„Muzikinis rugpjūtis pajūryje“: operetės naktis ir italų muzikos alchemiko koncertai

  • Teksto dydis:

Iš pasaulinės operetės klasikos suvertas 17-asis festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ jau šį penktadienio vakarą žiūrovams pasiūlys vieną ryškiausių šio žanro šedevrų po atviru dangumi. Lengvų emocijų, grakštumo, spalvingumo bei valsų ritmų kupina J.Strausso operetė „Vienos kraujas“ vilioja operetės naktį praleisti Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Šeštadienį drauge su teatralizuotu koncertu „Operetė – mano meilė“ Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro festivalis kelsis į Juodkrantę, rugpjūčio 12 d. miuziklų melodijomis išsilies uostamiestyje, o rugpjūčio 14, 16 ir 17 dienomis muzikos mėgėjai Palangoje, Nidoje ir Klaipėdoje turės galimybę mėgautis italų kompozitoriaus ir pianisto Vincenzo Cipriani koncertais „Note d’amor“.

Jaunas „Vienos kraujas“

„Mylėkime – nekariaukime“, – ragino Vienos kongreso, 1814 m. rudenį vienijusio Europą, dalyviai.

Šis kvietimas tapo virtuoziškos J.Strausso operetės „Vienos kraujas“, pergalingai apkeliavusios visą pasaulį, kredo. Operetės fabuloje parodijuojami istorinio Vienos kongreso įvykiai, atveriami pikantiški kongresmenų gyvenimo užkulisiai, kuriuose – flirtas, moterys, meilė ir malonumai.

„Visos šią istoriją apipynusios aistros, situacijos, emocijos, kongreso, tapusio didžiausiu Vienos įvykiu, savastis ir yra „Vienos kraujas“, – sakė operetės režisierius Ramūnas Kaubrys. – Spektaklyje skleidžiasi vyro ir moters santykių atspalviai. Juose yra kontrastų ir prieštaringumo, iliuzinių vilčių ir svajonių – žiūrovų akivaizdoje jos suksis ir svaigins valso ritmu.“

2008 m. Klaipėdos muzikiniame teatre pirmąkart pastatyta operetė vos prieš keletą mėnesių buvo atnaujinta. J.Strausso „Vienos kraujas“ ir vėl jaunas: pagrindinius vaidmenis spektaklyje atliks Mindaugas Rojus (kunigaikštis Ibsheimas Gindelbachas), Aurimas Raulinavičius (Grafas Baldvinas Cedlau), Beata Ignatavičiūtė (grafienė Gabrielė Cedlau), Rita Petrauskaitė (Franciska Kaljari) ir kiti.

Kitoje erdvėje – eksperimentas

Žodį ir muziką, dainavimą ir šokį sujungusią žaismingą operetę 2008 m. Klaipėdos scenoje pastatė dirigentas Stasys Domarkas, režisierius R.Kaubrys, scenografas Artūras Šimonis, kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė bei choreografas Aurelijus Liškauskas. Ta pati kūrėjų komanda ėmėsi ir „Vienos kraujo“ atnaujinimo.

Ryškų ir savitą, stilingą ir vizualų klaipėdiečių „Vienos kraujo” scenovaizdį šiuokart papildys ir autentiška Laikrodžių muziejaus kiemelio aplinka. Nors uostamiesčio Muzikinis teatras repertuarinį spektaklį į lauko erdvę perkelia nebe pirmąkart, šįsyk festivalio organizatoriai eksperimentuoja, įprastą muziejaus kiemelio erdvę spektaklyje apsukdami 180 laipsnių kampu.

Operetės naktį vieną iš pasaulio operetės šedevrų diriguos šio žanro ir J.Strausso kūrybos žinovas maestro S.Domarkas. Kauno valstybiniame muzikiniame teatre iki šiol rodomas jo dar 1968 m. pastatytas „Vienos kraujas” – pirmasis maestro savarankiškas darbas teatre.

Simboliška – atlikti J.Strausso muzikos prie dirigento pulto maestro stos kone po pusės amžiaus festivalio, dedikuoto jo asmeniniam jubiliejui, metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių