Valstybės dienai – žymaus spaudos fotografo paroda Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 14 val. Klaipėdoje prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“, šalia Biržos tilto, bus atidaryta Ramūno Danisevičiaus (Vilnius) fotografijų paroda „Lietuvos valstybės vadovai. Trisdešimties metų istorija“, skirta Lietuvos nepriklausomybės atgavimo 30-mečiui.

„Dirbdamas spaudoje turėjau unikalią galimybę užfiksuoti Lietuvos Respublikos vadovus. Kadrų padaryta tūkstančiai. Parodai atrinkta keliasdešimt. Norėjosi kuo mažiau oficialių kadrų. Nors tai aukščiausi postai mūsų valstybėje, tačiau prezidentai, valstybės vadovai yra tokie patys, kaip ir mes – paprasti, šilti, nuoširdūs, nuotaikingi žmonės. Fotografuodamas visada jaučiu įvykio, akimirkos svarbą, kuri perteikia viso siužeto esmę ir kartu yra vizualiai išraiškinga, – teigė R.Danisevičius. – Man pačiam įsimintiniausias kadras padarytas pinhole technika, įamžinant prezidentę Dalią Grybauskaitę. Tai savotiškai alternatyvi, eksperimentinė fotografijos forma, ir aš labai džiaugiuosi, kad Prezidentė parodė visišką pasitikėjimą manimi kaip fotografu. O labiausiai gailiuosi, kad neturiu savo darytos prezidento Antano Smetonos nuotraukos.“

Vieno žymiausių Lietuvos spaudos fotografų R.Danisevičiaus sėkminga kūrybinė karjera skatina klausti: kada reportažiniu metodu užfiksuotas kadras yra tiesiog gera spaudos fotografija, o kada tampa kūriniu ir priskiriamas meno sričiai? Atsakymą pateikti nesunku – tuomet, kai svarbesnė už įamžintus įvykius tampa pati nuotrauka ir autoriaus braižas bei individualus žvilgsnis, perteikiantis jo požiūrį į pasaulį. R.Danisevičiaus darbai visiškai atitinka šiuos bendriausius kūrybinės fotografijos principus. Jiems būdingas „regėjimo heroizmas“, atsiradęs, pasak amerikiečių rašytojos Susanos Sontag, kartu su fotografijos išradimu ir pagrįstas įsitikinimu, kad tai daryti „tinkama akimirka, kai daiktus (ypač tuos, kuriuos mato kiekvienas) galima išvysti nauju rakursu“.

Parodoje „Lietuvos valstybės vadovai. Trisdešimties metų istorija“ autorius pristato keliasdešimt fotografijų, kuriose mūsų valstybės vadovai – Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis ir šalies prezidentai Algirdas Mykolas Brazauskas, Valdas Adamkus, Rolandas Paksas, Dalia Grybauskaitė, Gitanas Nausėda. Tai ne oficialūs jų portretai, o reportažiniu būdu užfiksuotos akimirkos Lietuvai svarbių įvykių metu.

Parodą organizuoja Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius. R.Danisevičiaus fotografijų ekspoziciją prie „Arkos“ bus galima apžiūrėti iki rugpjūčio 3 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Gaila Lozoraitis netapo prezidentu. Gal nebutu isiviespatavusi kgbistine klika...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių