Pereiti į pagrindinį turinį

Atsiskaitymas naujais tarifais – nuo vasario

2014-01-29 09:53

Nuo sausio vartotojams atpigo elektra ir gamtinės dujos. Tačiau atsiskaityti pagal naujus, mažesnius tarifus reikia nuo vasario. Naudojantis jais apskaičiuojami mokesčiai už sausį suvartotas dujas ar elektrą.

Vytauto Petriko nuotr.

Nuo sausio vartotojams atpigo elektra ir gamtinės dujos. Tačiau atsiskaityti pagal naujus, mažesnius tarifus reikia nuo vasario. Naudojantis jais apskaičiuojami mokesčiai už sausį suvartotas dujas ar elektrą.

Atpigo keliais centais

Nuo sausio 1 d. viena elektros kilovatvalandė vidutiniškai atpigo 2,48 cento, arba 5,2 proc.

Daugiausia vartotojų už šią paslaugą atsiskaito "Standartiniu" vienos laiko zonos tarifu. Viena elektros kilovatvalandė jiems dabar atsieina 47,4 cento. Anksčiau šis tarifas siekė 50,1 cento.

Dalis buitinių vartotojų už elektrą atsiskaito pagal "Standartinį" dviejų laiko zonų tarifą. Dabar dieninis tarifas jiems sieks 51,3, naktinis – 38,4 cento už kilovatvalandę. Iki šiol jie buvo 54,1 ir 41 centas už kilovatvalandę.

Vartotojai atsiskaito ir pagal "Elektrinių viryklių" vienos laiko zonos tarifo planą. Jiems kilovatvalandė kainuos 46,5 cento. Iki sausio 1 d. šis tarifas buvo 48,7 cento.

Už sausį mokėti – kitą mėnesį

Įmonės LESTO atstovas Ernestas Naprys pabrėžė, kad naujais, mažesniais tarifais vartotojai už elektros energiją turi atsiskaityti nuo vasario 1 d. už energiją, suvartotą sausį.
Jei naujais tarifais bus atsiskaitoma už paslaugą sausį, sistema "matys" klaidą.

"Pagal taisykles vartotojai elektros skaitiklio duomenis turi nurašyti paskutinę mėnesio dieną ir sumokėti per kitą mėnesį. Vadinasi, sausį gyventojai moka už gruodį. Tą jie turi daryti senais tarifais. Svarbu, kad žmonės nepradėtų anksčiau mokėti naujais tarifais už paslaugą", – pabrėžė atstovas.

Nemažai vartotojų elektros skaitiklių rodmenis nurašo paskutinėmis mėnesio dienomis. Realiai jie atsiskaito už elektrą, sunaudotą sausį. Jiems derėtų sulaukti vasario, kad galėtų sumokėti naujais tarifais.

Viena diena – nieko tokio

Nuo sausio 1 d. vartotojai pigiau mokės ir už gamtines dujas.

Dauguma buitinių vartotojų per metus suvartoja iki 500 kub. metrų dujų. Pastovioji tarifo dalis – vadinamasis abonentinis mokestis – jiems nesikeitė – išliks 1,95 lito per mėnesį. Keturiais centais atpigs vieno kub. metro dujų kaina. Nuo sausio jis atsieina 2,67 lito.

Vartotojams, kurie sunaudoja gamtinių dujų nuo 500 iki 20 tūkst. kub. metrų, sumažėjo ir vadinamasis abonentinis mokestis, ir dujų kub. metro kaina. Šie tarifai siekia 13,76 ir 1,87 lito.

Vartotojai, kurie suvartoja daugiau kaip 20 tūkst. kub. metrų dujų, dabar kiekvieną mėnesį turi mokėti abonentinį mokestį – 13,76 lito ir 1,84 lito už kub. metrą.

Įmonės "Lietuvos dujos" atstovė Jolita Butkienė aiškino, kad naujais tarifais reikia atsiskaityti už sausį sunaudotas dujas. Rekomenduojama už jas mokėti vasarį.

"Jei žmonės skaitiklio parodymus nurašo paskutinėmis sausio dienomis ir atsiskaito, tai gali tą daryti naujais tarifais. Viena diena – nieko tokio. Tarifai juk galios pusmetį. Paprastai žmonės už dujas, suvartotas einamąjį mėnesį, moka kito pradžioje. Jei vartotojas moka už šilumą, suvartotą gruodį, tai jis turi mokėti dar senais tarifais", – pabrėžė atstovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų