„Baltijos“ kino teatro griuvėsius „įšaldė“ N.Puteikis

Paveldosaugininkas Naglis Puteikis sulaukė dar vieno kaltinimo, jog stabdo miesto plėtrą. Jų šįkart pažėrė „Baltijos“ kino teatrą nugriauti norintys ir jo vietoje svečių namus pastatyti ketinantys verslininkai bei architektai.

Šiandien Nuolatinėje statybų komisijoje jau ketvirtą kartą buvo prašoma leidimo griauti garsųjį kino teatrą ir jo vietoje pastatyti beveik tokio pat dydžio viešbutį. Projekto nederino tik vienas iš komisijos narių - Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas N.Puteikis. Projektui nepritarus vos vienam komisijos nariui, jis nėra suderinamas, todėl į komisiją reikėtų eiti dar kartą. Su šiuo projektu - jau penktąjį.

Pagrindinis N.Puteikio argumentas, kodėl „Baltijos“ kino teatro vietoje jis neleidžia statyti naujo pastato, yra tas, kad numatytas statinys yra per didelis ir užgriozdintų senamiestį.

„Suplanuota, kad pastato tūris padidės daugiau nei 2 tūkst. kubinių metrų. Jis bus gerokai didesnis už pastatą, kuris stovėjo ir prieš karą ir buvo atstatytas pokariu. Projektą suderinsiu tik tuomet, kai suprojektuosite mažesnį pastatą“, - rėžė N.Puteikis.

Projekto autorė architektė Liudmila Bartkienė aiškino, kad suprojektuotas pastatas yra net mažesnis už buvusį. Tačiau N.Puteikis nei vardijamų teisės aktų, nei formulių, kaip apskaičiuojamas tūris, tarsi negirdėjo.

„Mokykloje aš dalyvaudavau matematikos olimpiadose ir labiausiai patikdavo tie uždaviniai, kuriuose reikėjo apskaičiuoti tūrį“, - savo teisumu buvo įsitikinęs paveldosaugininkas.

Architektė jo prašė nurodyti bent vieną teisinį argumentą, kodėl jos suprojektuotas pastatas yra per didelis. N.Puteikis tikino jų prirašęs aštuonis puslapius.

„Prirašyta daug, o naudos jokios, nes ten taip ir nenurodyta, kuo remiantis reikia mažinti ir taip sumažintą pastato tūrį. Neturime jokio rašto, kuris teisiškai pagrįstų jūsų norus“, - N.Puteikiui priekaištavo architektė.

Nuolatinėje statybų komisijoje paveldosaugininkas ir architektė svaidėsi žaibais, buvo kalbama pakeltu tonu, nes anot L.Bartkienės, gal N.Puteikis išgirs, kas kalbama, jei bus šaukiama.

Paveldosaugininkas projektuotojams pasiūlė tris išeitis. Jį apskųsti Kultūros paveldo departamentui Vilniuje, kreiptis į Administracinių ginčų sprendimo komisiją arba į teismą.

„Jei būsite teisūs, galėsite prisiteisti ir pinigų atlyginti žalą“, - dėstė N.Puteikis.

L.Bartkienei replikavus, kad nuotoliai bus atlyginami iš mokesčių mokėtojų pinigų, paveldosaugininkas aiškino, jog įstatymai leidžia reikalauti jo asmeninės atsakomybės. „Jei prisiteisite pinigų, juos išskaičiuos iš mano atlyginimo“, - tikino N.Puteikis.  

Projektuotojai posėdį paliko leidę suprasti, kad tikrai kreipsis į teismą, nes jų projektas nederinamas jau apie pusę metų.

Parengtame projekte numatyta „Baltijos“ kino teatro vietoje pastatyti į jį labai panašų pastatą. Jis būtų keturių aukštų su mansarda ir nebūtų aukštesnis už greta esančius pastatus.

Pirmajame aukšte numatoma įrengti kavinę, fojė, personalo, technines patalpas. Antrajame-ketvirtajame aukšte turėtų būti įrengta 20 svečių namų apartamentų.

Pastate taip pat turėtų atsirasti vietos nedideliam garažui, kuriame tilptų penki automobiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių