Apie Klaipėdos uostą – iš pirmų lūpų

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai iš pirmų lūpų galėjo išgirsti apie Klaipėdos uosto veiklą bei planuojamą jo plėtrą – jūrinių profesijų specialistų kalvėje vyko susitikimas su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generaliniu direktoriumi Arvydu Vaitkumi.

Svečias pabrėžė neabejotiną uosto svarbą tiek miestui, tiek visai šaliai. "Būtent uostas yra savotiška ekonominė jūrinės valstybės konstanta, kurią sunkiai gali pajudinti net ir ekonominė krizė. Uostas yra stabilumo garantija", – konstatavo A.Vaitkus.

Uosto vadovas pateikė iškalbingą statistiką – sunkmečiu uosto indėlis į bendrą valstybės biudžetą didėjo, nors tuo metu kitos verslo šakos išgyveno nuosmukį ar bent jau laikėsi stabiliai.

"Transporto srityje per krizę nuosmukis siekė apie 1 proc., o uosto veikloje fiksuotas 7 proc. augimas", – komentavo A.Vaitkus.

Skaičiuojama, jog 1 tona uoste perkrautų krovinių valstybei atneša 11,23 lito pelno. Per metus Klaipėdos uoste perkraunama maždaug 26 mln. tonų, o tai garantuoja apie 411 mln. litų pajamų.

Viena uosto apyvartos didėjimo priežasčių yra investicijos į plėtrą, laivybos sąlygų gerinimą. Todėl į Klaipėdą atplaukia vis didesni laivai, atgabenantys ir daugiau krovinių. A.Vaitkus pabrėžė, jog uostas privalo ir toliau plėstis bei modernizuoti veiklą.

Šiuo metu svarbiausi projektai – laivybos kanalų gilinimas. "Jei norime toliau sėkmingai konkuruoti su Ventspiliu, Ryga ir Talinu, privalome gilinti kanalus, kitaip pradėsime judėti atgal", – akcentavo A.Vaitkus.

Uoste jau baigtas gilinti vienas kanalas – pasiektas 14,5 m gylis. Projekto investicijos siekė daugiau nei 127 mln. litų. Šiuo metu rengiamos studijos dėl dar didesnės apimties gilinimo darbų.
A.Vaitkus taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog šiuo metu uoste veikia 800 įmonių, kuriose dirba 23 tūkst. žmonių. "Kas trečioje šeimoje yra žmogus, kuris dirba uoste", – skaičius iliustravo uosto vadovas.

Uoste dirbančių žmonių algos yra kur kas didesnės už vidutinį atlyginimą Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių