Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras kviečia į komišką operą

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šį savaitgalį pakvies į pirmą kartą Lietuvoje pastatytos italų kompozitoriaus Gaetano Donizetti komiškos operos "Pulko duktė" premjerą. Scenoje žiūrovai atpažins ne tik žinomus dainininkus, bet ir garsias dramos teatro aktores.

Premjeriniai spektakliai Žvejų rūmuose bus rodomi penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį, lapkričio 12, 13, 14 dienomis.

Spalvingas, malonus ausiai, įdomus žiūrėti ir aktualus siužetu kūrinys sukurtas 1840-aisiais, tai yra kelis dešimtmečius iki operetės gimimo. Kritikai teigia, kad "Pulko duktė" yra visų operečių pirmtakė.

Lietuvoje ši komiška opera dar nebuvo pastatyta, nors vadinama viena dažniausiai statomų pasaulyje.

Teatro vadovė Laima Vilimienė teigė, kad mūsų mieste ji buvo atliekama XIX amžiuje, kai Memelis tebebuvo nelietuviškas.

Skirtingų, konfrontuojančių tautybių atstovai – tirolietis ir prancūzė įsimyli ir susiduria su daugybe iššūkių.

Siužetas lyg ir paprastas, bet, pasak režisierės Jūratės Sodytės, šiuo metu ypač aktualus. Režisierė norėjo pabrėžti dabartiniu metu aktualią temą – gebėjimo išgirsti ir kontaktuoti stoką. Meilės istoriją J.Sodytė perkėlė į Alžyro karo metus. Pagrindinė operos mintis – žmonės ir tautos turi turėti pasirinkimo laisvę.

Pristatydama savo sumanymą režisierė teigė išnaudojusi ne tik gerai suprantamas priemones, jos idėjos perteikiamos ir neverbaline kalba, rankų plastika. Išlepintiems judrių reginių žiūrovams opera neturėtų pasirodyti nuobodi, ji kupina judesio, veiksmo, įsimenančių arijų ir spalvingų personažų.

Anot muzikos vadovo, dirigento Martyno Staškaus, G.Donizetti muzika savo sudėtingumu prilygsta W.A.Mozarto kūriniams, kurie irgi skamba lengvai ir linksmai. Pats operos autorius partitūroje pažymėjo, kad muzika turi būti atliekama lengvai. Tai bus nemenkas iššūkis muzikantams ir atlikėjams. Paskutinės dienos prieš premjerą jiems – ypač karštos.

Arijos bus atliekamos prancūzų, o dialogai – lietuvių kalba.

Žiūrovai scenoje išvys populiarius ir gerai pažįstamus dainininkus: Liną Dambrauskaitę, Tomą Povilionį, Liudą Mikalauską, Ritą Petrauskaitę, Mindaugą Jankauską, Vilių Trakį, Dalią Kužmarskytę, Šarūną Juškevičių, Kęstutį Nevulį.

Daugelis nustebs operoje pamatę vaidinant aktores Virginiją Kochanskytę ir Nijolę Sabulytę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių