Pamaryje siaučia dešimtoji šiuolaikinės muzikos audra

  • Teksto dydis:

Šią vasarą Kintuose jau dešimtąjį kartą suskambo muzikos festivalio garsai. Liepos 6–rugpjūčio 20 d. vyksta jubiliejinis 10-asis Kintų muzikos festivalis, į Pamario kraštą sukvietęs profesionalius atlikėjus.

Ryškus kultūros reiškinys

Festivalis ir iš jo išsivysčiusi Kintų meno rezidencijos veikla per dešimtmetį įsitvirtino kaip itin ryškus regiono kultūros reiškinys, auginantis kokybiškos kultūros prieigą regione.

Per dešimt metų festivalis keitėsi – nuo Kintų muzikos savaitės „Marių audra“ iki kelis mėnesius trunkančio festivalio su keliolika renginių, tačiau jo esmė nepakito: nuo 2012 m. Kintuose skamba šiuolaikinė muzika ir pristatomos lietuvių kompozitorių premjeros. Ne mažiau svarbus ir tikslas didinti kultūros prieinamumą regione, tai Kintų muzikos festivalis sėkmingai daro, plėsdamas savo koncertų geografiją į regiono miestus ir miestelius.

Šiemet festivalis pakvietė į 16 koncertų, kurie skamba Kintuose, Šilutėje, Žemaičių Naumiestyje, Švėkšnoje, Sauguose ir Juodkrantėje. Renginiuose atliktos keturios premjeros, aidi muzika nuo renesanso iki šių dienų. Didžiausias dėmesys Kintų muzikos festivalyje šiemet tenka šiuolaikinei muzikai. Ji skamba kone pusėje koncertų.

Koncertuos „Melos“

Naujosios vokalinės muzikos kolektyvas „Melos“ kvies išgirsti ir pajausti šiuolaikinės kūrybos vokalui įvairovę ir žavesį. Šį penktadienį 17 val. Saugų evangelikų liuteronų bažnyčioje „Melos“ atliks lietuvių minimalistinės muzikos programą „Minimal Voices“, kurioje skambės Ryčio Mažulio, Agnės Mažulienės, Dominyko Digimo, Karolinos Kapustaitės kūriniai. O rugpjūčio 8 d. 20 val. Kintų didžiojoje bažnyčioje aidės MELOS atliekama ambicinga užsienio kompozitorių kūrinių programa „Living Room Music“ – Tomo Johnsono, Georgeso Aperghiso, Johno Cage’o, Ernsto Tocho, Dai Fujikuros, Luigi Nono, Mauricio Kagelio, Mortono Feldmanno, „Lune Blanche“ kūriniai. Ši programa parengta Kintų meno rezidencijoje vykusiuose meistriškumo kursuose su dainininke Donatienne Michel Dansec (Prancūzija).

„Melos“ – merginų kolektyvas, pristatantis programas įvairiomis sudėtimis nuo solo iki choro. „Melos“ bendradarbiauja su įvairių sričių menininkais bei pačios inicijuoja kūrybinius projektus, pristatė programas festivaliuose „Jauna muzika“ ir „Druskomanija“, taip pat dalyvavo „Operomanijos“ rengiamuose projektuose. Pernai „Melos“ išleido pirmąjį albumą „Minimal Voices“ su lietuvių autorių kūriniais, kurių dauguma sukurti šio kolektyvo užsakymu.

NIKO ir „Synaesthesis“

Šiuolaikinės muzikos pulsą palaikys ir Kintų muzikos festivalyje pasirodymą surengs Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO su meno vadovu Gediminu Gelgotu ir jo diriguojamu Kintų muzikos festivalio kameriniu orkestru. Koncertas „Garsų bangos“ skambės du kartus – rugpjūčio 13 d. 19 val. Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje ir rugpjūčio 14 d. 19 val. Kintų didžiojoje bažnyčioje.

NIKO – styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus. Muzikavimo džiaugsmas, originalumas, drąsa ir išskirtinė atlikimo kokybė – visi šie žodžiai tinka apibūdinant NIKO.

Festivalį šiandienos skambesiais uždarys Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“, pelnęs tarptautinį pripažinimą ir sparčiai plečiantis žinomumą už Lietuvos ribų. Rugpjūčio 20 d. 20 val. Kintų didžiojoje bažnyčioje „Synaesthesis“ atliks tarptautiniu mastu žinomo graikų kompozitoriaus, kompiuterinės muzikos novatoriaus Panayiotis Kokoras kūrinių programą „Conscious Sound“.

„Synaesthesis“ ansamblio pagrindinė misija – pristatyti Lietuvos ir užsienio kūrėjų šiuolaikinės muzikos kūrinius. Atlikėjams svarbu ne tik garsas, bet ir erdvė, šviesa, judesys ar naratyvas – visa tai, kas atliekamai muzikai suteikia daugiamatę perspektyvą ir naikina žanrų ribas. Ansamblyje muzikuoja studijas Lietuvoje ar svetur baigę ir vis dar studijuojantys atlikėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių