Atitarnavęs karo laivas „Sūduvis“ prišvartuotas Dangėje

  • Teksto dydis:

Antradienio vakarą, Valstybės dienos išvakarėse, Dangės upėje, prie Pilies tilto, prišvartuotas atitarnavęs karo laivas „Sūduvis“ (M52). Čia bus nuolatinė jo stovėjimo vieta, o jo misija nuo šiol bus muziejinė.

Įplukdant į upę laivą antradienį, nuo 20.15 iki 21.15 val., buvo pakeltas Pilies tiltas.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, beveik metus trukęs karo laivo virsmas muziejumi juda link pabaigos.

„Pernai laivas baigė tarnybą ir buvo perduotas muziejui, kuris šį eksponatą atveria pritaikytą muziejinei ir edukacinei veiklai. Siekiame pristatyti laivo istoriją, misiją ir svarbą Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų tarnyboje“, – teigė O. Žalienė.

Devynis mėnesius laivas buvo tvarkomas ir rengiamas naujai misijai. Sutvarkyta jo povandeninė ir viršutinė dalys, pašalintas sraigtas, velenai, plunksna, kad galima būtų užsandarinti korpusą, saugant gamtą nuo teršalų.

Pritaikant laivą lankymui, dėmesio pareikalavo ir vidaus erdvės: reikėjo pakeisti elektros tinklą, vandentiekį, pasirūpinti, kad lankytojams būtų maksimaliai patogu.

Laivo erdvės nėra aukštos, tad tose vietose, kur kyla pavojus atsitrenkti galva, pritaikyti paminkštinimai.

Buvo sutvarkyta ir Dangės krantinės, kurioje stovės laivas, infrastruktūra: paruošta laivą prijungti prie miesto vandentiekio, nuotekų sistemų, elektros.

Pasak muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjo dr. Edvino Ubio, laive galima bus apžiūrėti ir daugumoje atveju liesti originalią įrangą.

„Laivas „Sūduvis“ nuo pat tarnybos pradžios 1999 m. tapo vienu pagrindinių Lietuvos karinių jūrų pajėgų minų paieškos laivų. Tai buvo Priešmininių laivų diviziono laivas ir jame yra likusi visa su šia funkcija susijusi įranga: povandeniniai robotai, imitacinės minos, tralavimo įranga.

Laivas-muziejus „Sūduvis“ (M52) lankytojams bus atvertas liepos 29 dieną 15 valandą. Po atidarymo ceremonijos numatomas nemokamas laivo lankymas.

Liepą ir rugpjūtį jis priims lankytojus trečiadieniais–šeštadieniais nuo 12 iki 19 valandos, sekmadieniais – iki 17 valandos.

Karo laivas „Sūduvis“, Priešmininių laivų diviziono narys, nuo 2004 m. tapo nuolatiniu NATO pratybų dalyviu.

Jis taip pat patruliavo Lietuvos teritoriniuose jūros vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, vykdė laivų-pažeidėjų sulaikymo, konvojavimo, paieškos, gelbėjimo ir kitas operacijas.

Minų paieškos operacijų metu 1997–2000 m. būdavo aptinkama 60–80 sprogmenų, šiuo metu per metus aptinkami tik vienetai.

Vien Lietuvos teritoriniuose ir ekonominiuose vandenyse 1997–2018 m. buvo sunaikinta daugiau nei 170 sprogmenų.

Tai rodo, kad „Sūduvis“ Priešmininių laivų divizione svariai prisidėjo naikinant karų palikimą Baltijos jūroje ir užtikrino Lietuvos bei kitų valstybių laivų saugumą.


Šiame straipsnyje: sudūviskaro laivaslaivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kl

kl portretas
Vizualinės taršos objektas

Vėtra

Vėtra portretas
Kažkas baisaus. Kur statysime atitarnavusį tanką ?

manau

manau portretas
> opa Normalūs žmonės vertina taip ,kaip yra - vizualinė šiukšlė.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių