Klaipėdos miesto biblioteka kviečia skaityti ir vasarą

  • Teksto dydis:

Kiekvieną mėnesį į Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos fondus atkeliauja maždaug 180 pavadinimų naujų knygų, vaizdo ir garso dokumentų. Nebūtina atvykti į  biblioteką, pakanka apsilankyti jos interneto svetainėje www.biblioteka.lt, kad sužinotume naujienas.

Kaip pasakojo bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė, kiekvieno pavadinimo dokumentų nuperkama nuo 5 iki 17 egzempliorių. „Drąsiai teigiame – galime patenkinti įvairiausius skaitytojų poreikius“, – tvirtino bibliotekos vadovė, ragindama skaityti ir vasarą.
Tačiau naujas knygas pirmieji gauna aktyviausieji.

Bibliotekos elektroniniame kataloge http://katalogas.biblioteka.lt kur kas greičiau galima susirasti norimą knygą, sužinoti, kuriame bibliotekos padalinyje ji yra, ar toji knyga šiuo metu nepaimta, ir užsisakyti / rezervuoti patikusį leidinį ar prasitęsti jo panaudos terminą.

Pradžiai biblioteka rekomenduoja tris naujas knygas.

Kur veda visi keliai

Pauliaus Jurkevičiaus, Jurgos Jurkevičienės ir Simono Jurkevičiaus žavus kelionės gidas „Sava Roma“ (leidykla „Obuolys“, 2014) primins, kad ne veltui sakoma, jog visi keliai veda į Romą. Tai miestų miestas. Nesvarbu, ar buvote jame daugybę kartų, ar tik ketinate apsilankyti, – ši knyga taps unikaliu gidu amžinajame mieste, kurį nuo šiol kaip tikras italas galėsite vadinti savu. Žurnalistai ir Italijos mados, gyvenimo būdo bei gastronomijos ekspertai, ne vienos knygos, įskaitant bestselerį „Italija. Pojūčiai, stereotipai, priešpriešos; mados ekspresas“, autoriai Paulius ir Jurga Jurkevičiai šįkart pasitelkė trečiąjį autorių – Romoje gidu dirbantį S.Jurkevičių. Trijulė lietuvių, kurie pelnytai Italiją ir Romą gali vadinti sava, praskleidė Romos paslapčių uždangą.

Iš šios knygos galima sužinoti daug įdomių dalykų: ką verta pamatyti Romoje, nesvarbu, ar turite dieną, ar ištisą savaitę; kur ekonomiškai (ar prašmatniai) papietauti, pavakarieniauti ir išgerti tikros ekspreso kavos puodelį (darykite tai kaip tikri italai, o ne turistai); kur ragauti geriausio Romos deserto (ir tai ne vien ledai, nors jie, žinoma, dieviški); kada geriausiai aplankyti miestą-valstybę ir krikščionybės širdį – Vatikaną; kur buvo vežami nukauti gladiatoriai; ką nuveikti vidurnaktį (ar per lietų), jeigu norisi patirti gyvenimo nuotykį Romoje, ir daugybę kitų nuostabiausio Europos miesto paslapčių.

Nes jos – seserys

Anne Gesthuysen romane „Seserys“ (leidykla „Alma litera“, 2014) – trys seserys, trys gyvenimai, trys meilės istorijos. Jos gimė XIX a., svajojo, mylėjo, kentėjo XX a., o nepakartojami seserų gyvenimai knyga virto XXI a.
Katarina, Paula ir Gertrūda – trys seserys, susirinkusios švęsti šimtojo vyresniosios sesers gimtadienio.

Susitikusios jos juokaus ir kurs ateities planus, o senojo namo sienos šnabždės šimtmečio istorijas... Knygos autorė A.Gesthuysen, sumaniai pindama dabartį su praeitimi, atskleidžia nepagražintą trijų seserų gyvenimą.

Puslapis po puslapio bėga pašėlusios jaunystės metai, karščiausios meilės ir nusivylimo akimirkos, jausmingi išgyvenimai tragiškame dviejų pasaulinių karų fone. Čia pasakojama apie Katariną, žavią vietoje nenustygstančią merginą, ir jos meilę nepasiekiamam vyriškiui.

Prisimenamos lemtingos Gertrūdos sužadėtuvės ir šnipas, kurį ši slėpė savo namuose. Dar viena istorija – apie Paulą, netekusią vyro ir niekuomet nepraradusią gyvenimo džiaugsmo... Moterys, nors jų gyvenimas išties nebuvo lengvas, niekada nepamirš svarbiausio dalyko – kad ir kas nutiktų, laikytis drauge, nes jos – seserys.
Šiltai, su humoru ir atvirai papasakotos istorijos atgyja skaitytojų vaizduotėje, o įdomiai pasisukę moterų likimai – tokie įtikinami, kad pasijunti esąs kone šeimos narys.

Poetės gyvenimo istorija

Po ilgesnės pertraukos pasirodęs Sauliaus Šaltenio romanas „Demonų amžius“ (leidykla „Tyto alba“, 2014) – tai didelės meilės, šviesių vilčių ir tragiškų praradimų kupina poetės gyvenimo istorija. Kartu tai šėtoniškų ideologijų amžiaus – demonų amžiaus – kronikos.

Knygoje taip pat įdėti du S.Šaltenio dramos kūriniai: naujas populiarios pjesės „Jasonas“ variantas bei drama gyvoms lėlėms „Ija ir Europa“.

„Kaip ir visuose S.Šaltenio kūriniuose, žodžiai, sakiniai, pastraipos liejasi virpindami jausmus ir keldami nuostabą: kaip jis, būdamas vyras, gali taip tiksliai ir jautriai, tiksliau ir jautriau už mus pačias, nupasakoti moters jausmus ir minčių plazdenimą?.. Pravirkdo užplūdusių jausmų pilnatvė – kartu pasijunti ir mylimąja, ir tuo, kuris myli, ir raudančiuoju, ir tuo, dėl kurio raudama, ir pagaliau jautiesi suprasta ir atpažinta, nes tai ne apie Juditą – tai apie visas mus, tai – apie moteris.
Nuoširdiesiems bus atleista, nes jie nenorėjo nieko blogo, nes jie kartais nežino, ką daro...“ – rašoma knygos anotacijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių