Nauja tradicija: teatras rengia Klaipėdos festivalį

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pradeda naują tradiciją – rengti Klaipėdos festivalį. Pirmajame numatyti keturi renginiai. Planuojama keturis kartus parodyti pasaulinio pripažinimo sulaukusį Richardo Wagnerio operos "Skrajojantis olandas" pastatymą. Publikos vertinimo lauks du baleto spektakliai bei simfoninės muzikos koncertas.

Už "Skrajojančio olando" pastatymą ant Kuršių marių kranto Klaipėdos elinge jo idėjos autorius ir režisieriaus Dalius Abaris pelnė Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą. Internete ir per televiziją parodytas spektaklis, ne vienos užsienio kritiko vertinimu, yra geriausias šios operos pastatymas per visą jos gyvavimo istoriją.

Ne ką mažesnį indėlį statant operos spektaklį įdėjęs režisierius Gediminas Šeduikis įsitikinęs, kad galinga festivalio pradžia bei didelės rengėjų ambicijos netrukus lems jam tarptautinį pripažinimą.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro direktorė Laima Vilimienė tikino, kad bilietų į šį spektaklį dar yra, bet jų skaičius sparčiai tirpsta.

Norintiesiems pamatyti išskirtinį reginį galimybių paso nereikės, žiūrovų kėdės bus pastatytos tinkamu atstumu, ketinama laikytis ir kitų saugos reikalavimų.

Spektaklis bus rodomas liepos 29, 31 ir rugpjūčio 1 bei 4 dienomis.

Visi liepos 29-rugpjūčio 14 dieną vyksiančio festivalio renginiai vyks elinge, kur uostas ir gamta sudaro scenografijos dalį.

Rugpjūčio 6 dieną numatytas simfoninės muzikos koncertas "Elingo ritmu – žėrinti marių muzika". Jo metu skambės Sergejau Prokofjevo, Camille Saint-Saenso bei Maxo Brucho kūriniai. Teatro orkestras gros kartu su garsiuoju smuikininku Maksimu Fedotovu iš Maskvos, diriguos Robertas Šervenikas.

Jauna teatro šokėjų grupė rugpjūčio 13 ir 14 dienomis parodys premjerinius vienaveiksmius šokio spektaklius Giovannio Battista'os Pergolesi'o "Stabbat Mater" ir Igorio Stravinskio "Amžinas pavasaris".

Juos pastatė vienas ryškiausių šiuolaikinio šokio kūrėjų Europoje – rumunų kilmės choreografas ir Slovėnijos nacionalinio teatro Mariboro baleto trupės vadovas Edwardas Clugas.

Festivalio pristatymo metu Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas tikino, kad tokio spalvingo internacionaline sudėtimi ir pajėgaus profesionalumu orkestro ir choro neturi joks kitas Lietuvos teatras. Tai leidžia statyti bei neįprastose erdvėse rodyti sudėtingus kūrinius.

Į savo teritoriją menininkus įsileidęs bendrovės "Klaipėdos laivų remontas" generalinis direktorius Alvydas Butkus neslėpė – pernai, kai pirmą kartą elinge buvo rodomas "Skrajojantis olandas", pats nubraukė jaudulio ir pasididžiavimo ašarą.

"Mums garbė, kad šiemet teatras šioje vietoje rengia visą festivalį. Dėl to turėsime tam tikrų rūpesčių, bet jie tikrai nėra dideli. Renginio vieta yra ne tik elingas, bet ir slipas, kuriuo laivai pakeliami iš vandens remontui arba nuleidžiami plaukti. Džiaugiamės, kad galime būti dalimi išskirtinio reginio", – teigė A.Butkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nedidele

Nedidele portretas
O traktoristas nera problema gerb butkau?

Melomanas

Melomanas portretas
Šiaip jau koncertinis ir operinis sezonas (išskyrus "Olandą" dėl pastatymo specifikos) elinge, yra pirmiausia atlikėjų, o paskui ir žiūrovų kankinimas. Ten visada vakarais žvarbu ir vėjuota, vėjas "nešioja" garsą, reikia įgarsinimo, kas apskritai tai daro šiek tiek panašiu į eilinį masinį renginį Terminale. Reikia suprasti, kad daug metų vykęs festivalis "Muzikinis rugpjūtis pajūryje" jau archyve? Kiekvienas vadas stengiasi į siamžinti savaip. "Rugpjūtis" buvo S. Domarko sugalvotas pavadinimas. Naujai vadovybei, matyt, nepatiko.... Kaip besuksi, nors pavadinimas ir keičiasi, esmė lieka ta pati: Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vasaros sezonas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių