Klaipėdos koncertų salės sezoną užbaigs maestro R. Šumila ir du orkestrai

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 18.30 val. vyksiantis Klaipėdos koncertų salės XVIII koncertinio sezono pabaigos koncertas pirmiausia ypatingas tuo, kad scenoje susitiks trys iškilūs Lietuvos muzikai – dirigentas Ričardas Šumila, smuikininkas Vilhelmas Čepinskis ir violončelininkas Mindaugas Bačkus. Koncerte pasirodys net du orkestrai – Klaipėdos kamerinis orkestras ir Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata solaris“. Publikai jie pristatys reikšmingų kultūrai kūrinių programą „Apsauganti skraistė“.

Pavergia profesionalumas ir charizma

Tai bus pirmas kartas, kai Klaipėdos koncertų salėje diriguos R. Šumila, daugiausia laiko praleidžiantis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Atsakingos teatro vyriausiojo dirigento pareigos, reikšmingų spektaklių statymas, operų, baletų, koncertų dirigavimas nulėmė, kad vienas žymiausių šalies dirigentų tapo ir didžiausio Lietuvos teatro veidu. Prieš tai jis buvo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento asistentas, rengė spektaklius kartu su „Vilnius City Opera“. Nesvarbu, ar tai koncertas, ar su dirigavimo profesija supažindinantis televizijos projektas, publiką visada pavergia maestro profesionalumas, energija ir charizma.

R. Šumila šįkart diriguos net dviem orkestrams, kurių vadovus sieja ilgametė kūrybinė draugystė. M. Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras išsiskiria meistriškumu, kūrybine energija ir polėkiu stebinti netikėtais eksperimentais, įdomiomis klasikos ir šiuolaikinių autorių kūrinių interpretacijomis. Dažnas atvykęs kartu su orkestru pasirodyti atlikėjas maloniai nustemba, koks aukšto lygio kolektyvas yra įsikūręs Lietuvos uostamiestyje.

Kultūrai itin reikšmingi kūriniai

Kartu su klaipėdiečių orkestru muzikuos Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata solaris“, kuriam vadovauja V. Čepinskis. Įdomu, kad kurį laiką šiauliečių orkestrui vadovavo būsimo koncerto dirigentas R. Šumila. Saulės miestui atstovaujantis kolektyvas koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, bendradarbiauja su įvairiais chorais, lietuvių ir užsienio solistais. Orkestro repertuare vyrauja baroko, klasicizmo ir romantizmo epochų kūriniai, tačiau nevengiama ir naujausių laikų muzikos.

Programoje skambės Vidmanto Bartulio opusas „I like Schubert“, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio Styginių kvartetas c-moll ir Johno Tavenerio kompozicija „Apsauganti skraistė“(„The Protecting Veil“). Abu meno vadovai, pasak M. Bačkaus, „sudarė retai girdimų, tačiau itin kultūrai reikšmingų kūrinių programą. Ne tik sudarė, bet ir pritaikys ją didesniam orkestrui. Juk du styginių orkestrai – tai jau beveik 40 žmonių. Todėl būtent šia proga V. Čepinskis intensyviai dirbo prie M. K. Čiurlionio styginių kvarteto orkestruotės ir adaptacijos styginių orkestrui. O programoje skambėsiantis V. Bartulio kūrinys – tai prisiminimas apie šį nuostabų kompozitorių, kolegą ir bičiulį“.

Vainikuos J. Tavenerio opusas

Koncertą vainikuos išskirtinis britų autoriaus Johno Tavenerio opusas „Apsauganti skraistė“, kuriame solo violončele gros Klaipėdos jaunosios kartos violončelininkė Kornelija Kupšytė. „Ji yra ne tik talentinga ir charizmatiška atlikėja, Klaipėdos kamerinio orkestro violončelių grupės koncertmeisterė, bet ir savitą braižą turinti jaunoji menininkė, kuri šiemet baigia magistrantūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Skirtingų kartų menininkų bendrystė yra vienas veiksmingiausių ir svarbiausių meninio vystymosi ir tobulėjimo aspektų“, – sakė koncertinės programos iniciatorius M. Bačkus.

J. Tavenerio „Apsauganti skraistė“, tikėtina, taps emocine dviejų orkestrų atliekamos programos kulminacija. Kaip rašė kūrinio autorius, „jame mėginau apčiuopti bent nedidelę dalelę kone kosminės Dievo Motinos galios. Dievo Motiną kūrinyje vaizduoja violončelė, per visą kūrinį ji nė akimirkai nenustoja dainuoti. Styginius instrumentus galima įsivaizduoti kaip gigantišką jos nesibaigiančios giesmės išplėtimą“. J. Tavenerio muziką lydės specialiai jam sukurta Vlado Šerstobojevo vaizdo projekcija.

Labai prasmingi kūriniai ir ypatingai ryškūs atlikėjai garantuoja įspūdingą vakarą. Juolab kad programą diriguos charizmatiškas dirigentas R. Šumila, su kuriuo Klaipėdos kamerinis orkestras dar niekada anksčiau nekoncertavo.

Nors šia programa koncertinis sezonas salėje baigsis, tačiau įstaigos veikla tęsis tik persikels į atviras erdves. Birželio 24-ąją Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje vyks Klaipėdos kariliono festivalis, o nuo birželio 29-osios šalia Klaipėdos koncertų salės esančio parko estradoje skambės Vasaros koncertų ciklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių