Laukiami visi: pamatyti retenybių – į Vilkų Kampą

Ši itin palanki pažinti Lietuvą vasara turėtų privilioti žmonių į Švėkšną ir jos apylinkes. Vos už kelių kilometrų nuo šio miestelio egzotišku Vilkų Kampo vardu vadinamame kaime gyvenantis Mindaugas Nogaitis kviečia aplankyti paties įrengtą muziejų.

Žemaitės ir šišioniškio sūnus M.Nogaitis daugiau nei prieš du dešimtmečius įsigijo tautodailininko Vytauto Majoro broliui Tavadorui Majorui priklausiusią sodybą šalia senkapio, vadinamo Kapų kalnu.

Senos sodybos šeimininkas jau daug metų turi įvairių muzikos instrumentų ekspoziciją, o neseniai muziejų išplėtė ir į ūkinį pastatą –  krašto praeitį menantys daiktai jau sunkiai tilpo po aukštu statinio stogu.

Karantinas keliems mėnesiams uždarė sodyboje ir M.Nogaitį. Šis laikas jam buvo vaisingiausias per kelerius pastaruosius metus – muziejininkas įrengė antrąjį aukštą, kur gerai apšviesti ir įdomiai išdėstyti daiktai tapo gerai prieinami lankytojams.

Gabumai: M.Nogaitis moka groti visais surinktais muzikos instrumentais. (Daivos Janauskaitės nuotr.)

Sodybos šeimininkas Mindaugo karūnavimo dieną pakvietė draugus ir bičiulius, norėdamas parodyti savo darbo rezultatus.

Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis svečiams patarė susipažinti su miestelio įdomybėmis, o sykiu užsukti ir į Vilkų Kampą.

M.Nogaičio sodyboje galima apžiūrėti ne tik daugelio matytus padargus ir buities prietaisus. Mokytojas turi ir unikalių daiktų.

Vienas jų – Mėmelio dujinis žibintas. Klaipėdoje tokio daikto pamatyti jau nebegalima.

Nuo XIX a. vidurio miestas buvo apšviečiamas dujiniais žibintais, tačiau dabar jų apžiūrėti Klaipėdoje nebėra kur, o M.Nogaitis didžiuodamasis gali parodyti tikrą žibintą su jam būdinga karūna.

Vienas naujausių ir kol kas šeimininko vienas labiausiai branginamų eksponatų – sena medinė koplytėlė iš netoliese esančio Būdvyčių kaimo. Koplytėlės šeimininkas jau nebeturėjo vilčių jos atnaujinti ir buvo nusprendęs sudeginti.

Unikalios medinės šventųjų skulptūrėlės ir kalvio darbo saulutė ant koplytėlės stogo smailės yra liaudies meno klasika.

Šeimininkas ne tik padovanojo muziejaus savininkui koplytėlę, bet ir padėjo ją atvežti į M.Nogaičio sodybą bei užkelti į ūkinio pastato antrąjį aukštą.

Apie kiekvieną senieną muziejininkas gali papasakoti įvairiausių istorijų ir priverčia suprasti, koks įdomus buvo gyvenimas Mažojoje Lietuvoje bei pačiame paribyje su Lietuva esančiame Vilkų Kampo kaime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senuks

Senuks portretas
Kažkaip pilka

klaipedietis

klaipedietis portretas
saunuolis,sviesuolis,tai puiku Lietuvoje,kad dar yra tokiu zmoniu.Sveikinimai

Važiuoti verta

Važiuoti verta portretas
Švėkšnos miestukas, jo bendruomenė- tikras aktyvumo, kultūros renginių, išskirtinių švenčių židinys. Išsiruoškite būtent turgaus dienomis, kelionė bus dar įdomesnė. rasite puikių ūkininkų gėrybių, skanių varškės sūrių, augalų...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių