Atliekų tvarkyme Klaipėdoje – žingsnis į civilizaciją

Klaipėdoje jau mėnuo veikia trys stambių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, kuriose atliekos iš miestiečių yra priimamos nemokamai. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atstovai tikisi, kad gyventojai jomis noriai naudosis ir mažiau terš aplinką prie savo namų.

Aikštelės išdėstytos geografiniu principu: į Šiaurės pr. 30 atliekas gali vežti šiaurinės miesto dalies gyventojai, centrinėje miesto dalyje aikštelė įrengta Tilžės g. 66A, o pietinėje Klaipėdos dalyje – Plieno g. 13.

Per pirmąjį mėnesį daugiausia atliekų atvežta į Plieno gatvės aikštelę. Pasak KRATC darbuotojų, populiariausių atliekų trejetukas – statybinės ir remonto atliekos, baldai ir padangos.

Tačiau aikštelėse galima atsikratyti praktiškai visų buityje susidarančių atliekų.

"Žmonėms tai dar neįprasta. Atvažiuoja, apsižiūri, pasiteirauja, ar gali atvežti turimas atliekas, ar tikrai jų priėmimas nekainuoja, ir tik tada atgabena", – sakė KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė Ramunė Šličienė.

Šitos aikštelės įrengtos tam, kad žmonės neterštų savo gyvenamosios aplinkos, kad jie bet kuriuo metu galėtų patogiai atsikratyti nereikalingų daiktų, kurių negalima mesti į komunalinių atliekų konteinerius.

"Atliekas atvežusio asmens duomenis užregistruojame, atliekas pasveriame. Tai daroma tam, kad jų vienas žmogus neatvežtų per daug. Vienas asmuo į šią aikštelę per metus gali atvežti iki 250 kg statybinių ar kitų atliekų ir ne daugiau nei 5 senas lengvųjų automobilių padangas. Kitų atliekų kiekiai neribojami", – pabrėžė R.Šličienė.

Čia priimamos ir pavojingos buities atliekos – dienos šviesos lempos, dažų likučiai, tepalai ir t.t., kurios sandėliuojamos sandariose talpose. Galima atvežti ir atgyvenusią buitinę techniką.
Vakarų šalių patirtis parodė, kad atvežti didelių gabaritų atliekas į tokias aikšteles yra pats populiariausias atliekų tvarkymo būdas. Tikimasi, jog ši nemokama paslauga pakeis ir klaipėdiečių įpročius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ta pati tema

ta pati tema portretas
Šiandien Aplinkos ministerija paskelbė: tokių aikštelių neįsirengusios savivaldybės mokės baudas. Kitaip sakant, tų savivaldybių gyventojai mokės baudas. Respects Klaipėdos valdžiai, kuri dirba su galva :) Vargas vilniečiams, kuriuos valdžia vėl paliko ant ledo.

Artūras (atliekos.info)

Artūras (atliekos.info) portretas
Tokių aikštelių Klaipėdoje seniai reikėjo. Aikštelių veiklos sąnaudos bus apmokamos iš rinkliavos lėšų. O surinktos atliekos bus perduotos atliekų perdirbėjams ar pavojindų atliekų tvarkytojams. Daugiau naudingos informacijos apie atliekas galite rasti www.kratc.lt .

Javol

Javol  portretas
"civilizacijos zingsnis","nemokamas surinkimas"? KVADRATINIO pinigu poemio speco KRACo, "nemokami stebuklai"?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių