Laivas-muziejus „Sūduvis“ duris atvers per Jūros šventę

Muziejumi pavirtęs buvęs Karinių jūrų pajėgų laivas „Sūduvis“ per Jūros šventę jau stovės Danės krantinėje ir atvers duris lankytojams.

„Startas Jūros šventė, planuojame, jei nenutiks kas nenumatyto“, – BNS sakė Lietuvos jūrų muziejaus Laivybos istorijos ir rinkinių apskaitos skyriaus vedėjas, istorikas Edvinas Ubis.

Šiuo metu ties Danės krantine, kur turėtų stovėti laivas, pradėti rekonstrukcijos darbai. Ši turi būti pritaikyta laivo stovėjimui.

Laivas stovės upėje priešais Karlskronos aikštę. Į šią vietą, anot E. Ubio, jis bus atitemptas.

„Jį atitemps, nes ruošiant muziejinei veiklai buvo išardyti velenai, sraigtai, nes juos palikus, gali išsilieti tepalai. Tai neplaukiojantis laivas“, – pasakojo istorikas.

Karinės jūrų pajėgos nebenaudojamą minų paieškos laivą muziejui perdavė pernai rugpjūtį. Visą šį laiką jis buvo tvarkomas.

„Visų pirma kai muziejus perėmė didžiausias darbas buvo remontas. Jis buvo iškeltas iš vandens, visa išorė tvarkyta, keista mediena dalis, nudažytas, gruntuotas, vamzdžiai išvalyti, bakai, antstatas perdažytas. Paruošimas, kad ateinančius penkerius metus galėtų stovėti vandeny“, – sakė E. Ubis.

Darbai vyko ir laivo viduje bei ant denio. Tvarkyta nuotekų, elektros sistema, apšvietimas, vėdinimas.

Įrengta nuorodų sistema, informacinės etiketės, aprašymai. Viena patalpa buvo suremontuota ir būsimoms edukacijoms.

Laivo remontas atsiėjo kelis šimtus tūkstančių eurų.

Šiuo metu laivas-muziejus stovi Kruiziniame laivų terminale, iš kur atkeliaus į stovėjimo vietą Danės upėje. Oficiali laivo perdavimo ir atidarymo ceremonija planuojama liepos 29-ąją.

Laivas-muziejus veiks ir kaip edukacijų erdvė.

„Edukacija bus susieta su laivo misija, kurią vykdė. Darbuotojai papasakos ir Lietuvos jūrinę istoriją, išryškins laivo misiją. „Sūduvis“ ilgą laiką vykdė išminavimą, prisidėjo prie Lietuvos karinių jūrų pajėgų integracijos į transatlantines pajėgas, dalyvavo įvairiose misijose su partneriais“, – pasakojo istorikas.

Vienu metu edukacijoje galės dalyvauti apie 25 žmonės. Jas ves Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai.

Suaugusiesiems apsilankymas laive kainuos keturis eurus, moksleiviams ir studentams – du eurus.

Muziejui perduotas laivas Lietuvoje eksploatuotas nuo 1999 metų. „Sūduvio” (M52) ilgis siekia 47,1, plotis – 8,3, grimzlė – 3,7 metro, vandens talpa – 395 tonos, maksimalus greitis – 16 mazgų.

Jis pastatytas 1958 metais Vokietijos kariniam laivynui. 1978–1979 metais laivas modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą. 1999 metais „Sūduvis“ priskirtas Lietuvos kariuomenės Karinėms jūrų pajėgoms. Pagrindinė šio laivo funkcija buvo minų paieška ir jų deaktyvavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ups

ups portretas
artojėlių komentarai, geriau traktorius ant pjedestalo negu laivas Dangėje.

Anonimas

Anonimas portretas
Tuo tarpu prie Jūrų muziejaus iškelti laivai neprižiūrimi, nebeleidžiama lankytojams patekti ant jų denio per specialiai pastatytas pakylas, nes deniai yra visiškai išpuvę. O šiai medinei militaristinei geldai jau skirta keli (gal du, gal trys ir pan. ) tūkstančių Eur .

agentas

agentas portretas
Visi komentarai rašyti neperskaičius straipsnio ar susipykusių su savo galvos turiniu žmonių?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių