Absoliuti dauguma I. Simonaitytės bibliotekos darbuotojų jau įgijo imunitetą COVID-19

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 90 proc. – tiek Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos darbuotojų yra pasiskiepiję ar persirgę koronavirusu ir įgiję imunitetą. „Esame pasirengę rudeniui“, – tikina bibliotekos vadovybė, skatindama kitas įstaigas ir pavienius žmones aktyviai prisidėti prie atsakingo pandemijos valdymo.

Pasiekė aukso viduriuką

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorės dr. Lauros Juchnevič teigimu, įstaigos paslaugos tiek per pirmąją, tiek per antrąją pandemijos bangas buvo labai reikalingos, – laikinai beveik sustojęs kultūrinis ir socialinis gyvenimas žmones paskatino daugiau skaityti.

„Knyga, kaip niekada anksčiau, neretai atstojo draugą, suteikė galimybę keliauti bent mintimis, tapo priemone, padedančia užsimiršti. Nekyla abejonių, kad miestiečiams mūsų paslaugos bus būtinos ir artėjantį rudenį, nepriklausomai nuo to, kaip klostysis su koronavirusu susijusi situacija“, – teigė L. Juchnevič.

Direktorė prisiminė, kad, prasidėjus COVID-19 pandemijai, biblioteka žaibiškai prisitaikė prie iššūkių pareikalavusios padėties.

„Niekada nebuvo nutraukta leidinių skolinimosi paslauga: pirmo karantino metu klaipėdiečiai galėjo naudotis skaitomatu prekybos centre „Akropolis“, o antrojo – naujausia knygomato paslauga. Renginiai, parodos, edukacijos persikėlė į virtualią erdvę. Aukso viduriukas tarp bibliotekos vykdomų funkcijų ir saugumo – ir darbuotojų, ir skaitytojų – užtikrinimo buvo pasiektas“, – kalbėjo L. Juchnevič.

Rodo iniciatyvą

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka džiaugiasi ir pasiekimais, susijusiais su darbuotojų vakcinacija, – įstaigoje daugiau nei 90 proc. žmonių jau pasiskiepijo arba yra persirgę ir įgiję imunitetą.

Didelis pasiskiepijusių bibliotekos darbuotojų skaičius – sąmoningumo ir atsakomybės išraiška.

„Didelis pasiskiepijusių bibliotekos darbuotojų skaičius – sąmoningumo ir atsakomybės išraiška. Tikime, kad būdami tokie aktyvūs vakcinuotis paskatinsime ne tik kitas įstaigas, organizacijas ar bendroves, bet ir pavienius gyventojus. Mūsų bibliotekoje saugesni ir ramesni jaučiasi visi: tiek darbuotojai, tiek lankytojai“, – teigė direktorė.

Anot jos, šiuo metu bibliotekos komanda didelį dėmesį telkia pasiruošimui spalio 1–2 d. vyksiančiai IX Klaipėdos knygų mugei.

„Nuolat besikeičianti epidemiologinė situacija ir nežinia dėl ateities verčia dėlioti kelis scenarijus, bet, viliamės, klaipėdiečiams ir miesto svečiams galėsime padovanoti gyvą, saugią, visus reikalavimus atitinkančią knygų šventę“, – sakė L. Juchnevič.

Skaitymo džiaugsmas – visiems

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja Toma Gergelienė sakė, kad dėl koronaviruso galiojęs karantinas įstaigą paskatino teikti naujas ar pritaikyti jau esamas paslaugas.

„Pavyzdžiui, prie bibliotekos vartų buvo įrengtas knygomatas. Tai naujovė, sujungusi leidinių skolinimo ir paštomato paslaugas. Knygomatas skaitytojams suteikia galimybę pasiskolinti knygų savarankiškai, be kontakto su bibliotekininku. Įrenginys skaitytojams prieinamas visą parą ir kiekvieną dieną. Šiuo metu galima pasiskolinti iki 20 leidinių“, – pasakojo T. Gergelienė.

Anot jos, bibliotekai labai svarbu užtikrinti, kad skaitymo džiaugsmą patirtų kuo daugiau žmonių, – ypač tie, kurie į įstaigą negali atvykti fiziškai.

„Kad būtų pasiektas šis tikslas, teikiame knygų į namus pristatymo paslaugą. Ją gali gauti žmonės, turintys judėjimo negalią ar neįgalumo pažymėjimą dėl fizinės negalios, taip pat vyresni nei 70 m. senjorai, patiriantys senatvės judėjimo problemų, ir tie, kurie dėl sveikatos sutrikimų laikinai negali judėti“, – vardijo T. Gergelienė.

Ir skenuoja, ir konsultuoja

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka karantino laikotarpiu teikė ir neskolinamų į namus dokumentų (periodinių leidinių ir dokumentų išleistų iki 1945 m.) skenavimo paslaugą.

„Neatlygintinai užsakyti galima ne daugiau kaip 20 puslapių“, – patikslino skyriaus vedėja.

Kad gyventojai nebijotų įvairių technologijų, kurios gali praversti ir per pandemiją, bibliotekoje nuo liepos iki rugpjūčio 27 d. konsultuoja e. skautė Gustė. Mokymai Periodikos skaitykloje vyksta penktadieniais nuo 11 val.

„Prisitaikėme, tapome dar universalesni, išplėtėme paslaugų spektrą ir esame pasiruošę artėjančiam rudeniui, kad ir ką jis beatneštų“, – patikino skyriaus vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaipčiataipyra

kaipčiataipyra portretas
Jeigu būtų įgyje imunitetą,— pasiskiepyję nebesusirgtų. Bet kažkodėl suserga... įgyję... imunitetą....

Senis

Senis portretas
Ka jie ten daro kad tuščia? Žmones neina i bibliotekas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių