Klaipėdos Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje - senųjų fotografijų paroda

Klaipėdos Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atidaryta senųjų, per pirmąjį fotografijos istorijos šimtmetį sukurtų, fotografijų paroda.

Nuo 1839 metų sukurtų fotografijų paroda suskirstyta į tris dalis. viena pasakoja apie Lietuvai svarbius, jubiliejinius įvykius – Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos, Žemaičių krikšto jubiliejų, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį per Atlantą, 1863 metų sukilimą. Kita –apie Lietuvos iškilias asmenybes – Joną Basanavičių, Antaną Smetoną, poetus Maironį, Antaną Baranauską ir daug kitų visuomenės veikėjų. Trečioji skirta Lietuvos dvarams ir jų šeimininkams.

Fotografijos surinktos iš 25 Lietuvos muziejų, dalyvaujančių tarptautiniame senųjų nuotraukų skaitmeninimo ir sklaidos projekte „Europeana Photography“. Parodos kuratorės teigia, kad tai – kone unikali galimybė pamatyti ilgus metus archyvuose dūlėjusias nuotraukas. Lietuvos, kaip ir daugelio pasaulio muziejų, ekspozicijose rodoma vos apie 5 proc. sukauptų vertybių. Todėl, pradėję jas skaitmeninti, muziejai pirmiausia patys turėjo prisiminti, ką turi.

„Muziejai nežinojo – turėjo tikrai atsirinkti ir ištyrinėti. Paaiškėjo, kad dalis tų žmonių, arba tų fotografijų yra neidentifikuotos, neaiškios“, – apie pasiruošimą parodai pasakoja projekto „Europeana Photography“ koordinatorė Lietuvoje Viktorija Jonkutė.

Lietuvos muziejų informacinio skaitmeninimo centro LIMIS vadovė Danutė Mukienė sako, kad nuotraukų nėra tiek daug, kiek galėtų būti.

„Daugelyje Lietuvos muziejų, ypač esančių periferijoje, nuotraukų ne tiek daug yra išlikę, nes taip jau susiklostė – Lietuva pergyveno skaudžius istorinius įvykius. Kai kurios nuotraukos buvo sąmoningai naikinamos, nenorint palikti įrodymų, kad vienas ar kitas asmuo dalyvavo įvykiuose“, – teigia D. Mukienė.

Parodoje eksponuojama labai nedidelė suskaitmenintų fotografijų dalis. Europos kultūros paveldo portalui „Europeana“ per šiuos ir kitus metus bus pateikta apie 20 tūkstančių senųjų fotografijų, saugomų beveik 40 Lietuvos muziejų. Virtualioje erdvėje bus galima apžiūrėti ne tik jas, bet ir kitų Europos šalių muziejų pateiktas senas nuotraukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių