jis pagrojo J.S.Bacho klavyrinius koncertus bei F.Chopeno fortepijoninius koncertus. Pianisto iniciatyva 2013 m. buvo pastatyta N.Rimskio-Korsakovo opera „Mozartas ir Salieri“. Keletą kartų A.Paley čia koncertavo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (LVSO), grojo solinius rečitalius ir kamerinę muziką.

Dirba Niujorke

P.W.Chen mokėsi Taivanio Nacionalinėje menų akademijoje. Atvykusi į Niujorką ji baigė „Mannes College on Music“, kuriame dabar dėsto. Netrukus debiutavo garsiojoje „Weill Recital Hall of Carnegie Hall“. Koncertavo Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje, Kinijoje, Taivanyje ir JAV. 2004 m. ji grojo Vilniuje su A.Paley ir LVSO, 2011 m. koncertavo KKS su KKO.

Pagrindinė atlikėjos specializacija – dainininkai. Niujorke ji dirba kaip kaučerė (couch) su vokalistais, tarp jų – „Metropolitan Opera“, „New York Lyric Opera Theater“ solistai. P.W.Chen padeda jiems pasirengti kūrinių atlikimui įvairiomis kalbomis (anglų, prancūzų, italų, vokiečių).

Likimo dovana

Klaipėdos kamerinio orkestro styginių kvartete griežia  Linas Valickas (I smuikas), Aidas Strimaitis (II smuikas), Liuda Kuraitienė (altas) ir Tomas Šatas (violončelė).
Pirmą kartą su A.Paley kartu muzikuosiantis L.Valickas sakė, kad tokį nuostabų R.Schumanno Kvintetą groti su pasaulinio lygio pianistu yra didelė garbė ir malonumas.

Anot jo, bus įdomu padiskutuoti ieškant bendro interpretacinio sprendimo.

Jau daug kartų anksčiau su fortepijono legenda koncertavusios L.Kuraitienės nuomone, kiekvienas pasirodymas su tokio lygio menininku yra likimo dovana, kurios muzikantė labai laukia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių