Baltijos jūroje – ketvirtas vėjo jėgainių parkas

Verslininkai vis neatsisako ketinimų Baltijos jūroje pažaboti vėją ir gaminti elektros energiją – rengiamas jau ketvirtas jėgainių parko projektas, tačiau nė vienas jų dar netapo realybe.

Teritorijų planavimo komitete pirmadienį buvo pristatyta bendrovės „Renerga“ užsakymu atliekama vėjų elektrinių parko įrengimo Baltijos jūroje poveikio aplinkai vertinimo programa.

Svarstomos dvi alternatyvios vietos, kur galėtų atsirasti toks parkas. Abi jos – maždaug 40 km į vakarus nuo Palangos krantų. Numatoma, kad vėjo jėgainių parko maksimali galia būtų apie 300 MW, ketinama pastatyti iki 60 įrenginių.

Parengtai programai, pagal kurią bus rengiama poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, pastabų turėjo ir politikai, ir valdininkai.

„Vėjo malūnėliai be kabelių neveiks, todėl visas jų svoris yra žemyninėje dalyje. Programoje ir reikėtų numatyti, kokią įtaką turės įvairių transformatorinių, kabelių atsiradimas, kur jos bus statomos. Kokią įtaką vėjo jėgainių parkas turės išoriniam jūrų uostui?“ – klausimus dėstė Teritorijų planavimo komiteto pirmininkė Ramunė Staševičiūtė.

Programos rengėjai tvirtino, jog numatyti du variantai, kaip vėjo elektrinių pagaminta energija pasiektų žemyninę dalį.

Vienas jų – kabeliais šalia per Smiltynę jau tiesiamos jungties su Švedija. Kitas kelias – kabeliai palei Latvijos sieną.

„Blogiausia tai, kad poveikio aplinkai ataskaitose visada analizuojama, kokią įtaką vėjo jėgainės darys paukščiukams, žuvytėms, klimatui. Tačiau niekada nesistengiama analizuoti, kokia bus įtaka urbanistikai. Ši klaida šioje programoje turi būti ištaisyta“, - pabrėžė Klaipėdos savivaldybės vyriausiasis architektas Almantas Mureika.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė nurodė programą papildyti įrašu, jog reikia ištirti, kokį poveikį vėjo jėgainės darys jūros žinduoliams ir klimatui. 

„O man rūpi, ar nepasikeis dienos ir nakties ilgumas“, - juokavo Teritorijų planavimo komiteto narys Benediktas Petrauskas.

Vėjo elektrinių parko Baltijos jūroje poveikio aplinkai programos rengėjai patikino, kad į visas pastabas atsižvelgs ir dokumentą pataisys.

Bendrovė „Renerga“ yra jau ketvirtoji, kuri Baltijos jūroje ketina statyti vėjo elektrinių parką. Trys bendrovės poveikio aplinkai programas jau yra parengusios ir jos patvirtintos, tačiau dar neatliktos ataskaitos, nes laukiama, kol reikiamus strateginius teisės aktus priims Vyriausybė.


Šiame straipsnyje: vėjo jėgainėsBaltijos jūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
taip taip o dabar paskaičiuokit kiek sumokėta už elektros kabelį iš švedijos ir jo vertę ir jei būtu du tokie vėjo elektrinių parkai ir jie būtu valdiški ir sulyginkit naudą ir daiktinio turto vertę .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių