„Skrajojantis olandas“ į Klaipėdos senąjį elingą atplauks paskutinį kartą

  • Teksto dydis:

Klaipėdos festivalio publika šį penktadienį ir šeštadienį kviečiama atsisveikinti su išskirtiniu Richardo Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ pastatymu senajame Klaipėdos elinge ir kartu su iš tolimų šalių atvykusiais šio kūrinio gerbėjais pamojuoti į naujus uostus išplauksiančiam vaiduoklių laivui.

Įvairiose šalyse veikia R.Wagnerio operų gerbėjų klubai, vagneristai entuziastingai keliauja po pasaulį, kolekcionuodami išskirtinių šio kompozitoriaus operų pastatymų įspūdžius. Šiemet bilietus į klaipėdiečių pastatytą „Skrajojantį olandą“ pirko R.Wagnerio kūrybos gerbėjai iš Latvijos, Italijos, Vokietijos, Danijos, Belgijos, Lenkijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Čekijos, Izraelio ir net Panamos, Kataro ir Taivano.

Atviras gamtos stichijoms

Vokiečių kompozitorius R.Wagneris, pats XIX a. ketvirtame dešimtmetyje lankęsis Klaipėdoje ir dirigavęs Klaipėdos miesto teatre, operą „Skrajojantis olandas“ sukūrė įkvėptas audringos Baltijos jūros ir jos pakrančių kraštovaizdžio. Tad nenuostabu, kad 2020-ųjų vasarą per Klaipėdos gimtadienį rugpjūčio 1-ąją publikai pristatytas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) operos pastatymas senajame Klaipėdos elinge ant Kuršių marių kranto natūraliai įsiliejo į aplinką, o spektaklis ėmė traukti į pajūrį ne tik šalies, bet ir Europos publiką. Šį ypatingą reginį Klaipėdoje sukūrė dirigentas Modestas Pitrėnas, koncepcijos autorius ir režisierius Dalius Abaris, režisierius Gediminas Šeduikis, scenografė Sigita Šimkūnaitė, kostiumų ir grimo dailininkė Sandra Straukaitė, choreografas Aurelijus Liškauskas, chormeisteris Vladimiras Konstantinovas, šviesų dailininkas Andrius Stasiulis.

Į beveik šimtmetį skaičiuojantį Pauliaus Lindenau laivų statyklos elingą prieš porą metų (tiesiogine žodžio prasme) įplaukęs užkeiktas šmėklų laivas – „Skrajojantis olandas“ – ir gamtos stichijoms atviras operos veiksmas vėliau įrašo pavidalu buvo rodomi LRT eteryje ir tarptautinėje operos platformoje „OperaVision“. Tad su juo susipažino ne tik elinge jo dar nematę ar užsienyje gyvenantys tautiečiai, bet ir publika visoje Europoje, Amerikoje, Afrikoje ir kituose žemynuose.

Spektaklis ėmė traukti į pajūrį ne tik šalies, bet ir Europos publiką.

Pelnė pripažinimą

2021-ieji buvo klaipėdiškio „Skrajojančio olando“ pripažinimo ir sėkmės metai. Opera buvo pripažinta geriausiu metų spektakliu Klaipėdoje ir pelnė „Padėkos kaukę“, o režisierius, pastatymo idėjos autorius D.Abaris ir Dalando partijos atlikėjas Tadas Girininkas buvo apdovanoti Auksiniais scenos kryžiais.

Net ir daug R.Wagnerio operų spektaklių mačiusieji vieningai sutaria, kad „Skrajojančio olando“ ant marių kranto kitose šalyse nėra regėję. Tarp žiūrovų „praplaukiantis“ tikras laivas, tūkstančiai litrų nuo aukštų pastolių krentančio marių vandens, akrobatiniai triukai ant lynų, šviesų, dūmų ir pirotechnikos efektai, kerinti R.Wagnerio muzika, jautriai interpretuojama iš pajūrio krašto kilusių solistų, choro ir orkestro ir skambanti taip, lyg būtų atliekama akustiškai teatro salėje, – kas gali būti gražiau ir pagaviau?

M. Aleksos nuotr.

Atsisveikins su publika

Šiemečiame Klaipėdos festivalyje „Skrajojančio olando“ įgula jau paskutinįkart „išmes inkarą“ senajame Klaipėdos elinge. Dviejuose paskutiniuose spektakliuose publika vėl išgirs Vokietijoje dainuojantį bosą-baritoną Almą Švilpą, sugrįšianti į gimtąjį miestą atlikti savo mėgstamiausio – Olando – vaidmens. Dalando partiją pirmą kartą dainuos solistas Tarasas Shtonda iš Ukrainos, jo dukters Zentos vaidmenį vėl atliks Sandra Janušaitė, o jos palankumo siekiantį Eriką įkūnys garsiausiose pasaulio scenose dainuojantis lietuvis Kristianas Benediktas (Vaidas Vyšniauskas). Taip pat dainuos KVMT solistai Tadas Jakas, operoje debiutuosiantis Vairininko vaidmeniu, ir Dalia Kužmarskytė, publikai įsiminusi temperamentingu Zentos auklės Mari charakteriu. Spektaklyje dalyvaus M.Pitrėno diriguojamas KVMT simfoninis orkestras, choro, baleto trupės ir mimanso artistai.

Festivalį vainikuos koncertas

Klaipėdos festivalio finaliniu akcentu taps operos gala koncertas, skirtas KVMT 35 metų veiklos sukakčiai. Teatro solistai Beata Ignatavičiūtė, Dalia Kužmarskytė, Rita Petrauskaitė, Mindaugas Rojus, Vilius Trakys ir kviestiniai dainininkai K.Benediktas, T.Shtonda, A.Švilpa ir KVMT simfoninis orkestras atliks gražiausias arijas iš populiariausių operų, operečių ir miuziklų, vienaip ar kitaip susijusių su pastarųjų kelių dešimtmečių teatro pastatymų istorija. Diriguos teatro vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis.

„Skrajojančio olando“ spektakliai elinge vyks tik du vakarus – rugpjūčio 5 ir 6 d. nuo 21.30 val., spektaklio trukmė – maždaug dvi valandos. Ten pat rugpjūčio 7 d. 18 val. rengiamas operos gala koncertas sužėrės operos žvaigždėmis, puošiančiomis ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio operos teatrų scenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių