Skulptoriaus ir fotografo „Medelynas“ – „si:said“ galerijoje Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Uostamiestyje, šiuolaikinio meno galerijoje „si:said“ (Galinio Pylimo g. 28), penktadienį 17 val. atidaroma skulptoriaus Edvardo Racevičiaus ir fotografo Eckarto Pscheidlo-Jeschke’s (Vokietija) paroda.

Pavadintoje „arb’“ (lot. arbor, liet. medis; lot. arboretum, liet. medelynas) parodoje E.Racevičius ir E.Pscheidlas-Jeschke apmąsto individualumo, autorystės koncepcijas.

E.Racevičiaus skulptūrose įaugęs žmogelis, apsirėdęs baltais marškiniais ir juodomis kelnėmis. Postamentas suaugęs su figūra, žmogaus tęsiniai nueina į medį, per jį – į žemę. Kiek bauginantis, stichiškas medžio masyvas, išryškinantis gamtos ir žmogaus proporcijas, žmogaus įaugimą į aplinką. Pasak menininko, „tas žmogelis – tai tariamasis „aš“, o likusios medžio šakos – visa kita, kas lieka už „aš“ ribų“.

E.Pscheidlas-Jeschke stengiasi ištrūkti iš landšafto fiksavimo nusistovėjusių taisyklių. Nespalvotose fotografijose išnyksta horizonto linija. Peizažai konstruojami abstraktūs, vengiama detalumo, erdvės matmens. Fotografas susitelkia į kompoziciją. E.Pscheidlui-Jeschke’i kompozicija tampa savitiksle, tarsi atskira, uždara erdve. Fotografija neturi pretenzijų konkuruoti ar atvaizduoti užfiksuotus fenomenus.

E.Racevičius (g.1974) 1992 m. baigė Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnaziją, metus dirbo ir gyveno pas Vilių Orvydą Gargždelės kaime, kur sukūrė pirmąsias skulptūras. Aktyviau pradėjo kurti nuo 1997 m. Parodose su savo skulptūromis dalyvauja nuo 2002 m. Gyvena ir dirba Greifsvalde (Vokietija).

E.Pscheidlas-Jeschke (g. 1970) 1998 m. įgijo medijų dizaino specialybę. Nuo 2001 m. dirba fotografijos ir dizaino dėstytoju jaunimo meno mokykloje. Nuo 2006 m. savarankiškai dirba kaip fotografas ir dizaineris. Baigęs fotografijos studijas, dėsto tarptautinėje fotografijos akademijoje Berlyne. Gyvena ir dirba Greifsvalde bei Berlyne (Vokietija).

Šių dviejų menininkų kūrinių paroda „si:said“ galerijoje Klaipėdoje veiks iki lapkričio 30 d.

Projektą remia Lietuvos kultūros ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių