Pereiti į pagrindinį turinį

Automatai Neringoje žvangins monetas

2008-11-21 09:00
Automatai Neringoje žvangins monetas
Automatai Neringoje žvangins monetas / V.Liaudanskio nuotr.

Iškart po Naujųjų į Neringą skubėsiantys žmonės turėtų pasiimti grynų pinigų – automatizuoti postai iš norinčiųjų susimokėti už įvažiavimą nepriims banko kortelių.
Ims tik kupiūras iki 50 litų

Vadinamajame devintajame kilometre gyventojų laukia ir daugiau nepatogumų. Už įvažiavimą į Kuršių nerijos nacionalinio parko ir Neringos savivaldybės teritoriją nuo sausio 1-osios bus mokama tik automatizuotai.

Kitų miestų gyventojai ir poilsiautojai pirmiausiai turėtų vežtis ne didesnes nei 50 litų kupiūras. Naujieji automatai 100 litų ar dar didesnio nominalo banknotų nepriims.
Šią žiemą už įvažiavimą dar mokėsime 10 litų, o štai nuo vasaros teks pakloti 30. Daugiau nei 30 vietų autobusams ir žiemą įvažiavimas kainuos 100, vasarą – 150 litų. Vasaros kainos galios nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 dienos.

Išduoda specialias korteles

Devintajame kilometre esančio posto automatizavimas kainavo per 400 tūkst. litų.
Neringos savivaldybė jau išduoda nuotolinio nuskaitymo korteles kurorto gyventojams ir čia dirbantiems asmenims ar įmonėms. Tačiau jos kol kas bevertės, nes naujoji įranga dar neveikia.

"Techniniai klausimai dar derinami. Kompiuterinė sistema turi būti baigta diegti iki metų pabaigos", – pasakojo Neringos savivaldybės bendrojo skyriaus vedėja Jūratė Pocienė.

Sumokėti bus galima greičiau

Idėja automatizuoti šį postą esą kilo laikantis bendrų ES priimtų normų.
"Juk visur dabar kelių rinkliavos automatizuotos. Europoje tokių postų jau nebepamatysi. Mūsų nebetenkino ir posto techninė būklė", – kalbėjo valdininkė.

Taip pat tikimasi, kad rekonstravus postą išaugs jo pralaidumas. Skubantys mėgautis saule poilsiautojai čia esą turėtų sugaišti vos kelias minutes, įrengtos ir papildomos eismo juostos.

"Automatu naudotis nesudėtinga, viskas bus parašyta lietuvių ir anglų kalbomis bei vizualiai pavaizduota. Bus keturi mygtukai, teks pasirinkti, kokia transporto priemone važiuojate – motociklu, lengvuoju automobiliu, autobusu ar sunkvežimiu. Anksčiau buvo 15 pozicijų skirstant transportą, beliko keturios", – pasakojo bendrojo skyriaus vedėja.
Grąža byrės monetomis

Susimokėti už įvažiavimą į Neringą galima bus tik banknotais, o grąža iš automatų byrės tik monetomis.

Pasak J.Pocienės, dar deramasi su bankais dėl galimybės ateityje rinkliavą sumokėti banko kortelėmis.

"Tikimės, kad nuo vasaros bus įdiegta ir ši naujovė", – aiškino valdininkė.
Tiek metų poste stypsoję policijos pareigūnai iš jo nedings. Pradėjus veikti naujiems automatams, gyventojams reikės padėti susigaudyti, kaip jais naudotis bei užtikrinti viešąją tvarką.

"Tikimės, kad visuomenė yra subrendusi – naujų automatų neplėš ir neniokos. Be to, poste yra kameros", – aiškino savivaldybės darbuotoja.

Skolininkai leidimų negaus

Nors realiai Neringoje gyvena 2,5 tūkst. gyventojų, šiuo metu savivaldybė jau pagamino plastikines korteles keturiems tūkstančiams žmonių, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą Neringoje,

Naujieji leidimai jau laukia miesto garbės piliečių, Neringos vadovų, "Žvaigždžių tako" dalyvių.

Naujosios kortelės nebus išduodamos tiems Neringos gyventojams, kurie yra skolingi už komunalines paslaugas ar laivų laikymą prieplaukose. Neringos savivaldybė per metus už įvažiavimo mokestį į biudžetą surenka per 2 mln. litų.

Skolingi už komunalines paslaugas Neringos gyventojai tokių kortelių negaus

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų