Vasaros koncertų ciklas vilioja pasinerti į muziką

  • Teksto dydis:

Vasariškos muzikos garsai vilioja apsilankyti šalia Klaipėdos koncertų salės esančio parko estradoje. Ten ketvirtadienį prasidėjo gaivūs kaip pajūrio vėjo gūsis ir lengvi kaip smilgos prisilietimas Vasaros koncertų ciklo renginiai.

Jie skiriami įvairialypei auditorijai, todėl aprėpia plačią stilistinę amplitudę – nuo klasikos iki džiazo, nuo kino iki populiariosios muzikos. Klaipėdos koncertų salė, didelį dėmesį skirianti edukacijai ir klausytojų auditorijos plėtrai, šiai vasarai parengė net 10 skirtingų meninių programų, tarp jų – programą patiems mažiausiems klausytojams. Esant lietingam orui renginiai vyks Klaipėdos koncertų salėje.

Vasaros koncertų ciklas ketvirtadienį prasidėjo mušamųjų instrumentų ansamblio iš Latvijos „Perpetuum ritmico“ ambicinga programa „Pradžia – būties ištakos“, nustebinusia klausytojus ne vien šiuolaikiškumu ir ypatinga dramaturgija, bet ir nepaprastai spalvinga mušamųjų instrumentų intonacine palete.

Laisvų širdžių istorijos

Penktadienį 20 val. ciklą pratęs „Laisvų širdžių istorijos“, kitaip tariant, kelionė po meno pasaulį: muzika, poezija, mada.

Kartais į vieną akimirką, vieną žvilgsnį ar vieną melodiją gali tilpti visas pasaulis... Tą stebuklingą akimirką sustabdyti bandys keturios meno mūzos: Irena Milkevičiūtė, Rūta Mikelaitytė-Kašubienė, Birutė Mar ir Jolanta Talaikytė. Jos ves garsu, akimis, eilėmis per epochas – nuo Lietuvos karalių laikų iki XX a. Paryžiaus meno salonų, aplankant slapčiausias kūrėjų, mąstytojų, visų mylinčių ir laisvų širdžių kerteles...

I.Milkevičiūtės, pasaulinį pripažinimą pelniusios solistės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorės laimėjimų sąraše – pergalės reikšminguose dainininkų konkursuose Maskvoje, Tokijuje, Budapešte, Taškente ir kt. Solistė apdovanota Nacionaline kultūros ir meno premija, Gedimino II laipsnio ordinu. Daug metų ji kūrė pagrindinius vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, dainavo pasaulinio garso teatrų – Milano „La Scala“, Niujorko „Metropolitan Opera“, Maskvos Didžiojo teatro, Sankt Peterburgo Marijos teatro – operų pastatymuose. I.Milkevičiūtė dalyvavo svarbiausiuose muzikos festivaliuose, dirbo su įžymiais dirigentais ir scenos partneriais.

B.Mar – aktorė, režisierė, poetė ir rašytoja. Jos unikalus talentas buvo įvertintas prestižiniais apdovanojimais daugybėje tarptautinių festivalių.

R.Mikelaitytė-Kašubienė daug dėmesio skiria kamerinės vokalinės muzikos propagavimui, šiuolaikinei muzikai, kuria kamerinės muzikos projektus.

J.Talaikytė – garsi mados kūrėja, papuošalų ir drabužių dizainerė, Vilniaus dailės akademijos profesorė.

Kam patinka Paryžius

„Paryžius – meilės miestas. Po jo dangumi gimsta pačios gražiausios meilės dainos. Nesvarbu, ar saulei šviečiant, ar lyjant lietui, dieną, ar vidurnaktį – Paryžiuje gali atrasti tai, ko ieškai. Apie tai dainuojama dainose „J’aime Paris“, „Champs Elysées“, „La Romance de Paris“... Programa „Myliu Paryžių...“ skirta visiems, kam patinka Paryžius“, – teigė dainininkė ir vokalo pedagogė Rasa Serra.

Ji yra daugelio šalies muzikos kolektyvų balsas. Universali vokalistė, dainuojanti džiazą bei populiariąją muziką, vokalinio džiazo kvarteto „Cappella’A“ narė dažnai pasirodo ir kaip liaudies dainų atlikėja. Rasos dainuojamos liaudies dainos ar jų motyvai skamba Lietuvos ir užsienio šiuolaikinės elektroninės muzikos kūrėjų „Enigma“, Donis, „Exem“, „Filtered Tools“, „Saint Of Sin“ ir kt. kompozicijose.

Solistė yra paruošusi kelias prancūziškų dainų programas („Sous Le Ciel De Paris“, „Rožinis gyvenimas“, „Akustinė retro programa“), kurios atliekamos lengvo džiazo stiliumi. Prancūziškos dainos visiškai naujai suskambės naujoje Rasos ir Klaipėdos brass kvinteto programoje „Myliu Paryžių...“ Joje taip pat dalyvaus Edmundas Federavičius (mušamieji) ir Mindaugas Putna (klavišiniai), kuris kartu su Rasa muzikuoja grupėje „Cappella’A“.

Koncertas vyks liepos 3 d. 20 val.

Festivalio pabaigos koncertas

Ketvirtus metus Klaipėdoje rengiamas tarptautinis smuikininkų festivalis „Musica in Vivo“. Jis sudaro galimybę šalies ir užsienio jauniesiems atlikėjams pasitobulinti pas patyrusius pedagogus ir pasisemti koncertinės patirties. Jau kelios dešimtys jame dalyvavusių jaunuolių geru žodžiu prisimena renginį, jame įgytas žinias ir sėkmingai tęsia profesines studijas.

Šiemet Vasaros koncertų cikle liepos 5 d. 19 val. vykstančio festivalio „Musica in Vivo“ baigiamajame koncerte kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru grieš festivalio lektorės ir geriausiai pasirodę jo dalyviai. Tai Liono nacionalinės aukštosios muzikos ir šokio konservatorijos profesorė smuikininkė Marianne Piketty, Eduardo Balsio menų gimnazijos mokytoja metodininkė, Klaipėdos kamerinio orkestro smuikininkė Kristina Kupšienė, Kataro filharmonijos orkestro smuikininkė Eglė Urbonaviciūtė-Valutė. Festivalio metu jos moko ir globoja jaunuosius smuiko talentus. Be J.S.Bacho, W.A.Mozarto, Á.Piazzollos ir kitų žinomų autorių kūrinių, bus atliekamas iš Sirijos kilusio, o šiuo metu Kataro filharmonijos orkestre dirbančio smuikininko ir kompozitoriaus Maias Alyamani kūrinys, skambėsiantis pirmąkart Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių