Pokalbis su istoriku – apie Vasario 16-ąją

  • Teksto dydis:

Vasario 15 d. 16 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka kviečia internete žiūrėti pokalbio su Klaipėdos universiteto profesoriumi dr. Vygantu Vareikiu tiesioginę transliaciją, skirtą Vasario 16-ajai – Lietuvos valstybės atkūrimo dienai. Istoriką kalbins bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė.

1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba, susirinkusi Vilniuje, paskelbė Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo aktą. Aktas buvo paskelbtas, tačiau Vilniuje tuo metu stovėjo kaizerinės Vokietijos kariuomenės daliniai, visą karo nuniokotą šalį kontroliavo vokiečiai, tad reikėjo įdėti daug pastangų ir energijos, kad nepriklausoma Lietuvos valstybė taptų realybe. Pirmosios Lietuvos nepriklausomybės metinės 1919 m. buvo paminėtos Kaune.

Oficialus Vasario 16-osios minėjimas Klaipėdoje pirmą kartą buvo surengtas praėjus penkeriems metams po Nepriklausomybės akto pasirašymo Vilniuje. 1923 m., po Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos, pirmą kartą Šaulių namuose iškilmingai sugiedotas Lietuvos himnas.

Vasario 16-osios išvakarėse istorikas papasakos apie tai, kokios buvo šios šventės tradicijos autonominiame Klaipėdos krašte 1923–1939 m., kaip pasikeitė situacija 1939 m., Lietuvos vyriausybei priėmus Vokietijos ultimatumą ir grąžinus jai Klaipėdos kraštą. V.Vareikis primins Vasario 16-osios minėjimo istorinį kontekstą Klaipėdoje pokariu ir gūdžiu sovietmečiu, dalysis mintimis, kaip ši visai Lietuvai svarbi data minima dabar, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, ką reiškia Vasario 16-oji ir Lietuva klaipėdiečiams.

Pokalbio transliacija vyks „YouTube“ kanalu: https://youtu.be/iELHbVkMC3I, nuoroda taip pat skelbiama svetainėje www.biblioteka.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
puikiai prsimenu šį dėstytoją. Pirma jo paskaita prieš visą mūsų kurso auditoriją: "aš jums visiems pasirašau įskaitas, jei norite galite nelankyti". Ir po paskaitos sekantį kartą labai gerai pamenu kaip susirinko vėl beveik visi ir tai buvo popietinės paskaitos link vakaro. Puikiai dėstė, labai sudomino ir esu dėkingas iki šiol- ddaugiau tokių dėstytojų. Senokai žinoma tai buvo, bet tai įstrigo iki šiol.

>

> portretas
Okupantus aptarnaujantis "istorikas",tik profkeje gali plauti smegenis.

jedrionas

jedrionas portretas
liberalas?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių