Paroda Klaipėdoje vizualųjį meną sujungs su jam sukurtais garso takeliais

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose šį penktadienį 17.30 val. bus atidaryta paroda „Kolekcionuojant hitus. Kūriniai ir garso takeliai iš „Lewben Art Foundation“ kolekcijos“, o 18.30 val. vyks vienos iš parodos garso takelių autorių, atlikėjos Migloko (vokalas) ir Justės Kazakevičiūtės (klavišiniai) koncertas, dedikuotas džiazui ir improvizacijai.

Suteikia naujų perspektyvų

Parodoje pristatomi vaizduojamojo meno kūriniai iš „Lewben Art Foundation“ kolekcijos ir specialiai jiems įvairių Lietuvos muzikantų, muzikos grupių bei garso menininkų sukurti garso takeliai. Čia siūloma pažvelgti į „Lewben Art Foundation“ kolekciją ir jai sukurtus garso takelius mąstant apie populiarumo reiškinį kultūros lauke. Parodoje „Kolekcionuojant hitus“ nepateikiami atsakymai, nesprendžiamos problemos ir nedaromos išvados. Čia klausiama, keliamos hipotezės, pastebimos ir apmąstomos populiarumo reiškinio mene situacijos ir reikšmės. Tam pasitelkiami įvairiausių laikotarpių ir medijų kūriniai bei specialiai jiems sukurti garso takeliai. Kitaip tariant, ši kuratorių Ugnės Bužinskaitės ir Danutės Gambickaitės parengta paroda yra diskusijos apie populiarumą moderatorė.

„Pirmą kartą idėja surengti vaizduojamojo meno parodą, papildytą žymių Lietuvos muzikantų garso takeliais, mums kilo 2018 m. Ją tuomet įgyvendinome Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje. Paroda sulaukė didelio susidomėjimo. Buvo įdomu matyti, kaip muzika į vizualaus meno parodą pritraukė visiškai naują auditoriją ir lankytojams suteikė naujų perspektyvų kitaip pamatyti ir suprasti meno kūrinius. Dabartinė paroda mus intriguoja ir tuo, kad tai pirmoji „Lewben Art Foundation“ paroda Klaipėdoje – neabejoju, kad ji sulauks didelio klaipėdiečių ir svečių susidomėjimo“, – teigė „Lewben Art Foundation“ direktorė ir viena iš parodos kuratorių U.Bužinskaitė.

Diskutuojant apie populiarumą

Keičiantis laikotarpiams ir politinėms, ekonominėms, socialinėms situacijoms bei patiems meno žiūrovams, kinta ir meno vertės bei populiarumo suvokimas. Mąstant apie populiarumo reikšmes ir skirtingais laikotarpiais sukurtus meno kūrinius, paranku juos suvokti kaip savotiškus moderniuosius mitus, socialinėje aplinkoje aptinkamus objektus, deformuojančius prasmę, iškraipančius regimojo pasaulio vaizdą ir nusakančius, kaip matyti ir suvokti dalykus. Parodoje klausiama: ar meno kūrinys yra šių laikų modernusis mitas? Ar vertė yra tolygi populiarumui? Kaip populiarumą suvokia patys vizualiojo meno ir muzikos lauko veikėjai? Ar populiarumas nenužudo meno kūrinio? Kaip menas aktualizuoja įvairias socialines, politines problemas, atkreipdamas į jas dėmesį? Arba kaip tos pačios socialinės ir politinės problemos pasitelkiamos kaip meno kūrinio populiarumo ir vertės garantai? Ar menas tikrai tampa tikrų tikriausia alternatyvia valiuta, kuri neretai yra stabilesnė už „tikrąją“? Galų gale, kas lemia, kad vienu ar kitu metu vienas ar kitas kūrinys arba meno lauko reiškinys, žanras, medija staiga tampa trending?

Intriga akims ir ausims

Mąstant apie įvairias vizualiojo meno populiarinimo bei aktualizavimo strategijas, parodoje „Lewben Art Foundation“ kolekcijos kūriniai jungiami su garso menu ir muzikos industrija, kuri visuomenėje su populiarumo terminu siejama kur kas dažniau nei vizualusis menas. Taigi dalyvauti parodoje buvo pakviesti įvairiems muzikos stiliams atstovaujantys Lietuvos muzikantai, kompozitoriai ir garso menininkai. Garso takelius kūrė Rokas Beliukevičius, Arturas Bumšteinas, „Freaks on Floor“, Vytautas V. Jurgutis, Giedrė Kilčiauskienė, Žygimantas Kudirka-Mesijus ir Adas Gecevičius („Vilniaus energija“), Andrius Mamontovas, Migloko, „Solo ansamblis“, „Sheep Got Waxed“.

Jų muziką įkvėpė parodoje eksponuojami „Lewben Art Foundation“ kolekcijos vaizduojamojo meno kūriniai, kurių autoriai – Knutas Åsdamas, Adomas Danusevičius, Ugnius Gelguda, Dr. GoraParasit, Alfredo Jaaras, Vytenis Jankūnas, Patricija Jurkšaitytė, Vitas Luckus, Mindaugas Lukošaitis, Jurgis Mačiūnas, Mohamedas Namou, Vita Opolskytė, Igoris Piekuras, Marija Teresė Rožanskaitė, Šarūnas Sauka, Augustinas Savickas, Antanas Sutkus, Indrė Šerpytytė, Andrius Zakarauskas.


Apie „Lewben Art Foundation“

VšĮ „Lewben Art Foundation“ – nevalstybinė institucija, administruojanti reprezentatyvią meno kolekciją, kurią sudaro XX a. Lietuvos modernizmo dailės ir Lietuvos bei tarptautinio šiuolaikinio meno nuo 1990 m. iki šių dienų darbai. VšĮ „Lewben Art Foundation“ 2013 m. įsteigė meno mecenatas, kolekcininkas ir „Lewben“ valdybos pirmininkas Vilius Kavaliauskas kartu su žmona Rita Kavaliauskiene, kad nuolat auganti ir jau per 1 500 darbų sukaupusi, daugiau nei 300 menininkų pristatanti kolekcija taptų atvira visuomenei.

Jos paroda Klaipėdoje veiks iki liepos 10 d. KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).



NAUJAUSI KOMENTARAI

sujungs su jam sukurtais garso takeliais

sujungs su jam sukurtais garso takeliais portretas
Tiks paršo kriuksėjimas ir stenėjimas.

Onė

Onė portretas
Oi ir bučiuotis vadinasi menas ,....bet vaizdas tai nekoks
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių