S. Petreikis Palangoje pristatys albumą „Negirdėta Lietuva“

  • Teksto dydis:

Velykų sekmadienį, balandžio 1 d. 19 val. Palangos „Ramybės“ kultūros centre (Vytauto g. 35) muzikantas ir kompozitorius Saulius Petreikis pristatys naujausią savo albumą „Negirdėta Lietuva“.

Jam talkins smuikininkas Vytautas Mikeliūnas ir gitaristas Donatas Petreikis. Kompaktinę plokštelę sudaro 35 kūriniai, atlikti senaisiais lietuviškais instrumentais, bei specialiai išleista knygutė. Joje lietuvių ir anglų kalbomis pateikta informacija apie visus albume skambančius instrumentus.

„Tai muzika, kuri skambėjo, kai mūsų dar nebuvo, ir skambės, kai mūsų jau nebebus. Tai šimtmečius menančios istorijos, kurios pasakoja apie mūsų senolius bei miškus ir pievas, kuriose jie gyveno. Mano pažintis su šia muzika prasidėjo Barstyčiuose vieną pavasario rytą. Buvau visai dar mažas berniukas, gal ketverių, kai senolis išdrožė pirmąją mano fleitą. Atrodo, iš ievos, o gal karklo šakos vamzdelio skleidžiamas garsas mane lydi iki šiol.

Nuo to laiko sukaupiau gausybę lietuviškų instrumentų ir stengiuosi jais pagroti įvairiuose koncertuose. Po jų kiekvieną kartą sulaukiu klausimų, kas čia skamba, kas tai, iš kur vienas ar kitas ragas arba molinukas. Kai kurių instrumentų žmonės apskritai nebuvo girdėję arba jų vardus tiesiog pamiršo. Noriu šiuos tūkstančius metų skambėjusius garsus ir juose užkoduotas istorijas priminti bei toliau jas pasakoti.

Neregėta Lietuva – tai piemenys, žaidžiantys su molinukais ir švilpiais. Tai vaiko lūpose suspaustas dambrelis. Tai senolis, laukuose apraudantis artimo netektį. Tai apie bandos parvarymą pamiškėje skelbiantis rago signalas. Tai mergaitė, birbyne besikalbanti su paukščiais,“ – apie albumą pasakojo S.Petreikis.

Be naujausių kompozicijų, koncerte taip pat skambės publikai jau pažįstami kūriniai ir dainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių