XVII Didysis muzikų paradas – visai Lietuvai

  • Teksto dydis:

Jau 17-ąjį kartą sostinėje rengiama Lietuvos muzikų šventė šiais metais pristato daug jaunų atlikėjų. Sekmadienį – antroji Didžiojo muzikų parado dalis, kurią per televiziją galės stebėti visa Lietuva.

Nuo 1997 m. rengiamas Didysis muzikų paradas jau antrą kartą kviečia į didžiąją LRT studiją. Sekmadienį vyksiantį renginį tiesiogiai stebėti galės tiek visi LRT „Kultūra“ kanalo žiūrovai, tiek į studiją susirinkę profesionaliosios akademinės muzikos gerbėjai bei radijo „Klasika“ klausytojai.

Didysis muzikų paradas – tai Lietuvos muzikų sąjungos metų renginius apibendrinanti kulminacija. Anksčiau vykęs visą dieną ir trukęs net 10 valandų, pastaraisiais metais renginys dalinamas į dvi dalis.

Pirmoji šio grandiozinio renginio dalis jau įvyko spalio 1-ąją ir buvo skirta Pasaulinės muzikų dienos šventei. Jau tradicija tampantis jaunimo ansamblių muzikavimas ir muzikų bendravimas su praeiviais sostinės Žemaitės skverelyje ir Gedimino prospekte ties Muzikų sąjungos būstine, Lietuvos kariuomenės orkestro (vadovas kapelmeisteris mjr. Egidijus Ališauskas) marširuotė Vilniaus rotušės aikštėje ir šventinis Didysis jaunųjų muzikų paradas Vilniaus rotušės salėje skirta patiems jauniausiems – galbūt, būsimiems bendruomenės nariams. Šiais metais šventėje jau muzikavo Kretingos, Klaipėdos, Biržų, Birštono, Kauno ir Vilniaus muzikos ir menų mokyklų moksleiviai.

Antroji Didžiojo muzikų parado dalis vyks jau šį sekmadienį LRT televizijos didžiojoje studijoje. Keturių valandų trukmės koncerte-maratone savo meistriškumą demonstruos ir garsūs Lietuvos kolektyvai, dainininkai, muzikantai instrumentininkai, ir jauni, dar ne taip gerai žinomi, tačiau talentingi atlikėjai, dalyvavę Birštono vasaros menų akademijoje bei kituose renginiuose.
Visuomet Didžiajame muzikų parade šalia Lietuvos ir užsienio scenas užkariavusių žvaigždžių vietą rasdavo ir jaunoji karta.

Šiemet jai atstovaus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras, choras ir jau pripažinimą pelnę solistai, paklusiantys dirigento Martyno Staškaus mostams. Taip pat dainuos Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ merginų choras (vadovė Jolita Vaitkevičienė), grieš Roberto Bliškevičiaus vadovaujamas Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras bei pasirodys talentingi muzikai iš Kauno ir Klaipėdos muzikinių teatrų.

Renginio organizatorė Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė pabrėžė: „Su visu pasauliu minėsime 200-ąsias G.Verdi gimimo metines“. Specialiai G.Verdi dedikuotoje koncerto dalyje arijas iš garsiausių kompozitoriaus kūrinių atliks šių metų „Auksinio disko“ laureatė, netrukus Vokietijoje karjerą tęsianti Sandra Janušaitė, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas bei 2003 m. „Auksinio disko“ prizą pelnęs prof. Vytautas Juozapaitis, V tarptautinio Beatričės Grincevičiūtės konkurso laureatas Mindaugas Zimkus, Judita Butkytė ir  Mindaugas Rojus iš Klaipėdos ir kiti, dar kiek mažiau žinomi operos solistai.

Taip pat dalyvaus prof. Algirdo Vizgirdos vadovaujamo kamerinės muzikos ansamblis „Musica Humana“. O džiazo muzikos pasažais džiugins LMTA bigbendas, vadovaujamas Dmitrijaus Galovanovo bei solistai Liudas Mockūnas (saksofonas) ir Arkadijus Gotesmanas (mušamieji). Kaip visuomet, tarpžanrinį pasirodymą paruošė plačiai pasaulyje Lietuvą garsinantis charizmatiškasis skrabalininkas iš Klaipėdos Regimantas Šilinskas su instrumentalistais. Tikimasi, kad publiką sudomins ir Viktoro Gerulaičio bei prof. Vladimiro Prudnikovo sumanyta kompozicija „Galantiškasis Kazanovos barokas“, kurios fragmentą atliks Kauno valstybinio muzikinio teatro kolektyvas ir pats V.Gerulaitis, pasirodysiantis Kazanovos vaidmenyje.

Anot A.Žigaitytės-Nekrošienės, LRT galimybės ir nuoširdi partnerystė (nuo pirmojo „Didžiojo muzikų parado“!) leidžia paruošti įdomius siužetus, plačiau pristatančius pastarųjų metų Lietuvos muzikų sąjungos veiklą ir tikslus: „O pagrindinis pastarųjų metų tikslas nepaprastai aktualus nūdienos kasdienybėje: ugdyti kartų sugyvenimą, sudaryti sąlygas pasidalyti patirtimi, kelti profesinį meistriškumą. Svajojame apie rezidenciją Birštone, kurioje galėtume plėtoti veiklą, bendraudami ir su regiono žmonėmis, ir tarpusavyje. Naujosios mūsų idėjos sudomino nemažai jaunimo – džiaugiamės gausiai padidėjusia bendruomene“. Jauniausiems, o tiksliau – naujausiems į bendruomenę įsiliejusiems muzikams šventėje atstovaus smuiko ir kontraboso duetas „Toghether“ (Agnė Doveikaitė-Rubinė ir Danielis Rubinas).

Renginio metu bus surengta iškilminga „Auksinio disko 2013” laureatų pagerbimo ceremonija bei apdovanotas „Publikos simpatijos“ prizo laimėtojas.

Didysis muzikų paradas tiesiogiai bus transliuojamas per televizijos kanalus LRT „Kultūra“ ir LRT „Lituanica“ bei radijo stotį LRT „Klasika“. Spalio 27 d. vyksiančio renginio pradžia – 18 val.

„Auksinio disko 2013“ laureatai:

Sandra Janušaitė;
Kamerinės muzikos ansamblis „Musica Humana“, vadovas Algirdas Vizgirda;
Regimantas Šilinskas (skrabalai) (Klaipėda);
Arkadijus Gotesmanas (mušamieji).

Didžiojo muzikų parado 2013 dalyviai:

renginio vedėjai Justė Jankauskaitė (Vilnius) ir Romandas Žiubrys (Klaipėda);

Regimantas Šilinskas (skrabalai) (Klaipėda), dalyvauja Algis Kilis (saksofonai), Domas Grumbinas (trimitas), Arnoldas Jankūnas (klavišiniai), Edmundas Federavičius (mušamieji);

LMTA bigbendas, vadovas Dmitrijus Galovanovas, solistai Liudas Mockūnas (saksofonas) ir Arkadijus Gotesmanas (mušamieji);

Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ merginų choras, vadovė Jolita Vaitkevičienė, koncertmeisterė Eglė Kasteckaitė, mokytojos Edita Jaraminienė, Nina Timofejeva;

Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras, meno vadovas ir dirigentas Robertas Bliškevičius, dalyvauja solistai Nora Petročenko (sopranas), Viktoras Gerasimovas (sopraninas), Diana Tiškovaitė (sopranas) ir Jonas Sakalauskas (baritonas);

kamerinės muzikos ansamblis „Musica Humana“, vadovas Algirdas Vizgirda, solistės Saulė Šerytė ir Renata Dubinskaitė;

Kauno valstybinio muzikinio teatro solistų grupė – literatūrinė-muzikinė kompozicija „Galantiškasis Kazanovos barokas", dalyvauja Viktoras Gerulaitis (Kazanova), „Duo Barocco“ (Saulė Šerytė ir Renata Dubinskaitė), Ieva Baublytė (išilginė fleita), Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Kristina Siurbytė, Tadas Girininkas, Živilė Lamauskienė, Jonas Lamauskas, Rūta Zaikauskaitė ir Raminta Vaicekauskaitė, Raimondas Baranauskas ir instrumentinė grupė (10 žmonių), dirigentas Jonas Janulevičius;

duetas „Toghether“: Agnė Doveikaitė-Rubinė (smuikas) ir Danielis Rubinas (kontrabosas);

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras, meno vadovas ir dirigentas Martynas Staškus;

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mišrus choras, meno vadovas ir dirigentas Dainius Puišys;

programos dalis, skirta G.Verdi gimimo 200-osioms metinėms. Dalyvauja solistai Judita Butkytė ir Mindaugas Rojus (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras), Olga Žorova (Klaipėda), Aistė Pilibavičiūtė, Mindaugas Zimkus (Kaunas), Sandra Janušaitė (LNOBT), Vytautas Juozapaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių