Palangoje – naujas traukos objektas

Viloje "Anapilis" įsikūrusiame Palangos kurorto muziejuje jau veikia interaktyvi nuolatinė ekspozicija. Joje – ne tik naujosios technologijos, vėjo vargonai ar veidrodžių kambarys, bet ir maudymosi vežimas.

Naujas istorijos puslapis

Visai neseniai viloje "Anapilis" pradėjusi veikti interaktyvi nuolatinė ekspozicija nekasdieniškai pasakoja apie Palangą, atskleidžia skirtingų jos istorijos, ekonomikos, kultūros periodų savitumą, kurorto raidą, supažindina su žymiais žmonėmis, kūrusiais ir gyvenusiais Palangoje.

"Šiandien iš tikrųjų verčiame naują viso kurorto istorijos puslapį. Verčiame naują šios vilos istorijos puslapį. Labai smagu, kad pagaliau Palanga restauravo ir sugrąžino naujam gyvenimui nuostabų Tiškevičių paveldą, įskaitant ir šią vilą", – prieš pat šventes atidarant ekspoziciją sakė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Padėkos žodžius tardamas kurorto meras pabrėžė a. a. pirmojo kurorto muziejaus direktoriaus Jūračio Liachovičiaus indėlį. J. Liachovičiaus artimiesiems įteiktas ir atminimo medalis.

Traukia interaktyvūs stendai

Pirmajame vilos aukšte ir toliau bus organizuojamos laikinos parodos bei renginiai, o naujoji ekspozicija yra įkurdinta antrajame statinio aukšte, apima ir bokštelį.

Projektą įgyvendinančių įmonių atstovai pabrėžė, kad naujoji ekspozicija buvo nemenkas iššūkis, mat numatytos eksponuoti informacijos buvo labai daug, o erdvės tam – ne ypač. Vis dėlto, pasitelkus naujausias technologijas ir kūrybiškumą, daugelį klausimų pavyko išspręsti.

Pirmoji salė muziejaus svečius nukelia į tuos laikus, kai Palanga dar nebuvo populiarus kurortas – čia nemažai pajūrio regiono kultūrą, gyvenimą atspindinčių eksponatų, archeologinių radinių.

Šioje salėje galima išvysti ir restauruojant Palangos koncertų salę aptiktą kol kas vienintelį Lietuvoje rastą žaidimo "Malūnas" lentos fragmentą. Šį žaidimą galima pažaisti greta eksponato įrengtame interaktyviame stende.

Atgimė vėjo vargonai

Antrojoje salėje pristatomi Palangos kurortą kūrę grafai Tiškevičiai ir kiti su Palanga susiję garsūs žmonės.

Interaktyviame albume galima susipažinti net su 43 istorinėmis asmenybėmis.

Antrojoje salėje lankytojams suteikiama galimybė pamatyti pirmąjį Palangos vaizdų albumą ir pavartyti padidintą jo versiją.

Tarp visų antrosios salės herojų pristatoma ir pirmoji vilos "Anapilis" šeimininkė Sofija Tiškevičienė.

Su S. Tiškevičiene susiję mistiški jos gyvenimo momentai atgyja vilos bokštelyje, kuriame įrengtas galvą galintis susukti veidrodžių kambarys. Legendos pasakoja, kad tokį esą turėjusi pati šios vilos šeimininkė ir jame rengusi spiritizmo seansus.

Išskirtinę atmosferą kuria ir viloje atgimę vėjo vargonai. Jie groja sraigtiniais laipteliais pakilus į patį bokštelio viršų.

Galimybė keliauti laiku

Trečioji ekspozicijos salė tarsi nukelia į pajūrį – po kojomis atkartojamas Palangos kopų smėlis, bangos. Čia įrengta interaktyvi ekspozicija pasakoja apie kurortą, jo gyventojus, poilsiautojus, kurorto madas, žmonių įpročius.

Šioje ekspozicijos dalyje dėmesį traukia maudymosi vežimas. Į jį galima įlipti ir, naudojant čia įdiegtas technologijas, pakeliauti laiku – nusifotografuoti virtus anų laikų poilsiautoju.

Paskutinėje salėje įrengta laiko juosta lankytojus supažindina su Palangos šimtmečio vaizdais.

Palangos kurorto muziejaus vyriausioji fondų saugotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Virginija Paluckienė informavo, kad Palangos kurorto muziejaus ekspozicijos įrengimo vertė – 290 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Pakabinkit raudoną žibintą - daugiau JOKIOS reklamos ir nereiks. :s

.....

..... portretas
Puikus šarlataniškas muziejus

Virginijus

Virginijus portretas
Ar jau dabar muziejus dirbs šeštadieniais?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių