„Marių klavyrų“ aidai – su dviguba pučiamųjų jėga

  • Teksto dydis:

Penktadienį 18 val. Klaipėdos koncertų salėje bus galima išgirsti išsyk du medinių pučiamųjų kvintetus – Šv. Kristupo ir Marselio, kurie atliks lietuvių ir prancūzų kompozitorių kūrinius.

Dėmesingi šiuolaikinei muzikai

Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas gyvuoja jau dešimtmetį. Jame groja talentingi vilniečiai muzikai, tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatai: ansamblio įkūrėjas fleitininkas Giedrius Gelgotas, obojininkė Justina Gelgotaitė, klarnetininkas Andrius Žiūra, valtornininkas Paulius Lukauskas ir fagotininkas Andrius Puplauskis.

Savo repertuare jie sukaupė daug skirtingų epochų ir stilių kūrinių, tačiau didžiausią dėmesį skiria šiuolaikinių ir ypač sudėtingų kompozicijų atlikimui. Kvintetas daug koncertuoja Lietuvoje, taip pat ir užsienio šalyse, dalyvavo „Sugrįžimų“, Kristupo vasaros (Lietuva) bei FIMU (Prancūzija) festivaliuose.

Kolektyvas pelnė pirmąją vietą Prancūzijoje vykusiame tarptautiniame kvintetų konkurse, o Japonijoje, 6-ajame Osakos kamerinės muzikos konkurse ir festivalyje, kartu su San Francisko styginių kvartetu bei Niujorko pučiamųjų kvintetu lietuviai užėmė ketvirtąją vietą. Tai labai aukštas įvertinimas, turint omenyje, kad šioje (ansamblių) kategorijoje varžėsi net 230 kolektyvų iš įvairių pasaulio šalių.

Plečia repertuaro ribas

Marselio pučiamųjų kvintetas Prancūzijoje susikūrė 1987-aisiais. Jame groja Thomas Sauletas (fleita), Armelis Descotte’as (obojus), Danielis Paloyanas (klarnetas), Didier Huotas (valtorna), Frédéricas Baronas (fagotas).

Kvinteto repertuare sutinkami įvairaus žanro kūriniai: nuo klasikos iki šiuolaikinės muzikos. Savo repertuaro ribas jis plečia nuolat bendradarbiaudamas su kompozitoriais. Ansamblis ne tik koncertuoja, jis organizuoja ir su kitomis meno formomis susijusius projektus, festivalius, dalyvauja įvairiuose kultūriniuose renginiuose.

Kolektyvas yra išleidęs kritikų pripažinimo sulaukusią prancūzų kompozitorių Ravelio, Milhaudo, Guérinelio, Tomasi ir Fauré kūrinių kompaktinę plokštelę. Šiuo metu leidybai jau paruoštas kitas albumas, skirtas Marselyje 50 metų gyvenusiam kompozitoriui Lucienui Guérineliui.

Intriguoja keturiomis premjeromis

Koncerto „Marių klavyrų aidai IV“ programa intriguoja keturiomis premjeromis, kurias specialiai šiam projektui sukūrė Algimantas Kubiliūnas („Kodėl?“), Remigijus Šileika („Modalinė impresija“), Linas Rimša („4Ten“) ir L.Guérinelis („Rives effleurees“). Pastarųjų dviejų autorių naujieji opusai skirti dvigubam pučiamųjų kvintetui – dekstetui, taigi lietuvaičiai ir prancūzai koncerto pabaigoje susijungs į vieną ansamblį.

„Tai pirmas mano medinių pučiamųjų instrumentų kvintetui skirtas kūrinys. Ši kompozicija yra 6–7 minučių trukmės, sukurta panaudojant Olivier Messiaeno IV dermę“, – sakė klaipėdietis kompozitorius R.Šileika apie savo naująjį kūrinį, kurį atliks Marselio pučiamųjų kvintetas. Kaip žinoma, prancūzų kompozitoriaus O.Messiaeno kūryba pagrįsta originaliomis, paties sukurtomis dermėmis (modusais).

Projekto partneriai – festivalis „Iš arti“ ir Lietuvos kompozitorių sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių