Žydų kultūros festivalis startavo: atidarė ekslibrisų parodą

Penktadienį uostamiesčio savivaldybės Imauelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galerijoje buvo atidaryta ekslibrisų paroda „Žydų kultūros pėdsakai“, o kartu su ja oficialiai startavo ir tarptautinės žydų kultūros dienos „Šalom visuos kraštuos“.

Į renginį atvyko apie 40 klaipėdiečių, daugelis jų dar prieš parodos atidarymą spėjo atidžiai apžiūrėti kiekvieną kūrinį, padiskutuoti su bendraminčiais.

Pasak klaipėdietės menotyrininkės, "Šalom visuos kraštuos" organizatorės Rūtos Jakštonienės, kaip ir pernai, taip ir šiais metais žydų kultūros festivalis bus išties unikalus.

„Smagu, kad žydų kultūros festivalis yra vienas iš Klaipėdos 770-mečio renginių. Jį atidarėme paroda, kuri niekada nebuvo eksponuota Lietuvoje, tuo labai džiaugiamės. Festivalis yra unikalus tuo, kad stengsimės pristatyti kuo plačiau ir profesionaliau žydų kultūrą tiek vizualiame mene, tiek literatūroje, muzikoje“, – teigė R. Jakštonienė.

R.Jakštonienė buvo ne tik minėto festivalio, bet ir šios parodos iniciatorė. Jos pastangomis ekslibrisai atsidūrė I.Kanto bibliotekoje.

Juos eksponavimui paskolino Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) Knygos grafikos centras ir Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondas (GBEF).

Toks mažas meno kūrinys sutraukė tokį žiūrovų būrį, galbūt neatsitiktinai, nes nuo senų laikų žydų ir lietuvių santykiai buvo tampriai persipynę.

ŠAVB vyriausioji metodininkė, dailininkė Lolita Putramentienė-Braza teigė, kad iš viso GBEF yra apie 7 tūkst. darbų. Visus juos teko peržiūrėti, patikrinti autorystę, meno vertę. Į šią parodą buvo atrinkti apie du šimtai darbų.

„Toks mažas meno kūrinys sutraukė tokį žiūrovų būrį, galbūt neatsitiktinai, nes nuo senų laikų žydų ir lietuvių santykiai buvo tampriai persipynę. Ekslibrisas – tai knygos savininko ženklas. Vienur matote, kad autorius – žydas, kitur – lietuvis, bet sukūręs ekslibrisą žydų tautybės žmogui. Tas suartėjimas vyko bėgant metams“, – nurodė dailininkė.

Ji pabrėžė, kad ši kolekcija sukaupta iš įvairių šaltinių, dovanotų darbų. Specialiai šiai progai buvo pakviesti dailininkai sukurti savo ekslibrisus, todėl paroda – labai unikali savo sudėtimi ir apima net šimto metų laikotarpį.

„Seniau ekslibrisas nebuvo laikomas didžiuliu menu, buvo tarsi antraštinis menas, kažkoks papildinys prie kažko. Šiais laikais jis įgavo savarankišką kelią, gali būti eksponuojamas kaip parodos eksponatas. Ekslibrisui tai atgimimo laikas“, – pastebėjo L. Putramentienė-Braza.

Apsilankyti parodoje bus galima iki rugsėjo 20 d.

O festivaliui tęsiantis patariama apsilankyti ir kituose greitu metu vyksiančiuose renginiuose.

„Nuoširdžiai visus kviečiu, visų lauksime. Atvyks svečiai iš Vokietijos, Izraelio, Švedijos. Vyks paskaitos, filmų pristatymai, tradicinių žydų šokių pamokos. Festivalyje bus visko daug“, – pažadėjo R. Jakštonienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Imkit vaikai pagaliuka ir išvykite ta žyduka.

Nedomina

Nedomina portretas
Išsigimusiųjų ir visokių personų non gratų skiediniai ir kliedesiai nedomina. Žema kultūra, žmonės idiotai, fiziškai bjaurūs ir parazituojantys.

tremtinys

tremtinys portretas
Ir sestadieniais neber ramybes nuo zydu,kiek galima apie juos skleisti melo,kur yra pavardes zydu zukdyku,kurie dejo parasus del tremimo,susaudymo,kodel apie tai zurnalistai neraso ,per juos vien karai,nelaimes,krizes,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių