Baidare – iki Juodosios jūros: sieks surinkti pinigų jaunimo kūrybos fondui

Vienas Klaipėdos – Europos jaunimo sostinės tikslų – skatinti jaunų žmonių kūrybiškumą ir suteikti galimybę jauniesiems kūrėjams atskleisti savo talentą. Projekto „Choose Klaipėda“ (liet. „Rinkis Klaipėdą“) ambasadorius Andrius Matulis į šį iššūkį pažvelgė neįprastu kampu ir pasiryžo, plaukdamas baidare iki Juodosios jūros, surinkti lėšų jaunųjų kūrėjų fondui.

Plukdys vėliavą

Šią vasarą A.Matulis planuoja 3 500 km plaukimą baidare nuo Šiaurės iki Juodosios jūros. Vaikinas žada įveikti ilgiausią nepertraukiamą vandenų kelią Europoje.

Per šią kelionę bus aplankytos dešimt skirtingų valstybių, plaukiama šešiomis upėmis ir kanalais. Iš planuojamų 90-ies kelionės dienų, 78 bus praleistos irkluojant, o 1 100 km bus nuplaukta prieš srovę.

Irkluodamas per Europą virš savo baidarės keliautojas laikys iškėlęs Jaunimo sostinės vėliavą – burę. Kelionės tikslas ne tik sportinis – irkluodamas A.Matulis sieks surinkti pinigų jaunimo kūrybos fondui, kuris yra „Choose Klaipėda“ projekto dalis.

Fondo tikslas – padėti jauniems kūrėjams, kurie turi idėjų, tačiau stokoja lėšų joms įgyvendinti.

Dviviete baidare A.Matulis keliaus ne vienas, jam kompaniją palaikys kalytė Dori.

„Ji ir nuo lapių apgina, ir pralinksmina, ir rūpintis yra kuo“, – pasakojo jaunimo ambasadorius A.Matulis.

Plaukikas prie savo nuotykio prisijungti kviečia ir žmones.

Norintys pakeliauti po Europą žmonės galės prisijungti tam tikriems ruožams. Už žygio kilometrus surinktas mokestis keliaus į fondą, skirtą jauniems Klaipėdos kūrėjams.

A.Matulio asmeninio archyvo nuotr.

Tai – ne pirmas kartas, kai keliautojas irkluodamas renka lėšas kitiems.

2018-aisiais, irkluodamas per Lietuvą, A.Matulis siekė kiekvieną savo nuplauktą kilometrą „parduoti“ po vieną eurą ir surinkti 700 eurų.

Ambicija labiau nei pasiteisino – projekto pabaigoje keliautojas surinko beveik 1 tūkst. eurų, kurie buvo skirti vaikų stovyklos, organizuojamos socialinei atskirčiai mažinti, kaštams padengti.

Skatina kurti kitus

Prieš tai irklavimą labdaringais tikslais išbandęs A.Matulis pats pasisiūlė prisidėti prie „Choose Klaipėda“ projekto ir skatinti miestiečių kūrybiškumą neįprastais būdais. Taip buvo sukurta „The hero inside“ (liet. „Herojus viduje“) iniciatyva.

„Choose Klaipėda“ administracija pasiūlymą priėmė labai palankiai, tačiau aš jų paprašiau, kad man padėtų išgryninti socialinę projekto idėją“, – prisiminė A.Matulis.

A.Matulio asmeninio archyvo nuotr.

Fondo tikslas – padėti jauniems kūrėjams, kurie turi idėjų, tačiau stokoja lėšų joms įgyvendinti.

„Visada galvojau, kad tarp mūsų yra labai daug kūrybingų žmonių, kurie, pasinėrę į savo aistrą, tiesiog gyvena ja ir begaliniu troškimu. Šie žmonės iš visos širdies daro viską, kad tik įgyvendintų savo idėją“, – kalbėjo A.Matulis.

Kelionėje surinktos lėšos bus skirtos šešiems Klaipėdos kūrėjams. Projekto savanoriai atrinko penkias sritis, į kurias žmonės galės kandidatuoti, o šeštoji specialiai palikta atvira – jaunieji kūrėjai skatinami nustebinti organizatorius savo nestandartinėmis idėjomis.

Jau identifikuotos kategorijos atstovauja skirtingoms sritims: sportui, technologijoms, menui ir kultūrai, verslumui bei socialinei komunikacijai.

Siektų tęstinumo

Šiuo fondu savanoriai siekia padėti jauniesiems kūrėjams, kurie turi idėjų, tačiau stinga išteklių ir dėl to yra priversti savo kūrybinius projektus vystyti su nepakankamais finansiniais resursais, negali iki galo išreikšti savo potencialo bei sulaukti reikiamo dėmesio.

„Norime juos surasti ir pasidalyti fondu, kuris turėtų padėti žengti dar vieną žingsnį tikslo link – gal tiek ir tereikia, kad tie aistruoliai būtų pamatyti, išgirsti ir galėtų garsinti mūsų kraštą ir Lietuvą bei įkvėptų savo pavyzdžiu kitus“, – dalijosi A.Matulis.

A.Matulio asmeninio archyvo nuotr.

Fondas bus atidarytas dar prieš plaukimą – kilometrus „nusipirkti“ galės tiek individualūs asmenys, tiek įmonės, taip prisidėdami prie fondo veiklos.

„Esu šventai įsitikinęs, kad Klaipėdoje yra daug gabių, kūrybingų, verslių jaunuolių, kurie gali padaryti bent jau tiek pat, kiek padaro atvažiavę profesionalai iš kitų miestų ar šalių. Turiu omeny Šviesų festivalį ir per Jūros šventę organizuojamus didelius pasirodymus“, – sakė vaikinas.

Nors pats A.Matulis kūrybine veikla neužsiima, jis ir kiti komandos nariai pasiryžę skirti savo energiją Klaipėdos kūrėjams palaikyti.

„Labai noriu, kad projektui pasibaigus susiburtų dar didesnė bendruomenė, ir projektas turėtų tęsinį kasmet, o gal net kelis kartus per metus. Jau turiu keletą minčių naujiems projektams, susijusiems su jaunimo provokavimu“, – dėstė A.Matulis.

Jo nuomone, kūrybiškumas visuomenėje labai svarbus, nes jis skatina pažvelgti į pasaulį kitu kampu ir būti atviresnius.

„Paprastai žmonės elgiasi stereotipiškai ir nesigilina, nekvestionuoja, kas slypi po dalykų paviršiumi. Kūrybiškumas atveria platesnius horizontus – tu gali matyti tai, kas paprastai nematoma arba paslėpta po stereotipais, kritika, baimėmis“, – tikino A.Matulis.

Metodą išbandė praeityje

Ši A.Matulio iniciatyva – ne pirmoji. Prieš trejus metus savo jėgas jis jau išbandė irkluodamas ilgiausiu nepertraukiamu vidaus vandenų keliu, šiame žygyje jis nuplaukdavo po 50 km per dieną.

Po teigiamos patirties A.Matulis nusprendė siekti platesnių horizontų ir tą patį formatą pritaikyti europiniu mastu.

„Kai po dviejų savaičių irklavimo atplaukiau į Klaipėdą, mane pasitiko draugai, žmona ir tėvai. Tuomet kilo klausimas: o kas toliau? Po kurio laiko užgimė idėja apie ilgiausią nepertraukiamą vidaus vandenų kelią Europoje – nuo Šiaurės iki Juodosios jūros – upėmis ir kanalais“, – sakė A.Matulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jis naudos bure, o Aurimas nenaudojo. aurimas pirmas ir lieka pirmas. beje cia ne lenktynes

Vijunas

Vijunas portretas
Vajulaviciaus rekordui misios.

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Šaunuolis, ne visi gi vienodi.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių