Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas – vitaminai sielai

  • Teksto dydis:

Įbridęs į vasarą festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“ gaivins melomanų sielas ir liepos 21 d. 18.30 val. pakvies apsilankyti Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncerte.

Vertinamas ir visur laukiamas

Daugiausia publikos simpatijų šiam orkestrui pelnė jo įkūrėjas ir ilgametis vadovas Donatas Katkus. 2017 m. meno vadovo ir vyriausiojo dirigento pareigas iš maestro perėmęs Modestas Barkauskas toliau siekia išlaikyti aukštą profesionalumo kartelę, universalaus kolektyvo reputaciją ir dėmesį lietuvių autorių kūrybai.

„Vieni vartoja vitaminą C imunitetui stiprinti, kiti geria lašelius širdies veiklai gerinti, o aš kviečiu klausytis Šv. Kristoforo orkestro. Tai – vitaminai sielai“, – taip orkestro internetinėje svetainėje teigė M.Barkauskas. Ir jis teisus: profesionalų ir melomanų vertinamas orkestras laukiamas ir prestižinėse Lietuvos bei užsienio šalių koncertų salėse, ir populiarios muzikos ar džiazo scenose, net smėlio karjeruose. Viena vertus, kolektyvas sėkmingai atstovauja Lietuvai tarptautiniuose renginiuose, kita vertus, jis kasmet į profesinį gyvenimą palydi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kompozicijos specialybės studentus, rengdamas ir atlikdamas jų bakalauro diplominius darbus.

Minėtos akademijos simfoninio dirigavimo magistro laipsnį turintis M. Barkauskas diriguoja operų ir baletų pastatymams, simfoniniams ir kameriniams orkestrams bei chorams. Jis apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi, o prestižiniame X tarptautiniame Grzegorzo Fitelbergo dirigentų konkurse Lenkijoje pagerbtas trečiąja premija ir bronzine batuta.

Su saksofonų kvintetu

Daug malonių netikėtumų klausytojų ausims suteiksianti Šv. Kristoforo kamerinio orkestro programa „Ten toli, iki vidurnakčio“ pavadinta pagal iškilaus lietuvių kūrėjo Broniaus Kutavičiaus kompoziciją. Retai atlikėjų sudėčiai – penkiems saksofonams ir styginiams – parašytas opusas atskleidžia autoriaus susidomėjimą Indijos muzikine kultūra. „Indai turi net 24 dermes – kiekvienai paros valandai. Aš „Ten toli, iki vidurnakčio“ ir panaudojau dermes iki saulės laidos“, – sakė kompozitorius.

Šį ypatinga garsine magija pasižymintį kūrinį su orkestru atliks entuziastingo klasikinio saksofono atlikėjo ir pedagogo Arvydo Kazlausko vadovaujamas saksofonų kvintetas „Atomos“ iš Rygos. Jame groja A. Kazlauskas (sopraninis saksofonas), Aigaras Raumanis (altinis saksofonas), Katrina Kivleniecė-Cabulė (altinis saksofonas), Janis Pukitis (tenorinis saksofonas) ir Rūdolfas Peteris Rubenis (baritoninis saksofonas).

A. Kazlauskas yra tikras kūrybinių idėjų variklis, nuolat inspiruoja naujų kūrinių ir meninių programų atsiradimą. Jis dažnai keliauja ir tiesia muzikinius tiltus tarp abiejų valstybių. Latvijoje įsikūręs saksofonininkas užaugo Vilniuje, tačiau aukštojo mokslo siekė Latvijos J. Vytuolio muzikos akademijoje, kurioje dabar dėsto. Jis daug koncertuoja kaip solistas ir su įvairiais kamerinės, elektroninės bei eksperimentinės muzikos ansambliais. Arvydas taip pat atliks solo partiją virtuoziškame belgų autoriaus Pieto Swertso kūrinyje „Kotekan“.

Klasikos ir romantikos sąskambiai

Skambės ir Ramūno Motiekaičio kūrinys „Kinas“, apie kurį autorius teigė: „Per daug gražu, kad būtų tikra. Taigi kinas. Ar gali būti kas nors tikresnio nei kinas?“

Tie klausytojai, kuriems arčiau širdies klasikinis ar romantinis skambesys, bus pamaloninti Josepho Haydno ir Franko Bridge’o muzika.

Programą „Ten toli, iki vidurnakčio“ diriguos talentingas jaunosios kartos dirigentas Karolis Variakojis. Jis yra vienas iš šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ įkūrėjų ir vadovų. Pagrindinis dirigento ir ansamblio dėmesio objektas – šiuolaikinė muzika, naujų lietuviškų kūrinių inicijavimas ir atlikimas, taip pat moderniausių šiuolaikinių užsienio autorių partitūrų įgarsinimas.

Viename interviu, paklaustas, kas jam yra koncertas, dirigentas atsakė: „Tai lūkesčių išsipildymas, kuo labiau priartėjant prie muzikinės kūrinio tiesos. Visų repeticijų, kartojimų vaisius. Jeigu pavyksta, apima didžiausias džiaugsmas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių