Pereiti į pagrindinį turinį

Tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ nuspalvino Klaipėdą

2023-07-06 12:48

Nė kiek ne mažiau nei Jūros šventės klaipėdiečiai laukia Tarptautinio gatvės teatrų festivalio „Šermukšnis“. Valstybės dieną uostamiesčio žmonės pamatė pirmuosius spektaklius.

Kai baigėsi Vėliavos pakėlimo ceremonija ant Jono kalnelio, minia patraukė į Atgimimo aikštę.

Čia iš tolo traukė ir viliojo kažkoks veiksmas, nors pirmasis spektaklis buvo pažadėtas 13 val., veiksmas vystėsi gerokai iki šio laiko.

Ant milžiniško, septynių metrų aukščio besisukančio rutulio balansavo trys aktoriai. Neįtikėtinas vaizdas kaustė žvilgsnius. Kai tik rutulys sustingo ir aktoriai nusileido žemyn, pasigirdo balsas, paskelbęs, kad tai tebuvo repeticiją. Kur kas įspūdingesnis reginys žiūrovų šioje vietoje laukia ketvirtadienį 22.30 ir penktadienį 23 valandą.

Tai bus pirmosios vienos didžiausių teatro trupių Europoje, kuriančių išskirtinai atvirose erdvėse – „Theater Titanick“ iš Vokietijos gastrolės Lietuvoje su naujausiu kūriniu – grandioziniu 360 laipsnių pasirodymu „Aukštyn kojom“.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr. 

Trimatis vizualus vaidinimas jungia fizinį teatrą, vertikalųjį šokį, kinetinį meną ir vaizdo projekcijas.

Nuaidėjo aplodismentai ir mina sujudo.

Vienas festivalio organizatorių Arūnas Peštenis pakvietė žmones nesiskirstyti, nes netrukus aikštėje žadėjo pasirodyti aktoriai, prie kurių eisenos į Teatro aikštę jis kvietė prisijungti.

Susirinkusieji sumišo – programoje skelbta, apie gatvės teatro trupės „Šermukšnis“ (Argentina – Lietuva – Portugalija – Ukraina) spektaklį „Jūs esate…“.

Labai greitai paaiškėjo intriga – aikštėje pasirodė vora aktorių, nešinų kėdėmis, jie brovėsi per minią, pasidalijo į dvi dalis ir bendravo su publika. Atrodė, kad tai – tiki improvizacija. Tačiau iš tiesų tai buvo Adriano Schvarzsteino sukurtas ir režisuotas spektaklis.

Tai 1923 m. įvykių vertimas į gatvės teatro kalbą, kuriai žodžių nereikia.

Sumanymą inspiravo istoriko, humanitarinių mokslų daktaro Vasilijaus Safronovo pasakojimas, kaip Lietuvos kareiviai persirengia vietiniais ir bando užkariauti Klaipėdos kraštą.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr. 

 

Spektaklio kūrybinė grupė permąstė sąvokas „įsiveržimas“, „invazija“, „perversmas“, turinčias neigiamą reikšmę.

Jas galima pakeisti ir sukurti pozityvią nuotaiką. Taip gimė sumanymas „užkariauti“ Klaipėdos kraštą ne ginklais, o dainomis.

„Šermukšnis“ spalvins klaipėdiečių gyvenimą iki vėlaus šeštadienio vakaro. Festivalio programa skelbiama internete, su ja galima susipažinti ir senamiestyje bei centrinėje miesto dalyje akį traukiančiose afišose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų