Pereiti į pagrindinį turinį

Naują klaipėdiečių šokio spektaklį inspiravo šiuolaikinis romanas

2014-06-06 10:37
A.Krasauskaitė ir A.Buchovskaja-Zamulskienė.
A.Krasauskaitė ir A.Buchovskaja-Zamulskienė. / Vytauto Petriko nuotr.

Šeštadienį ir sekmadienį 18 val. Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje bus rodomas naujas klaipėdiečių šokio spektaklis „Spalio tylėjimas“. Choreografas ir idėjos autorius – Taurūnas Baužas, muzika – Gedimino Gelgoto, šoka Aušra Krasauskaitė, Ana Buchovskaja-Zamulskienė ir Aurimas Tiškevičius.

Iššūkis egocentrizmui

Premjerinis vos 35 min. trukmės spektaklis „Spalio tylėjimas“ – tai jautrus, sukrečiantis pasakojimas apie vienatvę, kapstymąsi jausmuose, herojaus ir jo damų – žmonų ir meilužių problemas, neištikimybės vertę ir kainą, ištikimybės nuobodulį ir kaip su juo kovoti. Scenoje metamas iššūkis surambėjusiam egocentrizmui – įpročiui pasaulį matyti ir aiškinti remiantis tik savimi.

„Sukurti šokio spektaklį planavau jau nuo praeitos vasaros, tačiau niekaip neradau tinkamos temos ar siužeto. Vieną dieną, netikėtai užėjus į knygyną, į akis krito danų rašytojo Jenso Christiano Grondahlio knyga keistu, tačiau labai traukiančiu pavadinimu „Spalio tylėjimas“. Ją pradėjęs skaityti, pagrindinį pasakotoją pradėjau tapatinti su savimi, atradau bendrų išgyvenimų, potyrių, situacijų, – pasakojo naujojo spektaklio choreografas T.Baužas. – Dvi merginos, pagrindinės romano veikėjos, sužavėjo savo kontrastais, kiekviena turėjo savitų bruožų, kurie vis labiau traukė jomis domėtis. Pagrindinį herojų ir romano pasakotoją įkūnijęs savimi ir pridėjęs naujų patyrimų, pakviečiau jį sušokti Kauno muzikinio teatro baleto šokėją A.Tiškevičių, kuris savo ekspresija ir fiziologija panašus į mane patį.“

Išskirtinė muzika ir vieta

Dvi spektaklio merginos – Klaipėdos muzikinio teatro baleto solistės. Abi – profesionalės, baigusios M.K.Čiurlionio menų gimnaziją ir toliau savo gyvenimą siejančios su šokiu. Teatro šokio spektakliuose „Kruvinos vestuvės“, „Altorių šešėly“ jos atlieka solinius vaidmenis.

„Per Aušrą stengiausi perteikti bohemiškos, tvirtos, pasitikinčios savimi moters paveikslą, o Ana mūsų spektaklyje yra jautri, lengvai kontroliuojama ir laisvai mylinti mergina, – apie spektaklio veikėjas kalbėjo jo choreografas. – Visi trys herojai išgyvena kartais tik jiems patiems, kartais ir mums visiems žinomus žaidimo, kuris vadinasi „Meilė“, potyrius.

Būtent šiam darbui Taurūnas tvirtino norėjęs išskirtinės muzikos ir vietos: „Kadangi kompozitoriaus G.Gelgoto muziką jau pažįstu, esu sukūręs kelis darbelius pagal ją, nusprendžiau ties ja pasilikti, juolab kad ji tikrai kitokia ir verčia įtemptai klausytis. Ir įdomiomis aplinkybėmis sutikau P.Domšaičio galerijos vedėją Kristiną Jokubavičienę, kuri mielai sutiko įsileisti mus dviem vakarams į šią didingą aplinką“.

Tipiškas Skorpionas

T.Baužas – jaunas menininkas, jaučiantis potraukį kurti judesius su skirtingais šokėjais. Dažnai vadinamas keistuoliu, užsidariusiu savame pasaulyje, bet pats mano, kad prie to labiausiai prisidėjo Skorpiono ženklo žmogaus gyvenimo būdas.

„Esu tipiškas Skorpionas menininkas“, – šypsojosi jis.

Taurūnas neseniai baigė Klaipėdos universitetą, studijavo jo Menų fakulteto Choreografijos katedroje, kartu aktyviai bendradarbiaudamas su choreografu Povilu Fokinu ir „Vilniaus baletu“.

Trumpam buvo išvykęs į Suomiją, ten sutiko talentingą choreografę Raiją Lehmussaaren, kuri jau treti metai iš eilės T.Baužą pakviečia vis į naują projektą.
Praeitais metais Vilniuje jaunasis choreografas pristatė debiutinę premjerą – šokio spektaklį „Romeo, Romeo ir Etiora“.

Šiuo metu jis šoka Klaipėdos muzikinio teatro baleto trupėje.

Meilės ir savęs paieškos

Subūręs kelis jaunus, darbščius ir talentingus šokėjus T.Baužas pristatys savo naują kūrinį – šokio spektaklį „Spalio tylėjimas“...

„...Ar viskas buvo tik atsitiktinumai? Ir kaip susivokti savyje? Ar ištikimybė nėra tik patyrimo iliuzija, melagingai šnabždanti, kad tokiu būdu įgaunamas tikrasis pilnatvės pojūtis? Už svaiginamų skrydžių ir sukrečiamų nuopuolių, švelnumo ir žiaurumo protrūkių, neįtikėtinai groteskiškų istorijų iškyla paprastas kuklus noras – rasti save. O savęs paieška – horizontali dvasinė kelionė į laimę, dažnai virstanti vertikalia kelione žemyn – į nelaimę, – samprotavo šokio spektaklio apie tai kūrėjas. – Spektaklio veikėjai – lekiantys į tuštumą ir žudantys tuos, kuriuos paliečia savo meilės apžavais ar paklydimais. Visada paklaikimus keičia atsibudimai, ir po kiekvieno atsibudimo – ne išsilaisvinimas, o tik nauja didelė kančios dozė. Dar viena meilė, kuri vėl tampa nieku...“

Įėjimas į spektaklį – su kvietimais, kuriuos galima gauti P.Domšaičio galerijos (Liepų g. 33) kasoje. Laukiami visi besidomintieji šokio menu.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų