Šventinis siurprizas Laikrodžių muziejuje

Penktadienį Laikrodžių muziejuje atidaryta paroda „Vytis istorijoje ir dailėje“. Ji skirta Liublino unijos 450-ųjų metų jubiliejui ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-osioms metinėms paminėti.

Parodos ašis – pirmasis Lietuvos dailės muziejaus laikrodžių rinkinio laikrodis su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vyčiais, esančiais Abiejų Tautų Respublikos herbe.

Laikrodis pagamintas Karališkojoje Meiseno porceliano manufaktūroje su vienu svarbiausiu Lietuvos simboliu.

Šis laikrodis yra pirmasis muziejaus eksponatas su Vyčiu. Laikrodis su lietuvišku Vyčiu, esančiu Abiejų Tautų Respublikos herbe, pagamintas Vokietijoje, Meiseno Karališkojoje porceliano manufaktūroje.

Porcelianinį laikrodžio korpuso modelį, 1745 m. sukūrė vieni žymiausių šios manufaktūros meistrų – dailininkas Johannas Joachimas Kaendleris (1706–1775) ir modeliuotojas Johanas Friedrichas Eberleinas (1695–1749).

Tai patvirtina ant porcelianinio laikrodžio korpuso apačios esantis modelio numeris „452" ir Meiseno Karališkosios manufaktūros ženklas „Mėlyni sukryžiuoti kardai".

Laikrodžio porceliano dalys lipdytos ir tapytos rankiniu būdu. Ant laikrodžio korpuso nugarinės dalies metalinių durelių vidinės pusės išgraviruota monograma „Aloys Seidel in Meissen“ nusako šio laikrodžio laikrodininko autorystę.

(Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Laikrodžio mechanizme yra užrašas „Lenzkirch“. Tai laikrodžių įmonė, kurioje buvo pagamintas mechanizmas. Įmonė buvo įkurta 1851 metais Vokietijoje, Badeno Lenzkircho kaime ir veikė iki 1932 metų.

Remiantis Meiseno manufaktūros gaminio modelio numeriu bei sukryžiuotų kardų ženklo modifikacija ir užrašu ant mechanizmo, buvo padaryta išvada, kad šis laikrodis buvo pagamintas Meiseno porceliano manufaktūroje laikotarpyje nuo 1850 iki 1924 metų.

Pagrindinis laikrodžio akcentas – Abiejų Tautų Respublikos (1569–1791) herbas su Vyčiais susiformavo ATR pirmojo valdovo, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto, valdymo laikais.

Ant laikrodžio šis herbas atsirado Augusto II Stipriojo (1670-1733) dėka, kai šis Saksonijos kurfiurstas 1697 m. buvo išrinktas ATR karaliumi ir jo pastangomis 1710 m. buvo įkurta Meiseno Karališkoji porceliano manufaktūra.

Šioje manufaktūroje pradėta europietško porceliano gamyba išgarsėjo dėl puikios dirbinių kokybės ir konkuravo su iki tol dominavusiu kinietiško porceliano importu.

Manoma, kad eksponuojamas laikrodis buvo pagamintas pagal specialų užsakymą vienam iš XIX a. Abiejų Tautų Respublikos jubiliejų paminėti.

Tai galėjo būti ATR įkūrimo 300 metų jubiliejaus proga.

Šio laikrodžio tyrimo, kurį atliko Laikrodžių muziejaus vedėjas Romualdas Martinkus, faktus patvirtino: Meiseno porceliano Manufaktūros archyvaras, istorinių rinkinių vadovas, dr. Peteris Braunas ir istorinės kolekcijos tyrėja Sylvia Braun, taip pat Meiseno porceliano Fondo generalinė direktorė Anja Hell ir mokslinė bendradarbė, kuratorė Susanne Bochmann.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių