Ant Kuršių marių - Europos Ice-Blokart čempionatas

Penktadienį iš įvairių Europos šalių į Nidą susirinkę buriuotojai kovos dėl geriausio Ice-Blokart ledrogininko titulo. Pirmąjį Europos Ice-Blokart čempionatą ketinta surengti Šiauliuose ant Rėkyvos ežero ledo, tačiau, dėl susidariusios storos sniego dangos, renginys buvo perkeltas į Nidą.

Vairininkai iš D.Britanijos, Olandijos, Prancūzijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos varžysis dviejose svorio kategorijose: lengvasvorių (iki 85 kg) ir sunkiasvorių (virš 85 kg). Kiekvienoje svorio kategorijoje bus vykdomi bent 4 važiavimai. Sekmadienį geriausiai atrankiniuose važiavimuose pasirodę buriuotojai rungsis finale dėl Europos Ice-Blokart čempiono titulo.

2008 metais įvykęs Atviras Lietuvos Ice-Blokart ledrogių čempionatas, pritraukė buriuotojų iš visos Europos. Šios varžybos buvo pirmosios Blokart klasės varžybos ant ledo pasaulyje. Blokart vėjaračiai/ledrogės labai populiarūs Danijoje, Olandijoje, Vokietijoje bei Belgijoje, tačiau varžybos ant ledo šiose šalyse nėra vykdomos, nes jos nepasižymi šaltomis žiemomis. Dėl šios priežasties Europos Blokart buriuotojų bendruomenė paskatino lietuvius suorganizuoti Europos Ice-Blokart čempionatą.

Blokart vėjaratis/ledrogės - tai itin paprastai valdomas vienas mažiausių burinių monotipų. Žiemą buriuojama ant ledo, o vasarą, pačiūžas pakeitus ratukais, važinėjama ant asfalto ar smėlio. Valdomos patyrusio buriuotojo Ice-Blokart ledrogės gali pasiekti 70-80 km/h greitį.

Buriavimas ant ledo - tai gilias tradicijas turinti buriavimo atmaina. Spėjama, kad pirmieji buriuoti ant ledo pradėjo olandų prekeiviai, kurie ant savo burinių laivų užmontuodavo pačiūžas ir, išnaudodami vėjo energiją, gabendavo krovinius užšalusiais kanalais. Kaip ir burlaiviai, kadaise gabenę krovinius ir keleivius pasaulio jūromis ir vandenynais, ledrogės laikui bėgant tapo sportu bei puikia pramoga.

Čempionato programa:

Vasario 20 d. (penktadienis):
11.00 - saulėlydis     žurnalistų ir rėmėjų demo sesija
11.00 - saulėlydis     treniruočių važiavimai
11.00 - saulėlydis     dalyvių registracija

Vasario 21 d. (šeštadienis):
9.30 - 10.30           dalyvių registracija ir čempionato atidarymo ceremonija
10.30 - 10.45         lenktynių komiteto ir vairininkų pasitarimas
10.45                     čempionato varžybų startas
20.00                     čempionato dalyvių vakarėlis

Vasario 22 d. (sekmadienis):
10.00 - lenktynių komiteto ir vairininkų pasitarimas
10.15 - finalinių varžybų startas
15.30 - finalinių varžybų pabaiga, apdovanojimai, čempionto uždarymas


Šiame straipsnyje: ledrogės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių