Pereiti į pagrindinį turinį

M. Kultyševas: muzika, kuri paliečia širdis

2014-10-10 09:09
DMN inf.
Magija: pianistas M.Kultyševas įsitikinęs, kad muzikos poveikis labai stiprus, kad ji tiesiogiai paliečia žmonių širdis.
Magija: pianistas M.Kultyševas įsitikinęs, kad muzikos poveikis labai stiprus, kad ji tiesiogiai paliečia žmonių širdis. / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasaulinė fortepijono žvaigždė Miroslavas Kultyševas po ketverių metų pertraukos sugrįžta į Lietuvą: spalio 21-ąją jis pasirodys Klaipėdos koncertų salėje, o kitądien muzikuos Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

Iš pianistų elito

Pianisto M.Kultyševo Lietuvos klausytojams pristatinėti nereikia. Lietuva šį garsų visame pasaulyje atlikėją pamilo iš pirmo karto, kai 2008 m. jis vienu prisėdimu atliko F.Liszto 12 transcendentinių etiudų, priskiriamus patiems sudėtingiausiems fortepijoninės literatūros kūriniams.

M.Kultyševas yra vieno prestižiškiausių tarptautinio P.Čaikovskio konkurso Maskvoje (2007) laimėtojas. 2012 m. tarptautiniame konkurse „Monte Carlo Piano Masters”, vykstančiame tik kas ketveri metai ir išrenkančiame vienintelį laimėtoją iš didžiulio būrio talentingiausių atlikėjų, jis buvo apdovanotas pagrindiniu prizu, kurį įteikė pats Monako kunigaikštystės Princas Albertas II.

Intensyviai koncertuojantis M.Kultyševas priklauso pasauliniam pianistų elitui ir yra kviečiamas groti garsiausiose koncertų salėse. Jis muzikavo Amsterdamo „Concertgebouw“, Vienos „Musikverein“, Niujorko „Avery Fisher Hall“, Londono „Wigmore Hall“, „Suntory Hall“ Tokijuje, Zalzburgo „Mozarteum“, Sankt Peterburgo filharmonijoje, Maskvos konservatorijoje ir daug kur kitur.

Klavišų burtininkas

Užsienio šalių kritikai M.Kultyševą apibūdina kaip pianistą, apdovanotą išskirtiniu muzikalumu ir transcendentiniu virtuoziškumu. Londono žurnalas „The Times“ pabrėžė, kad „poetiškumas ir begalinis žavesys lydi visą atlikėjo grojimą” (Geoffas Brownas).

Po M.Kultyševo debiuto Zalcburge, kritikas rašė: „Jaunas, paprastas vaikinas įžengė į sceną, jo elgsenoje nebuvo nė mažiausios užuominos, kad jis – pirmo ryškumo žvaigždė, tačiau vos tik atsisėdęs prie fortepijono jis akimirksniu pavirto klavišų burtininku. Publika jau seniai negirdėjo tokio kvapą gniaužiančio pasirodymo” (Gottfriedas Franzas Kasparekas, „Die Salzburger Kulturzeitung“).

Pianistas nuolat bendradarbiauja su daugeliu pasaulyje žymių dirigentų, tarp kurių – Valerijus Gergievas, Vladimiras Aškenazis, Jurijus Bašmetas, Jurijus Temirkanovas, Markas Gorenšteinas, Konstantinas Orbelianas, Vasilijus Sinajiskis, Nikolajus Aleksejevas, Aleksandras Sladkovskis ir daugelis kitų.

Kartu – dvi žvaigždės

2009 m. buvo išleista M.Kultyševo kompaktinė plokštelė su F.Liszto „Dvylika transcendentinių etiudų”. 2012 m. viena garsiausių įrašų kompanijų „Sony Music“ išleido M.Kultyshevo ir jo žmonos – pasaulinės smuiko žvaigždės Mayuko Kamio kompaktinę plokštelę. Abu muzikai susipažino Japonijoje per gastroles po P.Čaikovskio konkurso Maskvoje. Įdomu, kad jie abu tais metais laimėjo šį konkursą: ji – smuikininkų kategorijoje, jis – pianistų.
M.Kultyševas gimė 1985 m. Sankt Peterburge (Rusija) ir fortepijonu groti pradėjo būdamas šešerių. Dešimties jis jau debiutavo Sankt Peterburgo filharmonijoje su jos orkestru, kuriam dirigavo Jurijus Temirkanovas. Pianistas baigė specializuotą mokyklą Sankt Peterburgo konservatorijoje pas prof. Zorą Cuker ir studijas Sankt Peterburgo konservatorijoje, prof. Aleksandro Sandlerio klasėje.

Grodamas apnuogina sielą

Į Klaipėdą ir Vilnių pianistas atvyks po gastrolių Šanchajuje, Paryžiuje, Stokholme, Madride ir Varšuvoje.
Šįsyk Lietuvoje jis gros P.Čaikovskio „Metų laikus“, A.Skriabino 3-iąją ir S.Prokofjevo 7-ąją sonatas.

Po koncertų Klaipėdoje ir Vilniuje M.Kultyševo laukia rečitaliai gimtajame Sankt Peterburge ir Maskvoje, kur jis atliks S.Rachmaninovo ir F.Liszto koncertus.

„Muzikoje slypi tokios aukštybės, prasmė ir gylis, kad sunku iš jos ištrūkti ir grįžti į realų gyvenimą, – prisipažino pianistas, kurio pasirodymus Lietuvoje publika palydi atsistojusi. – Kai būnu scenoje, klausytojai gali iš arti pažvelgti į mano sielą, kurią grodamas visiškai apnuoginu. Lietuvos publika visada dėmesinga, jautri ir, atrodo, man simpatizuojanti. Neslėpsiu – labai gera jausti grįžtamąjį ryšį. Svarbiausia, kad reakcija būtų nuoširdi ir klausytojai keliautų su manimi ir muzika. Muzikos poveikis labai stiprus. Žinoma, nereikia jo suabsoliutinti, bet, manau, kad muzika tiesiogiai paliečia žmonių širdis“.

M.Kultyševo rečitalis Klaipėdoje – spalio 21 d. 18 val. Miesto koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 43–203 Lt, bilietus platina „Bilietai.lt“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų