Pereiti į pagrindinį turinį

Neringa prisijungs prie Europos paveldo dienų (programa)

2015-09-18 06:06
DMN inf.
Organizatorių nuotr.

Siekiantys daugiau sužinoti apie Kuršių nerijos pusiasalio istoriją, kultūrinį palikimą šį penktadienį kviečiami dalyvauti Neringoje vyksiančiuose Europos paveldo dienų renginiuose.

Kuršių nerijos ir Neringos kurorto vertę kuriantys kultūros paveldo elementai bus pristatyti rugsėjo 18-ąją Nidos gyvenvietėje vyksiančių edukacinių programų, pažintinių ekskursijų metu.

Kartu bus prisiminta, kad gruodžio mėnesį sukaks penkiolika metų, kai Kuršių nerijos pusiasalis buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Dviem valstybėms – Lietuvos Respublikai ir Rusijos Federacijai priklausantis pusiasalis į šį sąrašą įtrauktas kaip išskirtinės visuotinės reikšmės kultūrinis kraštovaizdis – žmogaus ir gamtos sąveikos pavyzdys.

Šių metų Europos paveldo dienų tema „Paveldėkime savo ateitį“ bus apžvelgta mokslininkės istorikės doc. dr. Nijolės Strakauskaitės paskaitoje „Trys invazijos į kultūros paveldą: ko neteko Kuršių nerija“.

Neringoje vyksiančių Europos paveldo dienų renginiuose, dėmesys bus skirtas ne tik architektūrinei žvejų sodybų išraiškai, bet ir čia gyvenusių bei gyvenančių žmonių, šeimų istorijoms – jas pristatys Neringos gimnazijos moksleiviai (mokytojas Mindaugas Janukonis) bei Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser.

Nidos dailininkų kolonijos klestėjimo dienas kurorto gyventojams ir svečiams ekskursijos metu primins rašytojo Thomo Manno memorialinio muziejaus direktorė Vitalija Teresa Jonušienė.

Pažinti savo krašto paveldą kvies Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešojoje bibliotekoje veiksianti dokumentų paroda.

„Organizuojamais renginiais į paveldą kviesime pažvelgti ne kaip į naštą, bet kaip į iššūkį ir įkvėpimo šaltinį“, – teigė Europos paveldo dienų minėjimą kurorte koordinuojantys Neringos savivaldybės administracijos specialistai.

Europos paveldo dienos, prie kurių minėjimo šiais metais prisijungs ir Neringa, minimos trečiąjį rugsėjo savaitgalį (šiais metais – rugsėjo 18–20 d.). Šia iniciatyva, atsižvelgiant į kiekvienais metais pasirenkamą temą, norima atkreipti visuomenės dėmesį į šalia mūsų esantį kultūros paveldą, atskleidžiant jo vertes ir išsaugojimo svarbą.

Programa Neringoje

Rugsėjo 18 d.

14 val. – Europos paveldo dienų atidarymas. Mokslininkės istorikės doc. dr. Nijolės Strakauskaitės paskaita „Trys invazijos į kultūros paveldą: ko neteko Kuršių nerija“ Neringos istorijos muziejuje (Pamario g. 53).

15 val. – senųjų Nidos gyventojų namų ir juose gyvenusių bei gyvenančių šeimų istorijos renginyje „Kalba namai“  Neringos istorijos muziejuje (Pamario g. 53).

16 val. –  ekskursija „Atminties vietos – dailininkų kolonijos paveldas Nidoje“. Daugiau informacijos: V. T.Jonušienė, tel. 8 682 10 493.

Rugsėjo 16–25 d.

Dokumentų paroda „Pažinkime savo krašto paveldą“ Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešojoje bibliotekoje (Pamario 53).

Visi Europos paveldo dienų renginiai – nemokami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų