Atmintinų dienų renginiai Klaipėdoje – internetinėje erdvėje

Laisvės gynėjų diena keliasi į interneto erdvę. Dėl tebesitęsiančio karantino nė vienas Sausio 13-ajai skirtas renginys neįvyks taip, kaip iki šiol. Visi jie bus transliuojami virtualiai, išskyrus kariliono, kurio varpai skambės gyvai, koncertą. Nebus ir tradicinių renginių, skirtų paminėti Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos.

Laužas liepsnos ekrane

Laisvės gynėjų dienos minėjimo 30-metis Klaipėdoje šiemet bus kitoks nei visada. Įprastus renginius keis transliacijos internetu.

Sausio 12-ąją renginys "Atidavėte save Tėvynei" suplanuotas Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre.

Čia kasmet po tragiškų įvykių Vilniuje jaunieji klaipėdiečiai savo piešiniais ar kitais meno kūriniais pagerbia laisvės gynėjus.

Tik šįkart renginys bus transliuojamas tiesiogiai internetu jaunimo centro "Facebook" puslapyje.

Liepsnos atminimo laužai, bet ir jie degs tik internete.

"Mažinome, mažinome tuos renginius, galiausiai laužai liko tik kompiuteryje. Tiek laužus, tiek sveikinimo kalbas įrašysime iš anksto ir transliuosime internetu. Labai gaila, bet taip yra, nors sumanymų turėjome didelių", – tvirtino Žvejų rūmų direktorius Alvydas Juozas Lenkauskas.

Varpai skambės gyvai

Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje už laisvės gynėjus bus aukojamos mišios, po jų – vargonų muzikos koncertas, tiesiogiai transliuojamas interneto svetainėje www.viltiesmiestas.lt.

Nuo sausio 12 d. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje veiks paroda "1991 m. sausis. Nepriklausomybė ir jos gynėjai".

Virtuali transliacija – interneto svetainėje www.mlimuziejus.lt.

Sausio 13-ąją 8 val. klaipėdiečiai kviečiami į pilietinę akciją "Atmintis gyva, nes liudija" ir ant palangių uždegti žvakeles dešimčiai minučių.

Sausio 13-osios vidurdienį prie Klaipėdos miesto savivaldybės bus pakelta valstybės vėliava.

Ceremonija bus transliuojama Klaipėdos miesto savivaldybės ir Žvejų rūmų "Facebook" puslapiuose.

Vienintelis gyvas renginys, skirtas laisvės gynėjams, bus Laikrodžių muziejaus kiemelyje 13 val. skambėsiantis kariliono muzikos koncertas.

18 val. už laisvės gynėjus Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje bus aukojamos mišios.

Tiesioginė transliacija – Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos "Facebook" puslapyje.

I.Kanto viešosios bibliotekos "YouTube" kanale nuo sausio 13 d. bus galima peržiūrėti vaizdo transliaciją "Sausio 13-oji: slenkstis į laisvę. Dalyvių prisiminimai".

Žygeiviai – po vieną

Iškart po Laisvės gynėjų dienos bus minimos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 98-osios metinės.

Ta proga paprastai būdavo pagerbiami Tilžės akto signatarai, kiti iškilūs Klaipėdos krašto veikėjai, aplankomi jų kapai.

"Mes planuojame padėti vainikus ant E.Simonaičio, J.Lėbarto kapų, taip pat Skulptūrų parke prie paminklo žuvusiems sukilėliams. Bet kadangi negali būti jokių renginių, nieko į šią ceremoniją pakviesti negalime, vainikus padės vienas tai misijai paskirtas asmuo", – teigė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė.

Tradicinio bėgimo už laisvę nuo Girulių televizijos bokšto iki miesto savivaldybės šiemet bus atsisakyta.

"Nevyks ir eitynės su deglais, nes – karantinas. Labai gaila, kad šiemet nieko neišeis. Tikimės, kad kitais metais Sausio 15-ąją paminėsime kaip reikiant", – vylėsi vienas jaunimo eitynių organizatorių Benas Volodzka.

Vis dėlto planuojama, kad naktinis žygis "Klaipėdos sukilėlių keliais" įvyks. Jis pastaraisiais metais pritraukdavo tūkstančius dalyvių iš visos Lietuvos.

"Viskas yra paruošta. Žygis šįkart bus tik klaipėdiečiams, kad jie neišeitų iš savivaldybės ribų. Sąlygos labai paprastos: paskelbta data, maršrutas ir kiekvienas, po vieną ar du, eis savarankiškai, pasižymėdamas, kur pabuvojo. Be jokio renginio atidarymo, uždarymo, maitinimo ar starto mokesčio. Galvojame surengti tokį žygį, jei po sausio 17-osios tam bus palankios sąlygos", – tikino žygio organizatorius Algirdas Grublys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių