Klaipėdiečių apklausa dėl sovietinio memorialo bando kantrybę: ėmė strigti elektroninė sistema

Jau pirmąją apklausos dėl sovietinių simbolių prie tarybinių karių kapų likimo dieną klaipėdiečiai ėmėsi aktyviai reikšti nuomonę. Taip aktyviai, kad elektroninė sistema ėmė strigti.

Paskelbė apklausą

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas paskelbė vietos gyventojų apklausą dėl sovietinių karių memorialo ateities.

Apklausoje tiek rašytine, tiek elektronine forma gali dalyvauti tik balso teisę turintys uostamiesčio gyventojai.

Norintieji išreikšti savo nuomonę turėjo vienareikšmiškai atsakyti į klausimą, ar pritaria Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos memorialo, esančio S.Daukanto gatvėje, pertvarkymui, pašalinant su žuvusių karių amžinojo poilsio vietos įamžinimu nesusijusius sovietinės ideologijos ženklus ir suteikiant karių palaidojimo vietai naują architektūrinę kokybę.

Kad Klaipėdos taryba privaloma tvarka svarstytų pareikštą gyventojų nuomonę, apklausoje turi dalyvauti ne mažiau nei 10 proc. balso teisę turinčių klaipėdiečių, tai yra 13 517 žmonių.

Ekrane – "Error"

Nuomonę galima pareikšti dviem būdais. Paprastas, bet laiko atimantis – nuvykti į savivaldybę ir ten užpildyti balsavimo lapą.

Šį būdą labiau renkasi vyresni žmonės. Vakar iki pietų tokiu būdu savo nuomonę jau buvo pareiškę keturi klaipėdiečiai.

Kitas dalyvavimo apklausoje būdas – elektroninis. Jau penktadienį ryte paaiškėjo, jog balsuotojų tiek daug, kad balsavimo sistema ėmė strigti.

Išreikšti nuomonės nepavyko kelis kartus.

Miesto savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiasis patarėjas Modestas Martišius ėmėsi balsuoti elektroniniu būdu kartu su dienraščio "Klaipėda" korespondente. Bet ir padedant specialistui iš pirmo karto sėkmingai tai atlikti nepavyko.

Kelis kartus kompiuterio ekrane pasirodė įrašas, skelbiantis klaidą.

Vakar prieš pietus, padedant M.Martišiui, pavyko savo nuomonę išreikšti tik po aštuonių minučių aktyvių pastangų.

Tikiu, kad kitą savaitę balsavimas vyks sklandžiai.

Per didelė apkrova

"Neturi taip būti, kad naudotojas matytų vis iššokantį įspėjimą apie klaidą. Geriau būtų, kad viskas veiktų lėčiau, bet žmogus matytų, kad kažkas vyksta. Kai pasirodo angliškas žodis "error", žmonės dažniausiai nebežino, ką daryti. Didžioji problema yra ta, kad jau pirmąją balsavimo dieną buvo didžiulis sistemos apkrovimas ir ji ėmė "mėtyti" pranešimus apie klaidas. Informacinių technologijų skyrius sprendžia, kaip būtų galima paspartinti sklandų balsavimą. Gerai, kad apklausa vyks ne vieną dieną, o visą mėnesį. Tikiu, kad visi norintieji išsakyti savo nuomonę tai suspės padaryti."

Vyriausiasis patarėjas rekomendavo nesiimti balsavimo dienos viduryje, kai tai bando padaryti dauguma balsuotojų. Kur kas mažiau sistema apkrauta ryte ar vakare. Paprasčiausias M.Martišiaus patarimas – neskubėti, laiko balsavimui yra daug, iki birželio 13 d.

"Visada taip būna, net ir teikiant deklaracijas Mokesčių inspekcijai. Labiausiai užimtas laikas – deklaravimo pradžioje ir paskutinę dieną. Tikiu, kad kitą savaitę balsuojant viskas eisis kur kas sklandžiau", – tikino valdininkas.

Kitą savaitę nebestrigs?

Kai klaipėdiečiai tokiu pat būdu balsavo dėl Girulių miško likimo, pasak M.Martišiaus, buvo naudojama kita platforma ir buvo kilusios kitos problemos.

Naujajam balsavimui dėl sovietinių paminklų naudojama kita platforma, kuri naudota ir apklausoje dėl švyturio pritaikymo miestiečių reikmėms. Apklausa tąkart susilaukė nedidelio klaipėdiečių susidomėjimo, todėl vyko sklandžiai.

Tikėtina, kad sistema gali "lūžinėti" ir dėl kitų veiksnių. Neatmetama, kad nedraugiškos šalys gali dirbtinai sudaryti didelius apkrovimus sistemai. Tiesa, tikrų žinių apie tai vakar informacinių technologijų specialistai dar neturėjo.

Milžinišką susidomėjimą tema, dėl kurios surengta apklausa, byloja ir komentarų skaičius prie savivaldybės svetainėje paskelbtos žinios. Paprastai valdiški pranešimai komentuojami vos kelių žmonių, tačiau šįkart komentarų buvo keli šimtai.

"Iš dalies ruošėmės panašiems trikdžiams dėl didelio balsuojančiųjų antplūdžio. Interneto svetainės serverio procesoriaus galingumą padidinome keturis kartus. Ruošėmės, darėme viską, kas būtina, bet yra ir kitų dalykų, kurių neapgalvojome, jie tapo matomi pirmąją balsavimo dieną. Visa tai dabar reikia sutvarkyti. Tikiu, kad kitą savaitę balsavimas vyks sklandžiai", – patikino M.Martišius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Beprasmis laiko gaišimas. kaip nuspręs Lansbergiai taip ir bus.

Raimonda

Raimonda portretas
Nesuvokiama kaip nepriklausomoje valstybėje „valdžia“ atsiklausia, ar reikia kolonistų ir žudikų reliktus griauti. Tai gal tiesiai rusų vado tegul atsiklausia.

.

. portretas
Nepriklausomai nuo visokių apklausų, kacapiški balvonai bus nuversti. Jei kažkam jie labai reikalingi, galėsite pasiimti, ir garbinti savo privačiame kieme. Jei tokį turit.
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių