Pajūrio gyventojus džiugins „Klaipėdos muzikos pavasario“ festivalis

41-asis Klaipėdos muzikos pavasaris, neatsilikdamas nuo pernai vykusio jubiliejinio festivalio, pakvies klaipėdiečius į aštuonis koncertus. Beveik mėnesį truksiantis festivalis skirtas simfoninės ir kamerinės muzikos gerbėjams.

Festivalį pradėjo koncertas „Jaunystės vėjas“, kuriame Klaipėdos kameriniam orkestrui dirigavo jauna dirigentė Giedrė Šlekytė. Pernai ji pateko į Nikolajaus Malko dirigentų konkurso Danijoje ir jaunųjų dirigentų konkurso Zalcburge finalą. Žiūrovai galėjo mėgautis ir jaunojo pianisto Roberto Lozinskio pasirodymu. Pernai jis laimėjo M. K. Čiurlionio pianistų konkursą Vilniuje ir pianistų konkursą Didžiojoje Britanijoje. Su Klaipėdos kameriniu orkestru R. Lozinskis grojo pirmą kartą.

„Galimybė koncertuoti, tai – pats svarbiausias dalykas muzikantui. Mūsų profesija tokia ir yra, kad groti žmonėms, kad koncertuoti, o ne dirbti užsidarius tarp keturių sienų. Manau, kad tai – svarbiausias dalykas, kuo daugiau būti scenoje“, – mano pianistas R. Lozinskis.

Festivalyje pirmą kartą Klaipėdos scenoje pasirodys iš Prancūzijos trumpam grįžtantis obojininkas Andrius Puskunigis. Taip pat laukiamas naujai suformuotas orkestras „Baltic sea philharmonic“, kuriame groja jaunieji atlikėjai iš 10 Baltijos regiono šalių. Orkestras pristatys programą „Baltijos jūros peizažai“, kurioje muzikuos ir pianistas Aleksandras Toradze. Išlaikydamas festivalio koncepciją Klaipėdos muzikos pavasaris pristato stambios formos muzikos projektus.

„Kadangi mes mieste neturime nuolat koncertuojančio simfoninio orkestro, tai tik muzikos pavasario programoje klaipėdiečiai gali jo paklausyti. Tai sakyčiau – gana reta galimybė Klaipėdoje ir mes ją turime išnaudoti“, – sako festivalio meno vadovė Loreta Narvilaitė.

Per beveik mėnesį bus surengti 8 koncertai. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro simfoninis orkestras pakvies į koncertą „Meilės aistros operose“, o Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, kartu su Kauno valstybiniu choru atliks Broniaus Kutavičiaus „Epitafiją praeinančiam laikui“.

Festivalį vainikuos Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro, diriguojamo Gintaro Rinkevičiaus, ir latvių pianisto Vestardo Šimkaus atliekamas koncertas „Šventasis pavasaris“. Programoje – M. K. Čiurlionis, M. Ravelis ir Igorio Stravinskio baleto „Šventasis pavasaris“ simfoninė siuita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių