Kūrybinis Žemynos ir Donio dialogas: koncerto tiesioginė transliacija

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centras šį penktadienį 18 val. kviečia stebėti tiesioginę Žemynos Trinkūnaitės ir Donato Bielkausko (Donio) koncerto transliaciją.

Renginys vyks tik nuotoliniu būdu. Jį nemokamai pamatyti ir išgirsti bus galima įstaigos feisbuko paskyroje https://www.facebook.com/etnocentras.lt/shorturl.at/eijRV.

Kūrybinis Ž. Trinkūnaitės ir D. Bielkausko dialogas užsimezgė 2016 m. Pirmieji studijinių įrašų bandymai ir bendri koncertai parodė, kad eksperimentinė akustika ir kanklių muzikos paralelės plėtojasi etnominimalizmo kryptimi, klausytojus įtraukdamos į žaižaruojančią jausminių meditacijų pynę.

Ž. Trinkūnaitė kankliuoja nuo 12-os, ketverius metus lankė koncertinių kanklių klasę Balio Dvariono muzikos mokykloje, tačiau prie tradicinių kanklių apsistojo tik išbandžiusi E.Vyčino gamintas kanklės. Muzikos instrumentas puikiai skambėjo, atlikėja pradėjo eksperimentuoti, plėsti tradicinių kanklių galimybes. Žemyna ilgai sąmoningai vengė muzikavimo su kitais instrumentais, kurie, kaip ir balsas, užgoždavo kankles. Nutarusi savo balsą „atiduoti“ kanklėms, atlikėja parodo, kad nepelnytai iš didžiosios scenos išstumtam instrumentui puikiai tinka solinis vaidmuo. Be to, Žemyna įsitikinusi, jog kanklės neatsiejamos ir nuo muzikos terapijos. Ž.Trinkūnaitės kūrinius atlieka muzikos mokyklų mokiniai, ji kviečiama vesti seminarus, dalyvauja kanklių stovyklose ir rengiasi išleisti savo kūrinių natų rinkinį.

D. Bielkauskas – postfolkloro muzikos atlikėjas ir kūrėjas, itin savitai derinantis senąjį baltišką folklorą ir šiuolaikinės muzikos aranžuotes. Donato muzika gili, subtiliai išlaikyto ir didingo skambesio. Kūrėjas pasižymi polinkiu eksperimentuoti, klausytojus yra stebinęs pirmykščio ambient garso albumais „Baltos juodos klajos“ (2002), „Švilpiai“ (2003), „Vacuum“ (2004), konceptualiais avangardiniais projektais „D.N.S.“ ir „Wejdas“, bendradarbiavimu su apeiginio folkloro grupe „Kūlgrinda“ („Sotvaras“, 2003). Iškiliausiu Donio darbu tapo karinio-istorinio folkloro motyvais pagrįstas albumas „Bite lingo“ (2006), įrašytas su ansambliu „Kuršių ainiai“ ir dainininke Rasa Serra. 2007-aisiais pasirodė įsivaizduojamą Antikos dvasią perteikiantis CD „Alexandreia“, o 2010-asiais – karinės-istorinės tematikos projekto tęsinys – CD „Kas tave šaukia...“. Originali ir įvairialypė Donio muzika skamba lietuvių režisierių teatro spektakliuose ir kino filmuose, yra gyvai pristatoma alternatyvios muzikos festivaliuose, meno galerijose, tarptautiniuose kultūros renginiuose.

Šis koncertas yra vienas iš projekto „Etnoreidas“ renginių. Projektas „Etnoreidas“ – įvairių etnokultūrinių renginių ciklas, pristatantis autentiško ir modernaus folkloro projektus, įdomius naujus atlikėjus, kūrybiškas idėjas, iniciatyvas ar kitas etnoraiškas. Projektą „Etnoreidas“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių