„Taško“ teatro premjeroje – ydų ir vertybių priešprieša

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Klaipėdos kultūros fabrike įvyks „Taško“ teatro premjera – bus parodyta komedija vyresniems vaikams ir paaugliams „Pirštinė“ pagal to paties pavadinimo ukrainiečių liaudies pasaką.

Ukrainiečių pasakos motyvais

Klaipėdoje reziduojantis „Taško“ teatras 2017 m. įkurtas Valentino Masalskio, o 2020 m. Lietuvos kultūros ministerijos pripažintas profesionaliu teatru. Veržlūs ir kūrybiški „Taško“ teatro menininkai nuolat ieško visuomenei aktualiausių temų, savo darbais kalba apie įvairius socialinius reiškinius. Komedijos „Pirštinė“ premjera – puikus kryptingos šio teatro vizijos pavyzdys.

Dovilės Katiliūtės sukurtos naujo spektaklio dramaturgijos pagrindas – populiarios ukrainiečių liaudies pasakos „Pirštinė“ siužetas. Penki gyvūnai miške netikėtai randa žmogaus pamestą pirštinę ir netrukus paaiškėja, kad visi slapčia svajoja ją pasisavinti. Iš pirmo žvilgsnio niekam nereikalinga pirštinė tampa didelių nesutarimų priežastimi, nes Vilkui, Lapei, Gulbei, Varlei ir Uodui nepavyksta jos pasidalyti. O sprendimas išties sudėtingas – miške radus neatpažintą objektą, privaloma skubiai sušaukti miško tarybos posėdį, kuriame gyvūnai bando išsiaiškinti, kas pametė šį daiktą, ką su juo daryti, o svarbiausia – kam jis atiteks. Personažai netrukus supranta, kad ne materialūs daiktai yra tai, ko jiems iš tikrųjų trūksta, todėl spektaklis padovanos daug netikėtų situacijų, muzikos ir juoko, o svarbiausia – primins apie vieningumo ir draugystės svarbą.

Antrasis režisierės darbas

Šioje komedijoje kurdami personažus, aktoriai jiems priskiria po skirtingą žmogišką ydą, o nuosekliai vystomi sužmoginti gyvūnų charakteriai ir santykiai formuoja jaunimo įžvalgas apie vertybių ir ydų santykį šiuolaikiniame pasaulyje. Komiški spektaklio elementai palaikys jaunų žiūrovų dėmesį, o atpažįstamos personažų savybės ir konfliktų mechanizmai kvies gręžtis į vertybes – pagarbą, empatiją, gebėjimą įsiklausyti į kitą.

Spektaklio režisierė Livija Krivickaitė pasirinko ukrainiečių pasaką ir susipriešinusio pasaulio kontekste šio liaudies kūrinio motyvais siekia kalbėtis apie pagarbos gyvai būtybei svarbą, empatiją, dosnumą, pagalbą nuskriaustiesiems, vieningumą, lygybę. Kūrėja pabrėžė, kad jos režisūrinė vizija – sukurti spektaklį, kuris būtų lankstus, rodomas ne tik teatrų salėse, bet ir mokyklose ir kitose netradicinėse erdvėse. Todėl pagrindinis spektaklio elementas yra aktorių vaidyba, jų kuriamų personažų sąveika, bandymas rasti kompromisą. Šis spektaklis – jau antrasis režisierės kūrybinis darbas, praėjusių metų rudenį į sceną buvo išleista jos monospektaklio ,,Būti“ premjera – drama apie neplanuotą nėštumą ir su tuo ateinančius išgyvenimus. Socialinio teatro žanras žingsnis po žingsnio tampa jaunosios kūrėjos braižu, o pirmajam spektakliui suburta kūrybinė komanda sujungia geras patirtis ir antrajam.

Žiūrovams nuo septynerių

Spektaklio premjera – jau spalio 30 d. 12 val. Klaipėdos kultūros fabrike (Bangų g. 5 A). Bilietus į spektaklį žiūrovai kviečiami įsigyti iš anksto internetu www.bilietai.lt.

Spektaklio kūrybinė komanda: režisierė L.Krivickaitė, dramaturgė D.Katiliūtė, scenografė: Aistė Alksnytė, kostiumų dailininkė Erika Jankauskaitė, šviesų dailininkas Linas Rubinas, vaidina aktoriai Kristupas Biržietis, Jūratė Martinaitytė, Karolina Urbonė, A.Alksnytė, Donatas Mickūnas. Spektaklio trukmė – 60 min. Jis skirtas žiūrovams nuo septynerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių